• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

Slavi

Znany użytkownik
Reakcje
2.877 5 0
Saviem , Savienem ale czy ta naczepa będzie z tych najfajniejszych? :ROFL::ROFL::ROFL:

Tak naprawdę , to Saviem-a bym chciał mieć bardzo. :cry: Liczę po cichu, że za Rabą może pójdzie jakiś "francuz" od Herpy...

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.567 1 0
Piątek

Są modele, nad którymi praca przypomina kłótnie z kobietą.
Musisz być jednocześnie delikatny i stanowczy ale pod żadnym pozorem nie stracić panowania nad sobą.
Jak z dzikim zwierzęciem
Praca nad oddechem i kontakt wzrokowy...

Dobra, koniec z filozofowaniem, bo chodzi o model.
Nie było łatwo.
Nie będę mazał ale same kalki były od czterech różnych producentów i na różnym papierze.
Niektóre leżały dłużej czekając na swoją kolej.
Jednym zdaniem: Ciężki rap.
Zabudowę naczepy zamiast lekkiego ryfla wybrałem gładką, co w kontekście kalkomanii, było dobrym ruchem ale nie do końca prawilnym.
Zatem sorry @Slavi - to jeszcze nie ta, którą Chciałbyś zobaczyć.

Kierunki i przemodelowanie grilla, zderzaka czy też zabawy z ramą naczepy, to było małe, zimne, jasne piweczko z lokalnego browaru

Do brzegu.
SAVIEM SM280 TU z roku 1967 w barwach Pekaes Warszawa
P.s Wybaczcie błędy w opisach ale podczas ostatniej wymiany merytorycznych uwag na budowie, zauważyłem, że mój telefoniczny słownik zmienia mi uparcie chuju na chudy.

Udanego weekendu, Bando
20240223_134122.jpg
20240223_002921.jpg
20240223_002847.jpg
20240223_133108.jpg
20240223_143925.jpg
20240223_145323.jpg
20240223_133108 (1).jpg

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.567 1 0
Świetny jest jak zwykle u Ciebie, jedyne co to bym pióra wycieraczek na czarno zrobił ale już gdzieś to pisałem ;)
Oryginalne były srebrne, jak i mnóstwo dodatków. Wyobraź sobie ze nawet uszczelki w szybach bocznych nie byly do konca czarne ale jakby mialy przez środek pociqgnietą srebrną listwę ozdobną Niestety na tym kolorze lakieru są słabo widoczne. Gołymi okiem - dostrzeżesz. Myślałem, żeby użyć tej czerni, ale gdzieś ktoś coś takiego zrobił i wyglądało to niestety jak gówno w lesie.
20240223_161820.jpg

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.530 109 2
Oryginalne były srebrne, jak i mnóstwo dodatków. Wyobraź sobie ze nawet uszczelki w szybach bocznych nie byly do konca czarne ale jakby mialy przez środek pociqgnietą srebrną listwę ozdobną Niestety na tym kolorze lakieru są słabo widoczne. Gołymi okiem - dostrzeżesz. Myślałem, żeby użyć tej czerni, ale gdzieś ktoś coś takiego zrobił i wyglądało to niestety jak gówno w lesie. Zobacz załącznik 1037418
Film szczeciński : Trzy kolory Srebrny :) ;) :)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.567 1 0
Saviem bardzo fajnie wyszedł. Pasującą naczepę można kupić na eBayu jako wydruk 3D.
https://www.ebay.de/itm/394811398908
Dziekuję i dziekuję.
Budamobile. Hmm, to jeszcze nie zabudowa Fruehauf. Szkoda byłoby przerabiac cos tak fajnego i ...drogiego. Tu wystarczyłby kontener z ryflowaniem, z drobnymi modyfikacjami. Sama rama i osie są lepsze od herpy. Zastopowały mnie kalki, bardzo kruche i trudne do położenia nawet na gładkim. Ryfel by je poniszczył.
Poza tym trzeba było wpierw przeliczyć interwał napisu i ryfla by żadna z liter nie wylądowała w szparze albo na skraju.
To była szybka decyzja.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.567 1 0
Rozumiem dobrze twoją decyzję. Po przeanalizowaniu za i przeciw wyszło tak jak widzimy. Niestety pasującej zabudowy Fruehauf w skali H0 jeszcze nie widziałem jako KiT.
Dziękuję, bo to fajna rada. Z pewnością jeszcze nad tym przysiądę bo mam komplet kalkomanii na jeszcze dwa zestawy. Minusem adaptacji kontenerów jest też ich tył z gęsta siatką rygli. Być może jedyna szansa to KIT? Coś się wymyśli..

saaro

Aktywny użytkownik
Reakcje
508 5 0
Może znajdziesz kogoś, kto ten tył do kontenera wydrukuje według twego projektu. Na pewno coś zadowalającego wymyślisz ;) Jeśli nie teraz to odpowiednim czasie. Widząc ile serca wsadziłeś dotychczas w modele, dasz na pewno radę (y)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.567 1 0
Może znajdziesz kogoś, kto ten tył do kontenera wydrukuje według twego projektu. Na pewno coś zadowalającego wymyślisz ;) Jeśli nie teraz to odpowiednim czasie. Widząc ile serca wsadziłeś dotychczas w modele, dasz na pewno radę (y)
Chyba tak będzie najrozsądniej. Dziękuję również za sugestie i opinię.
To często inspiruje.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19