Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
No niestety, to nie są tanie rzeczy, a polsko wyglądająca lampa jest wymagająca. Każda sztuka to 4 kabelki i potem trzeba to ciągnąć przez cały parówóz do odpowiedniej płytki. Nie mówiąć o likwidacji starych lamp i światłowodów. Sporo męczącej roboty.
No niestety, to nie są tanie rzeczy, a polsko wyglądająca lampa jest wymagająca. Każda sztuka to 4 kabelki i potem trzeba to ciągnąć przez cały parówóz do odpowiedniej płytki. Nie mówiąć o likwidacji starych lamp i światłowodów. Sporo męczącej roboty.
Dziś na giełdzie organizowanej przez SMK Katowice w Sosnowcu dołączyłem do grona posiadaczy OKo1 w wersji DCC. Pozwolę sobie na podzielenie się swoimi wrażeniami.
Za...
1. Solidne opakowanie z podstawką dobrze zabezpieczają model.
2. Bardzo przyjemne w odbiorze detale na kotle, osprzęt, armatura, nity wszystko tworzy przyjemną w odbiorze całość.
3. Po ustawieniu na torze model rusza od najniższych prędkości i robi to całkiem płynnie.
4. Oświetlone palenisko i dźwięki szuflowania robią super wrażenie!
5. Wiązary wyglądają bardzo przyjemnie, jak na PIKO.
6. Ruchomy napęd prasy smarnej bardzo mnie urzekł! Piękny smaczek!
Przeciw...
1. Odcień czerwieni tabliczek nie jest tak nasycony, jak w Roco podobnie zestawy kołowe, które faktycznie trącą plastikiem i nie są przyjemne w odbiorze, jak dużo starsze modele konkurencji.
2. Reflektory. Do chwili ich zapalenia wydają się przypominać lampy starego typu stosowane na PKP. Jednak po ich włączeniu czar pryska...
3. Model testowaliśmy patrząc na jego lewą stronę i wszystko było, jak należy. Jak zobaczyłem prawa stronę czar prysł... pomost wygięty w dół i próbując go wyprostować nic, to nie wnosi. Przyznam, że rozważam reklamację....
4. Cena... jakoś dając za np. Pt47 powiedzmy 2 500 zł nie bolał bym tak nad tym nawet przy golasie w analogu. Model tendrzaka produkowanego też pod wersją dla innych zarządów jest moim zdaniem wysoka szczególnie biorąc pod uwagę wady i zalety.
Po ustawieniu modelu w gablocie i całościowym spojrzeniu odczucia są całkiem przyzwoite. Jednak, jak rzucę okiem na laminatke PIKO, to jestem przekonany, że parowozy, to nie jest mocna strona producenta.
Fajnie, że pojawił się model bardzo przyjemnej serii parowozów. Po zobaczeniu filmów BR78 w akcji bardzo przypadła mi do gustu ta seria. Do tego ostatnie artykuły w magazynie Stalowe Szlaki i ich piękne zdjęcia powodują, że okres ich eksploatacji stał się jeszcze bardziej znany. Zasadniczo cieszę się z kolejnego parowozu w barwach PKP, ale istotne minusy nieco przysłaniają plusy i jakiś niedosyt jednak jest...
Mój pierwszy parowóz. Całkiem ok ale podzielam pogląd, że dla zestawu dekoder plus generator dymu niekoniecznie warto dopłacać szczególnie jeżeli ktoś woli inne dekodery jak np. Ja ESU. Wczorajsze testy i jedno okrążenie na torcie, dzisiaj dwa więc chyba sposób napełniania ma znaczenie.
@mjasinsk
Jak OKo1 radzi sobie na podjazdach z wagonami?
PS. Przy okazji, gratuluje makiety - zakładam, że to Kolegi. Ma wiele ciekawych smaczków i cechuje się wysoką "miodnością", używając terminologii graczy komputerowych. Jest gęsto zaagospodarowana, różne poziomy, można zawiesić oko na wielu elementach - lubie takie klimaty.
Uhlenbrock dla nich produkuje. To wiem.
Ale zastanowiło mnie, że ESU zrobiło specjalny schemat dźwiękowy właśnie do tego parowozu. Dotychczas jak był "specyficzny" schemat ESU, to pojazdy miały fabrycznie ich dekodery. Tak było np z Brawą (teraz jest D&H).
Uhlenbrock dla nich produkuje. To wiem.
Ale zastanowiło mnie, że ESU zrobiło specjalny schemat dźwiękowy właśnie do tego parowozu. Dotychczas jak był "specyficzny" schemat ESU, to pojazdy miały fabrycznie ich dekodery. Tak było np z Brawą (teraz jest D&H).
Oko bez UPS póki co jeździ płynnie i bez przerrywania dźwięku. Z 2 wagonami, z których pocztowy PIKO jeździ fatalnie na łukach R2 i R3 radzi sobie bez problemów. Makieta (torcik) moja własna samoróbka
@mjasinsk
Jak OKo1 radzi sobie na podjazdach z wagonami?
PS. Przy okazji, gratuluje makiety - zakładam, że to Kolegi. Ma wiele ciekawych smaczków i cechuje się wysoką "miodnością", używając terminologii graczy komputerowych. Jest gęsto zaagospodarowana, różne poziomy, można zawiesić oko na wielu elementach - lubie takie klimaty.
Możliwe że chińskie rączki coś źle poskładały, albo po prostu wada fabryczna modelu kolegi @BoGneR. Ja w moim egzemplarzu nie zauważyłem żeby pomost był wygięty.
Przyznam szczerze, że choć zarzekałem się, że go nie kupię przez te lampy to jednak nie dawał mi spokoju i po kilku nieprzespanych nocach zdecydowałem się, że jednak go kupię i....
Model prezentuje się ciekawie. Fakt, nie moje malowanie, będę go przemalowywał i zmieniał mu numer oraz reflektory ale to jeszcze nie teraz. Obecnie na konwersje czekają dwa inne parowozy. Natomiast wiem jedno, że model ma dwie zalety - bez UPS dobrze sobie radzi podczas jazdy (zbiera napięcie wszystkimi kołami) a także pięknie kopci.
Z mojej strony mały bonus. Wiem, ze epoki pomieszane ale zakończyłem dzisiaj projekt (wersja lux ) BIPy z oświetleniem DCC i z Oka 1-12 prezentuje się cudownie. Mała prezentacja