• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.529 1 0
Sławek ma zawał, Kuba depresję, ja nie chcę skończyć w Tworkach. Litościiiiio_O

Dzięki Maćku za wspaniałą wycieczkę kilka dekad wstecz, naprawdę kawał porządnej modelarskiej pracy(y)
Zastanawialiście się ze Sławkiem @Slavi jak wyglądają puszki roco, ja cały czas się zastanawiam który zestaw zakupić; roco czy trix:niepewny:
W tych linkach są w miarę dobre zdjęcia;
https://www.latelierdutrain.com/wag...5033062187.html#mz-expanded-view-955877093507
https://allegro.pl/oferta/zestaw-2-...-pkp-z-kontenerami-plo-trix-24555-16181744527

Myślę że dobrą bazą pod Twoje "puszkodzieło" będą niektóre modele Walthersa, przeglądnij sobie ofertę w wolnej chwili.
Załączam dwie fotki, na jednej kontener PKP, druga pokazuje różnorodność grafik PLO, nawet open-top się załapał;)
Natomiast w tym wpisie załączyłem fotki chyba jeszcze z lat sześćdziesiątych;
https://forum.modelarstwo.info/threads/Ładunki-na-kolei-w-prl.21926/page-23#post-1124011

Zobacz załącznik 1095357 Zobacz załącznik 1095358
This is Major Tom to Ground Control
Puszki Trix i Roco wyglądają na porządnie wykonane i jakbym miał wskazać którą z nich wybieram, to odpowiedziałbym:
-Tak!
;)
Odnosząc się do kwestii wzorów, krojów, czcionek fakt- trochę było i prędzej czy później będę je sukcesywnie wdrażał.
Za trop Walthersa - dziękuję. Z pewnością zajrzę.
Kontener PKP - cymes

Lecę szukać Fiata 360 i flata 20' pod kolejne PLO
Udanego poniedziałku na prawach niedzieli

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.529 1 0
Wchodzenie w ten wątek jest niebezpieczne dla zdrowia! ;) Idź Pan na konstruktora do jakiejś solidnej firmy i pokaż co zgrabne rączki potrafią stworzyć. A nie jakieś odpustowe zabaweczki. Modele cudne, a te logo PLO to ja pamiętam, nie wiem skąd, ale do niektórych smaczków człowiek ma pamięć, że po latach rozpoznaje bez pudła. Nie wiem czy po Olsztynie jeździły, ale możliwe i jak człowiek zobaczył coś "inniejszego" w latach czy to 80 czy 90 to zostawało w głowie. Choć ja w latach 90 co weekend prawie w Szczecinie czy Trójmieście to tam mogło wejść w oko.
A tu pytanko do znawców tematu.
W latach minionych były popularne naczepy CTR Central Trailer Rentco, ale zdarzały się, nie mam pojęcia jak często CTR Central Trailer Rental. Ja właśnie nie pamiętam co przeważało, dzisiaj google mi wypluwa te pierwsze tylko, ale bodaj raz w życiu zobaczyłem tą 2 wersję (wiadomo, że nie zawsze się człowiek gapił w oznaczenia chodząc do szkoły). Wiec w tamtych czasach byłem aż dumny z siebie że na 1000 innych, zobaczyłem 1 inną.
Ktoś coś w temacie? Zapewne chodziło o to ze po prostu firma zmieniła się na Co. Czyli z jakimś innym zapisem prawnym (Sp z o.o.?).
W tamtych czasach chyba CTR i PeKaEs czarne z kolorowym dynamicznym wzorem (ma to jakąś nazwę, ten typ malowania) najbardziej wchodziły w oko.
Spokojnej niedzieli.
Rental widziałem na starszych typach naczep a obecnie to ze świecą szukać tych zdjęć. Rentco pojawiło się później - na nowszych i wciąż je widać.
Tylko tyle.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.529 1 0
Cześć Bando
Przed Wami Volvo F1220 czyli Ex- Pekaes odkupiony i użytkowany przez OPPM Olsztyn czyli "Okręgowe Przedsiębiorstwo Przemysłu Mięsnego"
Zakład Transportowy w Olsztynie. Oddział w Ostródzie.
Numery inwentarzowe ciągnika i naczepy - prawdziwe
Podobnie rejestracje auta - te od naczepy zmyśliłem. Nie dało się inaczej.
W nią zresztą włożyłem najwięcej pracy - rzecz dotyczy przerobionego podwozia no i kalkomanii w które wdarł się chochlik drukarski, który nie zliczył poprawnie zawiasów.
Kabina volvo pochodzi z jednego z pierwszych wypustów herpy z wklejonym fabrycznie lustrami które zniszczone - poprzedni właściciel próbował nakleić na pozostałe kikuty.
Brawo.
Usunięcie sklein, nadpaleń i resztek, to była niezła zabawa. Zależało mi na tej kabinie, gdyż nie miałem innej.
Nawierciłem nowe otwory i wkleiłem nieco nowszy model luster.
W międzyczasię wydarzyło się parę śmiesznych potknięć i jedna pułapka ale moja psychika to wyparła;)

Dobrej nocy, Koleżanki i Koledzy
20250112_000624.jpg
20250112_000632.jpg
20250112_202115.jpg
20250112_202252.jpg
20250112_201638.jpg
20250112_201742.jpg
20250112_202205.jpg
20250112_201748.jpg
20250112_202442.jpg
468411631_9618998078117566_8042076973006929714_n (1).jpg

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.028 37 4
Od razu coś mnie ruszyło, gdy zobaczyłem rejestrację :love: Olsztyn :) Sporo dałbym, żeby wygrzebać jakieś fotki w necie z moich rejonów zwłaszcza z okolic rampy przy dworcu PKS, ale jak do tej pory nie znalazłem ani jednego (!) foto z tego miejsca z ciężarówkami PeKaEsu.
Czy kolega @Kot Prezesa wie może gdzie zostało zrobione foto powyżej? Olsztyn to na pewno nie jest, bo nie przypominam sobie, aby gdzieś takie słupy energetyczne szły przez miasto (choć w sumie w tle kominy są które teoretycznie mogły być z fabryki Stomilu, jednak ten słup i druty mi średnio pasują do okolicy). Prezentacja znakomita, a i wszelkie kolejne ciekawostki z Olsztyna będą bardzo mile widziane ;)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.529 1 0
Od razu coś mnie ruszyło, gdy zobaczyłem rejestrację :love: Olsztyn :) Sporo dałbym, żeby wygrzebać jakieś fotki w necie z moich rejonów zwłaszcza z okolic rampy przy dworcu PKS, ale jak do tej pory nie znalazłem ani jednego (!) foto z tego miejsca z ciężarówkami PeKaEsu.
Czy kolega @Kot Prezesa wie może gdzie zostało zrobione foto powyżej? Olsztyn to na pewno nie jest, bo nie przypominam sobie, aby gdzieś takie słupy energetyczne szły przez miasto (choć w sumie w tle kominy są które teoretycznie mogły być z fabryki Stomilu, jednak ten słup i druty mi średnio pasują do okolicy). Prezentacja znakomita, a i wszelkie kolejne ciekawostki z Olsztyna będą bardzo mile widziane ;)
Autorem zdjęć jest Gyorgy Gyori - mieszkający w Rumunii, który przedstawia się tak jednocześnie wskazując miejsce ich zrobienia: Here are my own photos of this great company, Pekaes (and some other Polish trucks), in Oradea, Roumania back in the 80's
Dla Ciebie wydłubałem te z olsztyńskimi blachami.
Masz pomysł jakie to firmy?
Dziękuję i pozdrawiam.
48427919_2245171068860307_6093708064945340416_n (2).jpg
48393648_2245170732193674_1977656462112980992_n.jpg

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.529 1 0
Kolejny piękny, nietuzinkowy, nieoczywisty zestaw przez duże z... :D Takiej chłodni w H0 chyba jeszcze nikt nie zrobił a pomysł na TAKI model, jest genialny w swej prostocie... :D
Pomysł zrodził się szybko. Kolega z okolic Olsztyna spytał czy kojarzę tę firmę i zanim naszła nas refleksja, po co nam ta wiedza było za późno.. Zapytanie poszło w świat po kolegach i znajomych. Skrót rozszyfrował emerytowany kierowca pekaesu - Jacek, Gyorgy Gyori dosłał nieco lepszą rozdzielczość i poszło do projektu razem z Polskimi Liniami Oceanicznymi. Ogień musi być.
Dziękuję Sławku.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19