• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.603 1 0
Dobry wieczór Wszystkim.
Po pierwsze primo - dziękuję za poprzednie komentarze.
Miło niezmiernie i niezmiennie.

Tymczasem - mała lekcja pokory dla mnie.
Daf 95 w malowaniu - a raczej braku malowania - PKS Zgorzelec
Porwałem się trochę jak szczerbaty na suchary i szybko zostałem zweryfikowany.
Po pierwsze naczepa - @Tomek M. - tak to ta od Ciebie.
Najlepiej nadawała się na Piacenzę - Miałeś nosa.
Najpierw napociłem się rezając plandekę - plastik od AWM, to inna para kaloszy niż te od Herpy czy innego Albedo.
Później wiercenie i walka z wklejeniem blaszek.
Malowanie poszło w miarę spokojnie i to uśpiło moją czujność,
Bo wyglądała już pięknie.
Cieszyłem się.
Ale nie , bo potem pojawiły się kalki i doszło do klasycznego combo. Podłej jakości papier plus nożyczki, którymi moje córki postanowiły chyba przeciąć pręt zbrojeniowy.
Prawdy się nie dowiesz.
Myślałem, że mnie to już nie spotka, ale kalki poszły do śmieci.

Będzie drugie podejście.
Tymczasem oto koń.
Jaki jest koń - każdy widzi!
Dobrego wieczoru, Panie, Panowie
20250225_215215.jpg
20250225_215246.jpg
20250225_213741.jpg
20250225_213319.jpg
20250225_213445.jpg
20250225_011017.jpg

Drzewiarz

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.955 15 0
Piękny model wyszedł Koledze, pomimo drogi przez męki i szczerbatych nożyczek :ROFL: Aż Fantomas na zdjęciu kręci głową z niedowierzaniem. :p

A tak z ciekawości, na jakim papierze drukujesz kalki?

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.603 1 0
Piękny model wyszedł Koledze, pomimo drogi przez męki i szczerbatych nożyczek :ROFL: Aż Fantomas na zdjęciu kręci głową z niedowierzaniem. :p

A tak z ciekawości, na jakim papierze drukujesz kalki?
Nie drukuję sam. Robi to głównie niemiecki decalprint, Z mojego doświadczenia, to jeden z grubszych papierów. Jeśli zależy Ci na precyzyjnych danych po prostu ich dopytam.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.603 1 0
Pięknie się ten daf prezentuje . Panie jak już idziesz w tą historię Polskiego transportu to trzeba jakiś ładny zajazd zbudować żeby tam to prezentować :D
Kurcze blade, czego ja bym nie chciał wybudować "Pacz Pan na to!"
476489815_9401406009919898_6067036891963505826_n.jpg

Pięknie się ten daf prezentuje . Panie jak już idziesz w tą historię Polskiego transportu to trzeba jakiś ładny zajazd zbudować żeby tam to prezentować :D

Slavi

Znany użytkownik
Reakcje
2.889 5 0
Mam wielki sentyment do tego modelu DAFa i co jak co, ale u Ciebie się go nie spodziewałem! :D Idziesz Kolego w bardzo dobrą stronę wg. mnie. PEKAES choć sam bardzo lubię, to jest tylko częścią naszej historii transportu w ubiegłym wieku. Piękne urozmaicenie kolekcji. :)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.603 1 0
Daf 95 , prześwietny:D . W Holandii można je jeszcze spotkać . Ostatnio udało mi się świetny egzemplarz zobaczyć i kilka fotek pstryknąć , Daf 95 310 ATI Topsleeper.
O jak ja bym chciał kiedyś popełnić jakiegoś TopSleepera czy innego Eurotrottera z kurnikiem na dachu. Powaga, strasznie mi się podobają te zestawy przestrzenne!

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.255 69 0
Jestem w modelarskim raju:love::love::love:
Bardzo mi miło że moja pomoc jest doceniana, a tą naczepę tak szybko przerobiłeś na piękny model(y)
Wracając do modeli;
każdy świetny, ale volvo z Olsztyna..., miazga, bardzo lubię jak pokazujesz drugie życie floty PEKAES.
W nawiązaniu do Twojego zamiłowania do kurników;
469096841_1153468840118942_2268116800672889197_n.jpg

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.603 1 0
Tomku, orientujesz się na jakim dworcu to zdjęcie zrobiono?
Spedycja przy ulicy Rycerskiej.
Fot. Roman Brzeziński
Przełom lat osiemdziesiątych i dziewięćdziesiątych XX wieku.
Parcelę przy ul. Rycerskiej Królewska Dyrekcja Kolejowa nabyła już w 1907 roku. Budynek dworca towarowego powstał około 1912 roku. Gmach z częścią administracyjną zamykający perspektywę ul. Zygmunta Augusta założony został na planie prostokąta o podstawie około 74 metrów. Dobudowano do niego dwa skrzydła z rampami przylegające do torów po stronie północnej (część przeznaczona do załadunku ) i południowej (do rozładunku). Budynek wyposażono w oświetlenie, wodociąg i ogrzewanie parowe. Wybrukowano wokół niego wszystkie drogi i place. Dworzec posiadał 6 zadaszonych torów. W ciągu jednego dnia dokonywano przeładunku około 400 ton towarów. Obiekt miał charakter stacji czołowej – tory wybiegały tylko w jedną stronę, w kierunku ulicy Gdańskiej.
Główny gmach w środkowej części liczył 2 kondygnacje oraz poddasze. Wejście zostało zwieńczone szczytem. W poddasze wkomponowano dwie lukarny. Część z głównym wejściem zdobiona jest pilastrami. Dach pokryto dachówką. Skrajne części obiektu są jednokondygnacyjne. W budynku frontowym przez lata funkcjonował m.in. skład celny a także lokale mieszkalne.
Przy opisie korzystano z Oficjalnego Serwisu Bydgoszczy.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19