• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

Hajo

Aktywny użytkownik
MSMK
Reakcje
83 2 0
Pendolino już w Warszawie. Dziś ok 7.40 widziałem je na linii nr 9, na wiadukcie koło Ronda Żaba. Szkoda, że widok zasłaniają mi troszkę drzewa, bo widziałem jak końcówka się chowa...

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Znaczy tak wyglądało. Chyba, że się gdzieś na Olszynce zatrzymał ale jakoś nie sądzę.
Zatrzyma się tam gdzie zatrzymują się wszystkie pociągi czyli koło posiadłości naszego Prezesa!

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
W niedzielę widziałem koło 18:40 to Syfolino koło Kutna, jechało na haku Siódemki w stronę Poznania, ponoć z powrotem do Żmigodu. Specjalnie się nie było jak przyjrzeć bo jechałem TLK Artus i na oko ze 150 mieliśmy na budziku, ale może to i lepiej dla spokojności :D

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.777 569 30
Nie mówiąc już o takim drobiazgu, że "charakterystyczny stukot kół" (oczywiście na szynach, nie na podkładach) zależy od typu toru (klasyczny czy bezstykowy). Stukot (ale już nie ten "charakterystyczny") może też wynikać ze stanu powierzchni główki szyny, a ponadto ze stanu koła (płaskie miejsca, nadlewy), ale nie ma nic wspólnego z konstrukcją taboru, w szczególności zawieszenia - a to chyba miał na myśli komentator.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
6.415 146 0
http://trojmiasto.gazeta.pl/trojmia...lowali_Pendolino__Nie_pomogla_wzmocniona.html

Wandale pomalowali Pendolino. Nie pomogła wzmocniona ochrona...
- Trzech mężczyzn czekało na odjazd składu z bazy SKM w Cisowej. Jeden z nich farbą w sprayu zamazał bok pięciu członów pociągu. Pracownicy PKP Intercity musieli w nocy usunąć te malunki - zdradza Zuzanna Szopowska, rzecznik PKP IC. Prezentacja pociągu trójmiejskiej publiczności odbyła się bez zakłóceń.
Już dzień wcześniej pojawiła się informacja, że w środowisku wandali zajmujących się nielegalnym zamalowywaniem pociągów wyznaczona została nagroda 10 tys. zł za oszpecenie pendolino. Okazało się, że taka próba została podjęta.

Policja. nic nie wie?

Sprawcy, prawdopodobnie trzech mężczyzn, ukrywali się za nasypem. Jeden z nich farbą zamazał bok pociągu. Po całym zdarzeniu uciekli czerwonym fiatem punto.

- Pociąg miał wzmocnioną ochronę SOK i agencji ochrony. Trwa przygotowanie procedury zapobiegającej dewastacjom w trakcie przetaczania składu przy małych prędkościach - zapowiada Szopowska.

Całe zdarzenie najprawdopodobniej nie zostało wcale zgłoszone na policję.

Z tego powodu długa droga pendolino ze Żmigrodu do Gdańska, która rozpoczęła się we wtorek po południu, zakończyła się dopiero ze środy na czwartek po godz. 1 w nocy. O tej porze ciągnięty przez dwie lokomotywy spółki Lotos Kolej pociąg dotarł w końcu w pobliże PGE Areny., gdzie odbywają się targi Trako 2013.

Mimo tych problemów w czwartek o godz. 10, bez opóźnień rozpoczęła się oficjalna prezentacja pendolino, która była dostępna dla wszystkich chętnych. Pod bramą przy peronie SKM Gdańsk Stadion Expo, wzdłuż którego "zaparkował" mierzący ok. 190 metrów pociąg, czekało kilkanaście osób, ale ochroniarze stojący na wejściu przepuszczali tylko ludzi z plakietkami.