• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.250 301 15
Astro, a jakby je tak...przyciemnić? Takie solarium dla puszek. Chemia jakaś, jakiś lakier? Czy może jak mawiał klasyk "Mistyfikacja interesuje, chema, coś takiego, proszki kurde..."
usunąć kalkę, przemalować, położyć kalkę :)
jak zaczniesz przemalowywać, to znikną napisy oczywiście, jak zaczniesz postarzać chemicznie kolor (czyli przyciemniać) , to postarzysz wszystko poza kalkami i wyjdą pasy. Kiedyś miałem fajną bejcę do powłok malarskich, która wżerała się w akryl i przyciemniała go - robiliśmy imitacje antyków i dawało podobny efekt. Ale za cholerę nie pamiętam co to było. Minęło z 15 lat :)

Można i tak :p
20230103_202309_2.jpg

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.562 1 0
usunąć kalkę, przemalować, położyć kalkę :)
jak zaczniesz przemalowywać, to znikną napisy oczywiście, jak zaczniesz postarzać chemicznie kolor (czyli przyciemniać) , to postarzysz wszystko poza kalkami i wyjdą pasy. Kiedyś miałem fajną bejcę do powłok malarskich, która wżerała się w akryl i przyciemniała go - robiliśmy imitacje antyków i dawało podobny efekt. Ale za cholerę nie pamiętam co to było. Minęło z 15 lat :)

Można i tak :p
Zobacz załącznik 943792
No i po problemie;)))) Dziękuję Grzegorzu!

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.562 1 0
Kolejne odejście od tematu pekaesu. Tym razem z mojego podwórka, kontynuacja wątku związków transportu lądowego z morskim.
Transocean Szczecin i Scanie trzeciej generacji.
Miał być trzy i będą. Wziąłem na warsztat dwie pierwsze- by je odświeżyć przed tym, jak zabiorę się za ostatnią.
Bazą był niestety i trochę też stety AWM.
Wymagający przy rozbiórce i ponownym złożeniu. Teraz wybrałbym herpę.
Kalki - trzeba będzie wzbogacić, poprawić no i generalnie nie popełnić tych błędów, kiedy się za nie rzuciłem.
Trochę jak szczerbaty na suchary
20230108_145829.jpg
20230108_145730.jpg
20230108_145627.jpg
20230108_145429.jpg
20230108_145548.jpg

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.182 387 20
Bardzo ciekawe modele. Scania wygląda świetnie w tych barwach, ale naczepy, które tylko częściowo pokazałeś są świetne. Gratuluję pomysłu i wykonania. (y)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.562 1 0
Bardzo ciekawe modele. Scania wygląda świetnie w tych barwach, ale naczepy, które tylko częściowo pokazałeś są świetne. Gratuluję pomysłu i wykonania. (y)
Macieju, dziekuję i już spieszę z wyjaśnieniem. Brakuje tyłu naczepy, bo dopiero niedawno dotarłem do zdjęć, jak wyglądały "zady" transocean. Stąd też decyzją o odświeżeniu i uzupełnieniu kalkomanii. A z innej beczki. Mam już dawcę naczepy do saurera.
20230108_190803.jpg
20230107_162335.jpg

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.562 1 0
Dziękuję, do tej pory widziałem tylko tą białą!
Jeśli mówisz o Scanii Maćka P., to jest szczerze lepiej wykonana. Mądrzej bo Maciej wziął na warsztat herpę no i inaczej do niej podszedł. Dużo o tym gadaliśmy sącząc browarki. No i Następnie transoceany mamy już dogadane, by uniknąć zbiegów okoliczności. Obydwaj szykujemy ciekawostki z ich taboru

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.562 1 0
Bo ja ostatnimi czasy, w poszukiwaniu fotek schodzę znacznie głębiej niż FB czy ogólnie to co grafiki google wyplują, myślę ze w tym roku
do darkneta się dokopię:LOL:
jest jeszcze kilka filmów, jak porobię screeny to Ci wyślę na PW
Mądrze. Też przewalam czeluście końców interentów. Jakbyś trafił tym darknencie coś o volvo F88 w barwach Pekaes i Animex, to wal jak w dym. Niestety, by znaleźć coś w necie, ktoś musi to tam wpierw wrzucić

Załączniki

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.240 69 0
Ostatnio pół dnia spędziłem aby wogóle znaleźć logo animex w dobrej jakości na kalki, z miernym skutkiem.
Volvo F89 mam zidentyfikowanych po rejstracjach 35, F-12 gdzieś 80,
Tu masz screena do swojej kolekcji;
WS7703.png

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.562 1 0
Ostatnio pół dnia spędziłem aby wogóle znaleźć logo animex w dobrej jakości na kalki, z miernym skutkiem.
Volvo F89 mam zidentyfikowanych po rejstracjach 35, F-12 gdzieś 80,
Tu masz screena do swojej kolekcji;
Zobacz załącznik 944874
Dziękuję. Pierwsze widzę. Przyda się, bo będę robił zestaw z naczepą teijo. Co do blach, w wolnej chwili wrzucę Tobie linka z wykazem taboru z 1975 roku.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19