• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny PIKO - modele elektrycznych zespołów trakcyjnych serii EN57

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Ale tak poważnie, to wiadomo w końcu jaki element modelu PIKO powoduje, że to forma na modele od tego roku najwcześniej i koniec ? Bo były próby zdaje się na odkrycie tej największej tajemnicy produktu PIKO i nie pamiętam żeby to zostało wyjaśnione.
Wolałbym raczej znaleźć dowód, w postaci fotografii oryginału, że forma pasuje do jakiegoś EZT sprzed tego roku. Ewentualnie z drobnymi zmianami. Możliwe, że po prostu brak takich dowodów jest powodem (raczej jednym z kilku powodów) decyzji PIKO o nie robieniu wersji wcześniejszych.

Przykładowo, w EP08-010 wystarczyło usunąć antenę radiołączności (jest wtykana jako osobny element), zamówić kalkomanie z przydziałem, zamalować rewizję, i koń do Odry gotowy :) Nawet nr inwentarzowy się zgadza, bo wg wspomnień maszynisty właśnie ta EP08 prowadziła Odrę.

A teraz, zamiast powtarzać pytanie po raz co najmniej 10-ty w różnych wątkach, proponuję rzucić się do przeszukiwania archiwów fotograficznych.

Ostatnio edytowane:

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Z całym szacunkiem, ale coś Koledze z tymi krótkimi wyjaśnieniami nie pykło .;)
I boję się prosić o ich rozwinięcie, tym bardziej, że jak sam Kolega pisze, nie ma czasu na dłuższe wywody.
A szkoda, bo chetnie bym sie dowiedział od takiego "znawcy" czegoś więcej, zwłaszcza, na moje argumenty, z którymi chyba Kolega nie raczył się jednak uważnie zapoznać, bo temat chyba sie trochę rozmył na różne inne nie zawarte w mojej wypowiedzi.

Nie trzeba spedzać wiele czasu na rozmowach z przedstawicielem firmy, żeby zauważyć samodzielnie, różnice w wykonaniu elementów wnętrza (wieloelementowego, kolorowego) na wyższym jednak poziomie, krytykowanych przez Kolegę firm, do niskich lotów wnetrza, w modelu prawie idealnie dopracowanym pod kazdym wzgledem, w tym wizualnym, doskonale odwzorowującym zewnetrznie pierwowzór w skali 1:1, na dużo wyzszym poziomie technologicznym.

I nie ma co zaklinać rzeczywistości, ogrom włożonej pracy w piekny model i słabe jakby nie zachwalać wnetrze niestety. Troche szkoda.

No chyba Kolega nie zaprzeczy, ze kolorowe, wieloelementowe wnetrze jest bardziej atrakcyjne, niż wystrugane z jednego kawałka.

Jest jeszcze firma Artitec...
Kolega może nie zrozumiał, ale nie odnosiłem się do wnętrza EN57 PIKO, bo to była jedna z pierwszych uwag podniesionych w rozmowach z producentem, a do tych stawianych za wzór w XXI wieku ROCO i TILLIG, zabrakło jeszcze wzorca vel Märklin.
To że kolega, aczkolwiek ze wstrętem, usiłuje obniżyć loty swoich wzorców odwzorowania wnętrz modeli nie wpływa na fakt, że pierwotnie postawił je na piedestale, gdzie znaleźć się nie powinny.
A dla lepszego zrozumienia, jeszcze raz powtórzę, to nie jest ostatnia odsłona wykonania modelu, a tylko rezultat bieżących okoliczności, na które wpływ ma także zasobność portfeli ludzi którzy jednak i w takim kształcie przyjmą model jako spełnienie marzeń przerastający dotychczas osiągalne na rynku samoróbki.
Nie zaprzeczam, co można jasno odczytać z mojego wpisu, że nie gustuję w tandetnych wykonaniach wnętrz, m.in. tych podanych przez kolegę za wzór producentów, ale jednocześnie, jak wskazałem powyżej, przyjmuję że jest to kompromis dla, przepraszam za określenie, uboższej części miłośników polskich kolei, dodam że sugerowałem w rozmowie z PIKO, pomysł na wypuszczenie wersji bardziej ekskluzywnej, droższej, która "może" zadowoli tych których portfel przyjmie każdą cenę.

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.931 583 107
No ok, ale jest jasna informacja z kręgów PIKO, że ta forma to tylko 5 epoka. No to chyba jest coś co w taki sposób zawęża tą formę skoro jest taka deklaracja i pewnie w PIKO to wiedzą?

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.724 128 11
A dla lepszego zrozumienia, jeszcze raz powtórzę, to nie jest ostatnia odsłona wykonania modelu, a tylko rezultat bieżących okoliczności, na które wpływ ma także zasobność portfeli ludzi którzy jednak i w takim kształcie przyjmą model jako spełnienie marzeń przerastający dotychczas osiągalne na rynku samoróbki.
Czyli co? ten model będzie taki troszkę wybrakowany a następny będą miec fajne wnętrze? Jeśli tak to współczuje tym co go zakupili choćby ze względu na przydział. No chyba ze zupelnie nie zrozumialem zacytowanego tekstu..

garcia ramirez

Znany użytkownik
Reakcje
1.303 56 6
Czyli co? ten model będzie taki troszkę wybrakowany a następny będą miec fajne wnętrze? Jeśli tak to współczuje tym co go zakupili choćby ze względu na przydział. No chyba ze zupelnie nie zrozumialem zacytowanego tekstu..
Ej, spokojnie. Nie zamartwiaj się tak nami, nabywcami modelu PIKO. I absolutnie nam nie współczuj. Widzimy, co kupujemy i podejmujemy świadome, męskie decyzje. Zaprezentuj nam proszę, jak będzie wyglądał finalnie WASZ model.

sun71

Znany użytkownik
MSMK
Reakcje
791 10 1
Jest taka magia rozmów na imprezach, nie tylko w branży kolejkowej, czy ktoś kiedyś na jakichkolwiek targach, czy prezentacjach słyszał zdecydowane nie od prezentujących, czy raczej, "tak, mamy to (ewentualnie "rozważamy") w przyszłych planach, ale na dzisiaj jest niedostępne" :D

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.724 128 11
Każdy interpretuje jak potrafi, według własnego zakresu pojmowania.
No hola hola kolego. Troche nie fair. Ty rozmawiałeś a raczej przegadałeś godziny z przedstawicielem PIKO, Ty również napisałeś to co ja zacytowałem i zamiast rozwiać wątpliwości pisząc co to jest "wersja rozwojowa", ty mi odpowiadasz, ze każdy sobie moze interpretować jak jemu się żywnie podoba? Jeśli tak, to moze następnym razem po prostu zachowaj te Informacje dla siebie, gdyż one wprowadzają więcej zamętu niż odpowiedzi.

Moja wypowiedz tez sobie możesz interpretować jak zechcesz :)

Ej, spokojnie. Nie zamartwiaj się tak nami, nabywcami modelu PIKO. I absolutnie nam nie współczuj. Widzimy, co kupujemy i podejmujemy świadome, męskie decyzje. Zaprezentuj nam proszę, jak będzie wyglądał finalnie WASZ model.
NASZ model? Chyba epoka kiedy się zawracamy do siebie per Towarzyszu już minęła. A ja do żadnych Waszych czy Naszych nie naleze.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
No hola hola kolego. Troche nie fair. Ty rozmawiałeś a raczej przegadałeś godziny z przedstawicielem PIKO, Ty również napisałeś to co ja zacytowałem i zamiast rozwiać wątpliwości pisząc co to jest "wersja rozwojowa", ty mi odpowiadasz, ze każdy sobie moze interpretować jak jemu się żywnie podoba? Jeśli tak, to moze następnym razem po prostu zachowaj te Informacje dla siebie, gdyż one wprowadzają więcej zamętu niż odpowiedzi.

Moja wypowiedz tez sobie możesz interpretować jak zechcesz :)

NASZ model? Chyba epoka kiedy się zawracamy do siebie per Towarzyszu już minęła. A ja do żadnych Waszych czy Naszych nie naleze.
Drogi Panie Michale, naprawdę uważasz że ktoś kto inwestuje setki tysięcy skończy na wydaniu jednej serii modelu?
Naprawdę nie rozumiesz pojęcia "wersja rozwojowa", czy tylko tak prowokujesz dla draki?
Na marginesie nie udzieliłem żadnej informacji, która nie wynikałaby z logiki, strategii biznesowej, czy podstaw funkcjonowania rynku.
Kible to niewyczerpalne źródło twórcze (rozwojowe), ilość wersji, malowań, etc. chyba największa wśród światowych produktów w zakresie EZT, to nie jest wiedza tajemna.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.724 128 11
Spoko Tomaszu. Napisałeś ze wersja rozwojowa w momencie jak dyskutowaliśmy o wnętrzu. Stad mnie zaciekawiło czy ta wersje rozwojowa również oznacza ze np za 2 lata będziemy miec model z super wnętrzem (sam szczerze wątpię bo zarówno Y jak i stonki nigdy się nie doczekamy żadnych ulepszen formy). Sam pisałeś ze duzo rozmawiałeś o tym modelu, to miałem nadzieje ze cos o wnętrzu wiesz

A co do reszty to pełna zgoda - będą te formę klepać pewnie tak długo jak Polacy jeździli i będą jedzic "kiblami"!

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Powtórzę.
Pierwszą uwagą po prezentacji EN57 były uwagi do bardzo "surowego" wnętrza, które niestety przykuwa uwagę, zwłaszcza gdy model ma włączone oświetlenie, jednak finalnie nie to było dla większości na spotkaniu najważniejsze, gdyż interesowały nas właściwości jezdne bo przynajmniej dla mnie, ale myślę że dla wielu, nie ma to być model tylko do gabloty i wzdychania. W trakcie rozmowy wynikło, że takie wnętrze to przede wszystkim kompromis ze względu na i tak wysoką cenę modelu jak na polskie warunki, jednak nie było zdecydowanego twierdzenia że takie właśnie pozostanie na zawsze.
Mam w tej kwestii swoje osobiste przemyślenia, a co się faktycznie stanie zależy w dużej mierze od kupujących, od popytu i uwag jakie w trakcie sprzedaży dotrą do producenta.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.368 91 0
Ale to jest forma do wykorzystywania przez kolejne 20-30 lat i na jakiej podstawie mamy teraz dywagować, czy kiedyś wprowadzą do niej jakieś ulepszenia? PIKO jest dotychczas znane z nie wprowadzania nowych ulepszeń do starych form (vide reflektory w lokomotywach), oraz z nie reagowania na uwagi klienta, ale to nadal niczego nie wyklucza, ani nie daje podstaw, by cokolwiek zakładać. Temat lepszego wnętrza nadaje się raczej do wątku n.t. oczekiwań wobec modeli EN57, niż tego konkretnego modelu.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
H0m
SKMK
Reakcje
2.466 166 86
Oj co za problem wnętrze. Albo sami sobie będą przebudowywać modelarze (było tu kilka prezentacji z wagonami) albo jakaś manufaktura wypuści w 3d albo blaszki a może i mix.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.724 128 11
Oj co za problem wnętrze. Albo sami sobie będą przebudowywać modelarze (było tu kilka prezentacji z wagonami) albo jakaś manufaktura wypuści w 3d albo blaszki a może i mix.
Widzisz, ale czemu mamy przerabiać model od razu. To nie jest tak że sobie pokrętła hamulca ręcznego wymienisz na fototrawione bo Ci fabryczne przeszkadzają jak w Eanos'ach. Te wnętrze to jest kawał modelu do przeróbki! W "Y" można było zawiesić chociaż firanki a tu?

To wygląda jak Schicht z 1991...

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
607 17 0
Blaszki, czy inne elementy trzeba będzie kupić, czas itd. Finalnie taki model wyjdzie i tak drożej. Oby ten model nie wyglądał jak z grupy HOBBY. Trochę mnie ten pośpiech PIKO przed ROBO martwi.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Widzisz, ale czemu mamy przerabiać model od razu. To nie jest tak że sobie pokrętła hamulca ręcznego wymienisz na fototrawione bo Ci fabryczne przeszkadzają jak w Eanos'ach. Te wnętrze to jest kawał modelu do przeróbki! W "Y" można było zawiesić chociaż firanki a tu?

To wygląda jak Schicht z 1991...
Cytując Artura:
"Dlatego idealnym rozwiązaniem byłoby kupić taki model w częściach i do tego bez malatury. To dla modelarzy byłby idealny egzemplarz. Dodatkowo powstała by różnorodność wersji. Wiem też że na zachodzie a może i za oceanem bardziej to jest standard zakupu modeli dla modelarzy.",
zaproponuje więcej:
Idealnym rozwiązaniem będzie, aby producent modelu wykonał formę na indywidualne życzenie modelarza i będzie po sprawie.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0m
Reakcje
2.344 103 4
Blaszki, czy inne elementy trzeba będzie kupić, czas itd. Finalnie taki model wyjdzie i tak drożej. Oby ten model nie wyglądał jak z grupy HOBBY. Trochę mnie ten pośpiech PIKO przed ROBO martwi.
Wynika, że ten pospiech musiał już stosunkowo dawno mieć swój początek, bo model na spotkanie przyjechał w gotowym fabrycznym opakowaniu, jak wzięty z półki w sklepie.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.