• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Patynowanie wagonów

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
Witam wszystkich,
Chciałbym zaprezentować moją próbę "odplasticzenia" węglarek, bo waloryzacja to byłoby za dużo powiedziane.
Jest to mój pierwszy raz :oops: i jestem ciekaw waszych opinii.

Załączniki

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.042 6 0
wytarcie (palcami ) brudu "trakcyjnego"z miejsc dostępnych a pozostawienie w zakamarkach jest nieprawdziwe - trzeba by te miejsca wyczyszczone z powrotem ubrudzić (1) i przede wszystkim burty pokropić wapnem (2),
1-brudzenie trakcyjne delikatnym brązem(akwarela , tempera,plakatówka) i rozpylane dosłownie mgiełką za pomocą aerografu po całej powierzchni taboru - nie akryle i inne trwałe farby
2- w białej temperze rozmieszanej wodą (konsystencja mleka)maczać szczoteczkę do zębów z drobnym a sztywnym włosiem i następnie cały ładunek składu "skrapiać" przesuwając energicznie palcem po włosiu szczoteczki - przed "wapnowaniem" przeprowadzić próbę ,żeby właściwie wyczuć strumień szprycy
-

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.759 15 0
Zawsze mnie denerwowały w wagonach te świecące koła, nijak mające się do oryginału:
Eanos model.jpg Eanos oryginał.jpg

...więc myślę, że warto je pomalować czarną matową farbą dla lepszego efektu:
7.jpg 5.jpg 17.jpg 18.jpg 19.jpg 20.jpg

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.478 16 0
Ze zmywaczami trzeba uważać. Wszystko zależy jakimi farbami malowany jest model. Większość oznaczeń to farby akrylowe ale całość modelu malowana jest rożnymi farbami; np: Roco maluje cały model akrylem i w czasie zmywania napisu bardzo łatwo naruszyć tło. Najbezpieczniejszym sposobem jest tak jak napisał Karol papier ścierny i delikatne ścieranie samego napisu. Nie należy przejmować się pozostającym po nim wyświeceniu, zniknie ono po pomalowaniu modelu lakierem z połyskiem który wyrówna tło.