• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolekcja Pekaes i schyłek zeszłego wieku.

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.573 1 0
Cześć przy poniedziałku.
Renault AE 385 TI czyli "Telewizor" jest już model starym - niemal dwuletnim. Dalekim od ideału bo z epoki kiedy byłem na etapie modelarstwa łupanego. Musiałem go jednak teraz odkurzyć i trochę poprawić przy okazji "odzyskiwania naczepy. Tę kupiłem podobnie dwa lata temu a przyszła.... przed dwoma tygodniami. Stan tego starego B&S'a mocno odbiegał od ideału i tego, jak wyglądał na zdjęciach. Radość z powodu otwierania przyćmił fakt braku bolców w zawiasach i pęknięcia jednego z nich.
Na sportowej złości naprawiłem - drzwi działają i "niewypadowywują" Jak równie przemalowałem, dorzuciłem pleciarę, skrzynki i kalkomanie.
Acha wymieniłem także agregat odpowiadający oryginałowi i zamontowałem drabinki.

Udanego tygodnia i pozdro.
20230917_211138.jpg
20230917_180948.jpg
20230917_211215.jpg
20230917_211614.jpg

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.585 109 2
O czym zapomniałeś to na pewno wiesz , druga sprawa pomazałbyś farbką tył naczepy takie detale jak odboje czy lampki oświetlenia tablicy mogły by być czarne . Tak się czepiam bo wszyscy tylko chwalą :) :) :)
Model zajebisty (y)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.573 1 0
Co uszczelek, racja. Byłem wtedy na etapie, że nie brałem się za malowanie bocznych. W kwestii odbojów i lampek czegoś mi właśnie brakowało. Teraz wiem czego. Dziękuję Marcinie. P.s Blachy też muszę do naczep wyfasować w jakieś większej partii by się chociaż w schemacie zgadzały.

Tomek M.

Znany użytkownik
Reakcje
10.240 69 0
Dołączyłeś (już dawno) do grona twórców takich jak Szifo, Flotoma, Sławek SD , Luke i obydwóch Adamów, a zapewne i tak kogoś pominąłem.
W takich wątkach jest jeden problem, za każdym razem człowiek się musi powtarzać że piękne cudowne itp., lepiej walnąć serducho i spadać.
Więc żeby nie być samopowtarzalnym to po za słowami podziwu wyrażam swoje dwa główne żale;
1. Szkoda że PEKAES nie miał w swojej flocie trzech pierwszych generacji Scanii oraz Dafa 3300, bo pięknie byś je odj####ał w skali.
2. Szkoda że PEKAES-u już nie ma:(

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.573 1 0
Model piękny...
Ale, idąc za słowami Marcina:

przydałoby się rygle i zawiasy zrobić w kolorze srebrnym... ;)
Dziękuję ... także za uwagi. Maćku, jakbyś czytał mi w myślach. Długo na tym myślałem i wciąż biję się na tym czy farbki czy jednak kalkomanie? Znając swój sposób pracy, to siądę na tym przypływie kolejnego ataku sportowej złości;)

OP
OP
Kot Prezesa

Kot Prezesa

Znany użytkownik
Reakcje
2.573 1 0
Dołączyłeś (już dawno) do grona twórców takich jak Szifo, Flotoma, Sławek SD , Luke i obydwóch Adamów, a zapewne i tak kogoś pominąłem.
W takich wątkach jest jeden problem, za każdym razem człowiek się musi powtarzać że piękne cudowne itp., lepiej walnąć serducho i spadać.
Więc żeby nie być samopowtarzalnym to po za słowami podziwu wyrażam swoje dwa główne żale;
1. Szkoda że PEKAES nie miał w swojej flocie trzech pierwszych generacji Scanii oraz Dafa 3300, bo pięknie byś je odj####ał w skali.
2. Szkoda że PEKAES-u już nie ma:(
Tomku. Chyba jeszcze nie. Dopiero Was wszystkich gonię - nie tylko Wymienionych.
Gonię, poglądami i uczę się bo - bez tanich komplementów - bez Was wszystkich wciąż bym nie odróżniał pekaesu od PKS;)
Wszystkich.
Co do Scanii - co jakiś czas trafiam na plotkę, że na testach były ale chwilę później ktoś studzi mi łeb uwagą, że były za drogie by je nawet poważnie rozważać.
Fakt, że Pekaesu już nie ma, jest dla racjonalnie niezrozumiały.
Dziękuję za słowa uznania.
Obiecuję odjeb...ać w skali jescze kilka ciekawych aut żółtej floty.
No i autokarów.
Najlepiej jak będę potrawił. Trzymaj się.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Samochody ciężarowe 32
Samochody ciężarowe 19