• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.802 1 0
Kurcze - nie wiem co lepsze, koń czy naczepa? Naczepa! :D Plandeka po tylu latach a nawet dziesięcioleciach - genialna! Tył jak "żywy". Fajnie, że robisz krótkie opisy. Nigdy bym nie pomyślał, że ta owiewka jest "nieoryginalna"... :ROFL:
dziękuję Sławku. Tył naczepy przerobiłem. Belka jest nowa - przypominająca oryginalną. Tylna burta wyleciała a jej miejsce zajęły drzwi - zmieniłem zatem zawiasy dodałem klamkę - jest pod osłoną plandeki. Podwozie, to stara kontenerowa herpy - nieco podniesiona na siodle. Natomiast owiewka - jak najbardziej oryginalna. Myśle, ze jak pekaes konfigurował auta pod siebie, mógł wywrzeć drobną presję na taką firmową przekładkę.
d831ab91847e481cmed.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.934 388 20
Kolejny kapitalny model odwzorowałeś. Jestem znów pod wrażeniem... o_O Rewelacyjnie wygląda ten zestaw.

P.s Pomysł z naczepą od rocco od @mafo Bazę pod nią też w sumie Wytrzasnął spod ziemi.
Także, dziękuję Ojcze Chrzestny.
Proszę bardzo. :) Miło mi, że mogę uczestniczyć choćby w ten sposób w rozrastaniu się kolekcji w barwach PEKAESU... :D

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.802 1 0
Cześć wszystkim.
Trochę rzutem na taśmę przed świętami, kolejna, drobna odsłona projektu o Polskich Liniach Oceanicznych.
Z Niemiec dojechały kalkomanie a z Łotwy przyszedł mail, którego treść pozwolę sobie zacytować w oryginale, bo jest po Polsku:
" Witam, Modele konteinerow zapakowani. Wyszlemy jutro"
Tymczasem w Szczecinie dostałem zielone światło od Małżonki, która zabrawszy dzieci wcześniej na tour de święta - rzuciła na odchodnym.
Dołącz nas w Poniedziałek i namodeluj się do oporu:)
No to bęc.
Przed Wami skończona beczka a w lodówce chłodzą się trzy butelki piwa.
Zatem coś o modelu.
Rejestracje ciągnika zgrane z numerem inwentarzowym.
Rejestracja naczepy oryginalna - choć sama beczka, to kompilacja z niewielu odstępnych zdjęć tych ładunków.
Numer seryjny i typoszereg i producent beczki- również.
Baza herpowska nie do końca przystaje ale najbardziej cieszę się, że udało mi się naczepie wywiercić otwory na tyle precyzyjnie, by beczka wskoczyła bolcami idealnie i siadła bez klejenia
To lubię.

Pozdro serdecznie i Wasze zdrowie
Maciej
20241221_150418.jpg
20241221_145740.jpg
20241221_145827.jpg
20241221_150440.jpg
20241221_152354.jpg
20241221_145804.jpg

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.609 69 0
Strach pomyśleć co Ty jeszcze nie wymyślisz pod nieobecność żonki, jak masz zamiar kolejną taką petardę stworzyć to może lepej sprowadzić do domu sąsiadkę:niepewny:, i ocalisz kilka walających się szczęk po podłodze.:LOL:
Piękny po stokroć:love:
Myślałeś kiedyś o takiej puszce ?
21740165_1127636360701781_8154159776674642866_n.jpg

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.802 1 0
Strach pomyśleć co Ty jeszcze nie wymyślisz pod nieobecność żonki, jak masz zamiar kolejną taką petardę stworzyć to może lepej sprowadzić do domu sąsiadkę:niepewny:, i ocalisz kilka walających się szczęk po podłodze.:LOL:
Piękny po stokroć:love:
Myślałeś kiedyś o takiej puszce ?
Zobacz załącznik 1092359
O żesz w mordę! Pierwsze widzę! Pomysł kapitalny podobnie jak ten, jaką reklamę widzimy na pekaesowskiej chłodni na F89?
Tymczasem otwieram właśnie drugie piwo zajadając podkradzione dzieciom chrupki ziemniaczane. Myślę, że żadna szanująca się sąsiadka na taki zestaw to nie poleci;)
Jeszcze jakbym zaczął mówić o modelach, to jestem bez szans;)
4299cbfa-cac4-4342-9d80-a4f7efddde9c.jpg

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.802 1 0
Ja pier.....! :eek: Trzy PLO w jednym miejscu! :eek: Widok przepiękny! Powiedz, że to jest ten sam tank-kontener? Idealnie go załadowałeś na tą długą naczepę, a te Volvo w trzech osiach - wspaniałe... :love:
Dziękuję, Sławku, tak, to ten sam tank od Ciebie, rozebrany, wywabiony, przemalowany i w kalkach. Z Łotwy jadą poprawione względem kolorów i czcionek puszki "niespodzianki" a sam koniec dojedzie flat. Acha i oryginalne rejestracje naczep, bo o tym Tobie jeszcze nie pisałem;)

arko5

Aktywny użytkownik
Reakcje
681 0 0
Tak sobie patrzę i nie mogę się na patrzeć ;) Przepiękne są te Twoje miniatury. Uwielbiam w nich to że są to odwzorowane oryginały. Chociaż wiem że w przypadku bardzo starych modeli bardzo ciężko o oryginalne zdjęcia...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19