• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Pendolino PKP Intercity

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.970 122 22
Nie wyrażaj za dużego podziwu, gdyż pisanie dobrych rzeczy o tych pociągach jest niepopularne. Lepiej wpiszesz się w schemat jeśli napiszesz jakieś narzekania.

RS11

Znany użytkownik
Reakcje
154 0 0
Już dużo nagadali się, że bez wychyłu, że niepotrzebne to Pendolino, że bilety będą drogie itd itd...
Euforię bicia rekordu należy wykorzystać tak jak to mam miejsce we Francji czy Niemczech, do promocji kolei ale i kraju... wiadomo że nie ma dobrej
opini o polskiej kolei,ale jest szansa to zmienić...

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.970 122 22
No to widzisz sam jak to wykorzystują. Gadania o wadach było całe mnóstwo, ale jak pociąg bije rekord sprzed 20 już lat to sensacji się nie robi, a tym bardziej promocji kolei czy kraju.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.963 16 0
Bardzo fajnie się prezentuje :)
A takie pytanie, czy brak przedziałów w takim pociągu jest ze względów technicznych, bezpieczeństwa czy po prostu wymogu zamawiającego?

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Już dużo nagadali się, że bez wychyłu, że niepotrzebne to Pendolino, że bilety będą drogie itd itd...
Euforię bicia rekordu należy wykorzystać tak jak to mam miejsce we Francji czy Niemczech, do promocji kolei ale i kraju... wiadomo że nie ma dobrej
opini o polskiej kolei,ale jest szansa to zmienić...
Z całym szacunkiem, ale tam euforia z bicia rekordów to euforia bicia rekordów przez ich rodzimą myśl techniczną, co nam z tego że pojechał kawałek włoskiej produkcji pociąg po polskich torach z dużą prędkością skoro to był włoski pociąg. Jakby jakiś pojazd z pod znaku PESY czy NEWAGu taki rekord pobił to i owszem, był by powód do dumy, a tak to nie... no chyba że cieszymy się że udało się zbudować kawałek toru, na którym można szybko pociągami jeździć... a mnie osobiście pendolino ani ziębi ani grzeje...

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.681 20 1
No to widzisz sam jak to wykorzystują. Gadania o wadach było całe mnóstwo, ale jak pociąg bije rekord sprzed 20 już lat to sensacji się nie robi, a tym bardziej promocji kolei czy kraju.
Ja tez się cieszę ze pobito rekord... Ale czy jest się z czego cieszyć? Ze mamy w kraju 20-30 km szlaku, na którym w warunkach klinicznych skład który kupiliśmy da się rozbujać do prędkości, która pozwoliła mu na uzyskanie homologacji? Czy ten odcinek między poprzednim a obecnym rekordem nie był np. remontowany?
Cieszyłbym się raczej z tego, że czas przejazdu na tej trasie (Wawa-Kraków, Wawa - Katowice) uległ zauważalnemu skróceniu wobec stanu sprzed 20-30 lat. A tak to mamy fajnego dziobaka, ale....:
" Po co jest ten dziobak? No właśnie - po co?? Otóż to.. po co... Nikt nie wie po co, więc nie musisz się obawiać że ktoś zapyta. Wiesz co robi ten dziobak? On odpowiada żywotnym potrzebom całego społeczeństwa! To jest dziobak na skalę naszych możliwości. Ty wiesz co my robimy tym dziobakiem? My otwieramy oczy niedowiarkom. Patrzcie - mówimy - to nasze - przez nas zapłacone - i to nie jest nasze ostatnie słowo! I nikt nie ma się prawa przyczepić, bo to jest dziobak społeczny, w oparciu o sześć instytucji...", który sobie pojeździ tyle km/h, ile tam będzie akurat mógł...

Tak, zaliczam się do dziobakosceptyków. Te pieniądze przy stanie naszej infry można chyba było wydać lepiej.

Ostatnio edytowane:
OP
OP
MichałK

MichałK

Znany użytkownik
Reakcje
880 9 4
Z całym szacunkiem, ale tam euforia z bicia rekordów to euforia bicia rekordów przez ich rodzimą myśl techniczną, co nam z tego że pojechał kawałek włoskiej produkcji pociąg po polskich torach z dużą prędkością skoro to był włoski pociąg. Jakby jakiś pojazd z pod znaku PESY czy NEWAGu taki rekord pobił to i owszem, był by powód do dumy, a tak to nie... no chyba że cieszymy się że udało się zbudować kawałek toru, na którym można szybko pociągami jeździć... a mnie osobiście pendolino ani ziębi ani grzeje...
Newag bił rekord Implsem.

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.963 16 0
Ja napiszę tylko tyle, że pociąg prezentuje się bardzo fajnie i oprócz braku przedziałów nie powiem złego słowa.
Lecz bardziej zależy mi na dobrej infrastrukturze na kolei, bo trochę śmieszy mnie fakt jazdy 4h z Wrocławia do Warszawy.
20 lat temu jechałem mniej więcej tyle czasu zwykłym Express'em z EP08. I jest to jedyne co mnie razi.
Kupujemy piękny tabor, pociągi jeżdżą coraz szybciej, ale czas podróży dla mnie się nie zmienia. Wręcz się wydłużył.

Ostatnio edytowane: