• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
156 1 0
Kocioł, czyli jedyna pamiątka. No cóż. Dobrze, to teraz ponownie zadam pytanie - ile było po drugiej wojnie światowej na PKP parowozów poniżej wypisanych serii, szczególnie pod kątem ile było oznaczonych serią PKP-B.
Od103 (wg moich zapisów 1szt),
TKh100 (65)
TKi100 (17)
OKi100 (1)
Oi101 (6)
Oi102 (1)
?????

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Z wymienionych serii liczby pokrywają się w przypadku TKh100, TKi100, Oi101. Nie spotkałem w powojennych wykazach serii Od103 i Oi102. Nie wiem także co się kryje pod serią OKi100 - przypuszczam, że to jest błąd albo czegoś nie wiem.
A w serii TKi100 - tylko 15 parowozów było prawidłowo zakwalifikowanych do tej serii. 2 z racji układu osi 1C1 powinny być w serii TKl100.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.063 25 2
wykonywały manewry na stacji w Kluczborku, jednak stacjonowały w Tarnowskich Górach
Nie wiem skąd te dane ?
według wykazy MK :
Ok2-1, DOKP Wrocław + 17.01.1952
Ok2-2, DOKP Katowice + 31.12.1950
Ok2-3, DOKP Wrocław + 25.09.1953
Ok2-4, DOKP Wrocław + 18.10.1950
Ok2-5, DOKP Katowice + 07.02.1950, z MD Tarnowskie Góry
Z tej ostatniej kocioł poszedł na ogrzewczy w Wagonowni Tarnowskie Góry.
Z zestawienia wynika, że tylko nr 2 i 5 mogły stacjonować w MD Tarnowskie Góry.

i zostały zwrócone kolejom wschodnioniemieckim
Oczywiście - nie, jak sprostował wcześniej Jarząbek.
Ta seria nie była ujęta w umowie rewindykacyjnej PKP-DR.

Hoart, gdzie Ty widzisz Pk2 ?
Na filmie przed szopą w Tarnowskich Górach widać Tr21, która potem pojawia się jeszcze raz w dalszej części filmu ze zbiorowym.

A taka mała dygresja, "gwarancyjny" rusza z parowozem Ty246-70, a potem jest śledzony inny pociąg z Ty246-52 i 72 ...
Oj tam, znowu się czepiam, ważne że dojechali planowo.

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.063 25 2
Hoart, nie dopatrzyłem całego filmu :(
- istotnie w 11 minucie jest przejazd osobowego ciągniętego przez parowóz serii PK !
- ale nie Pk2 tylko to jest Pk1, parowozy tej serii stacjonowały w Łodzi Kaliskiej i zapewne jest to jeden z nich.
Parowozy serii Pk2 były w dyrekcji szczecińskiej i trochę daleko byłoby im do węglówki.
Poniżej skan z ujęciem Pk1 z tego filmu :
upload_2016-3-20_15-15-9.png

Widać wyraźnie,że druga oś nie była silnikową.

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
156 1 0
No,dobra Panowie! A w kwestii pytania o pozostałe serie - ile było w oznaczeniach PKP-B??
Od103 (wg moich zapisów 1szt),
TKh100 (65)
TKi100 (17)
OKi100 (1)
Oi101 (6)
Oi102 (1)
??????????

Od103. Przepraszam miało być Ok103.

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
156 1 0
Ależ Jarząbku, czytam! Jeśli jestem zainteresowany, zadaję pytania, to jak mam nie czytać odpowiedzi?
Twoja odpowiedź nie do końca była mi zrozumiana, znaczy się tak:
Cytuję: "z wymienionych serii liczby pokrywają się w przypadku TKh100, TKi100, Oi101" Jak mam rozumieć, że liczby się pokrywają? Po mojemu: były trzy takie serie, liczyły ileś tam egzemplarzy i nadawano im numery w PKP-B, czyli powojenne (po 1945). To jak by się miało pokrywać?

A w serii TKi100 - tylko 15 parowozów było prawidłowo zakwalifikowanych do tej serii. 2 z racji układu osi 1C1 powinny być w serii TKl100.
W kwestii tej serii sprawdziłem notatki. Skorygowałem. Dzięki.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
Napisałem, że się pokrywają a chodziło mi o to, że się pokrywają z wielkościami, które podałeś. Staram się pisać oszczędnie, staram się nie tworzyć literatury.
Pozostałych nie było albo to jakieś błędy.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.112 6 0
Hoart, nie dopatrzyłem całego filmu :(
- istotnie w 11 minucie jest przejazd osobowego ciągniętego przez parowóz serii PK !
- ale nie Pk2 tylko to jest Pk1, parowozy tej serii stacjonowały w Łodzi Kaliskiej i zapewne jest to jeden z nich.
Parowozy serii Pk2 były w dyrekcji szczecińskiej i trochę daleko byłoby im do węglówki.
Poniżej skan z ujęciem Pk1 z tego filmu :
Zobacz załącznik 372694
Widać wyraźnie,że druga oś nie była silnikową.
-dzięki Kolego Tadeuszu za sprostowanie i przepraszam zainteresowanych za błędny mój opis serii (Pk), taki "nietakt" jak w przypadku tych serii to poważne fo pa

koland

Aktywny użytkownik
Reakcje
497 1 0
Jestem niemal pewien, że to nie są Pyskowice.
TKt3-20 w tych latach pracowała już w przemyśle, dokładniej w kopalni Wawel w Rudzie Śląskiej, dodatkowo brak orła to potwierdza, kolejna rzecz to widoczny z tyłu parowóz Ty23, a ta seria stacjonowała właśnie w Pyskowicach. Więc wszystko wskazuje, że to Pyskowice. Masz jakieś dodatkowe info, że było to zrobione w innym miejscu?

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
99 0 0
@koland: niekoniecznie. Tak się składa, że parowozy serii Ty23 stacjonowały w jeszcze jeden parowozowni - na dodatek będącej znacznie bliżej niż Pyskowice - a mianowicie w MD Ruda Chebzie. Kopalnia Wawel, MD Ruda Chebzie - może to zdjęcie powstało właśnie na terenie kopalni Wawel? BTW. Czy potrafi ktoś ustalić numer parowozu ze zdjęcia? Myślę, że numer Ty23 dałby poszlakę w którym kierunku należy szukać ;)

BoGneR

Znany użytkownik
Reakcje
3.455 29 2
Więc wszystko wskazuje, że to Pyskowice. Masz jakieś dodatkowe info, że było to zrobione w innym miejscu?
Wszystko, czyli co? W Pyskowicach na PKP nie ma i nie było hali prostokątnej na minimum trzy kanały o takiej wysokości. Jedynie hala wagonowni, która jest niższa i ma dwa kanały. Na PMP-PW w Pyskowicach też nigdy nie było takiej hali, ani samych TKt3.