• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.007 388 20
Kapitalny model zrobiłeś. (y) A tym bardziej cieszy, że to z odzysku. Świetna praca modelarska, gratuluję. (y)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.821 1 0
Cześć przy niedzieli
Oto trzeci z pięciu obiecanych sobie Iveco Turbostar.
Tym razem model o oznaczeniu 190.36 w układzie 4x2
Nowszy. Mocniejszy.
ciekawostką jest nowe logo na drzwiach wraz z nazwą zajezdni w Śremie.
Zestaw ten był widywany pod naczepami typu furgon zwanych w pekaesie "emerytkami" lub odzieżówkami.
Dlaczego?
Kierowcy z najdłuższym stażem dostawali ładunki najmniej wymagające czyli najczęściej odzież.
Taka forma dbania o pracownika.
Taka gratyfikacja z wymiarem praktycznym

Tyle na dzisiaj.
Dziękuję za uwagę.
P.s" Gdzieś w tle czai się zapowiedź kolejnego "żóltka"

Udanego dnia.
Maciej
20241214_210614.jpg
20241214_210450.jpg
20241214_210435.jpg
20241214_211002.jpg
20241214_210505.jpg
20241214_211628.jpg
20241214_211414.jpg
20241214_211443.jpg
20241214_211232.jpg

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.821 1 0
Maciek - jak zwykle, piękny... :) Uwielbiam takie smaczki (detale) jak ta tabliczka na atrapie! Cała trójka "turboli" kapitalna! ;)
Dziękuję Sławku i tą tabliczką Przypomniałeś mi, że był na niej kolejny logotyp stosowany przez firmę. Na zdjęciu widzimy - na wspomnianym furgonie "kierownice", "anarchię" na drzwiach i na atrapie następny projekt. Taka ciekawostka w stylu kickster uczy i bawi;)
Pozdro

461544809_8319959058099767_7068095275984550110_n.jpg

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.821 1 0
Super te ciężarówki wyglądają. Detale robią extra robotę no i oczywiście sam plener. A ci kierowcy tu wpadli do mleka czy co im się stało?:ROFL::ROFL::ROFL:
Po prostu nie mam czasu ich pomalować a w międzyczasie powstało parę zabawnych koncepcji od młynarzy , mleczarzy czy... duchy.
Cóż jeszcze? Cezary zrobił je po prostu kapitalnie więc boje się to spieprzyć.

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.574 5 0
IVECO na wypasie! Pamiętam, jak w znanym niektórym "starszym" forumowiczom programie Teleranek został ogłoszony konkurs na ciężarówkę przyszłości. Prawdopodobnie był to rok 1986 lub 87. Należało narysować taką ciężarówkę i pracę wysłać na adres Teleranka. Sponsorem konkursu była firma IVECO. Główną nagrodą była wycieczka do Włoch do fabryki IVECO. Z bratem wysłaliśmy rysunki, ale nie zostały docenione. Jeden z wygranych rysunków przedstawiał narysowane do góry nogami serce z kołami. To niby miała być ciężarówka przyszłości... Wyśmialiśmy z bratem taki konkurs, nie znali się :cool: Wtedy mniej więcej produkowano pokazane przez Ciebie Maćku ciężarówki. Takie wspomnienia wróciły.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.821 1 0
IVECO na wypasie! Pamiętam, jak w znanym niektórym "starszym" forumowiczom programie Teleranek został ogłoszony konkurs na ciężarówkę przyszłości. Prawdopodobnie był to rok 1986 lub 87. Należało narysować taką ciężarówkę i pracę wysłać na adres Teleranka. Sponsorem konkursu była firma IVECO. Główną nagrodą była wycieczka do Włoch do fabryki IVECO. Z bratem wysłaliśmy rysunki, ale nie zostały docenione. Jeden z wygranych rysunków przedstawiał narysowane do góry nogami serce z kołami. To niby miała być ciężarówka przyszłości... Wyśmialiśmy z bratem taki konkurs, nie znali się :cool: Wtedy mniej więcej produkowano pokazane przez Ciebie Maćku ciężarówki. Takie wspomnienia wróciły.
Widzisz Tomaszu. Gdzieś popełniliśmy błąd. Ja w tym czasie na jakimś festynie Stilonu Gorzów uczestniczyłem w konkurencjach sportowych amatorów udając zawodowca. Zająłem jakieś miejsce poza pudłem ale do domu przyniosłem wygraną kołdrę i żelazko. Do dzisiejszego dnia czuję, że moja Mama nadal jest ze mnie dumna bardziej niż z uczestnictwa w konkursach plastycznych, na których też nikt nie potrafił poznać się na moim talencie;)
Moje statki kosmiczne najeżone działami laserowymi i ciężarówki z pierdyliardem olbrzymich kół i mega zderzaków mogących zmieść z powierzchni ziemi Międzyrzecz i kawałek Skwierzyny oraz przechylić szale zwycięstwa w zimnej nie były wówczas na topie, tylko jakieś.... serduszka.
Pffff.
Szczerze podzielam Wasze rozczarowanie wynikami konkursu Iveco.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.821 1 0
Dziękuję za Wasze komentarze.
Doceniam.
Tymczasem środa.

Z dwóch projektów pobocznych, których koniec optymistycznie zakładałem na początek grudnia, udało się zrealizować... dwie połówki.
Bez skojarzeń;)
Ciągnikowi brakuje naczepy, naczepie - ciągnika.
Ale po połączeniu nie wygląda to źle, choć zestaw taki, raczej trudny byłby do spotkania.
Z drugiej strony słyszałem o tym, że na Bliski Wschód parę kursów zaliczyła pekaesowska dyplomatka czyli solówka Mercedesa NG 1625 z przyczepą od C. Hartwiga.
Do rzeczy: Przed Wami F12 Turbo (nie intercooler) z zajezdni Czechowice -Dziedzice .
Jedna z bodajże pięciu w układzie 4x2 z owiewką od III generacji
Naczepa fruehauf ze Słubic - chodziła najczęściej pod Renault R350.

Zatem podsumowując słowami jednej z pierwszych bezosobowości internetowych - Oksany
" ...i w ogóle mam nadzieję na przyszłość!"

P.s Pomysł z naczepą od rocco od @mafo Bazę pod nią też w sumie Wytrzasnął spod ziemi.
Także, dziękuję Ojcze Chrzestny.

Dziękuję za uwagę
Maciej
20241217_224933.jpg
20241217_224854.jpg
20241217_231253.jpg
20241218_123344.jpg
20241218_123447.jpg
20241218_123636.jpg

Slavi

Znany użytkownik
Reakcje
2.939 5 0
Kurcze - nie wiem co lepsze, koń czy naczepa? Naczepa! :D Plandeka po tylu latach a nawet dziesięcioleciach - genialna! Tył jak "żywy". Fajnie, że robisz krótkie opisy. Nigdy bym nie pomyślał, że ta owiewka jest "nieoryginalna"... :ROFL:

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19