- ja też nie jestem pewny ,że to ten sam obiekt, ale ...wg mnie proporcje frontonu się zgadzają , przeznaczenie obiektu się zgadza ( duża parowozownia PKP , w której wykonuje się przeglądy - widać wyrażnie , że lok (Tkt3-20) jest podklinowany , drąg stawidła wyzerowany i otwarty zawór bezpieczeństwa - czyli wg mnie na przyklad wygaszanie loka -powód np płukanie kotła , czynność , której nie można by było na przykład wykonać w parowozowniach zakładowych tylko w wyspecjalizowanym oddziale dużej jednostki kolei państwowych - a dlaczego nie w Przezchlebiu ? -ano np dlatego ,że np tylko płukanie kotła zabrałoby zbyt dużo cennego miejsca i czasu w tym małym zakladzie naprawczym - gdzie przede wszystkim wykonywane są o dużo większym zakresie działania naprawcze ,- dalej - rejon (polożenie geograficzne) pasuje i ... na koniec - wlaśnie to ,że ten fronton obecnie nijak ma sie z tymi widocznymi elementami budowlanymi ( wystepy , gzymsy na starej fotografii) jak to Kolega zauważył - nijak ma się to tego niby podobnego z Łaz - nijak się ma ( jest na to wytłumaczenie)- ponieważ w przeciągu ogromnego czasu ponad trzydziestu /czterdziestu kilku lat miał prawo się zmienić ( fronton) - to znaczy -kiedyś od czasów wybudowania aż do czasu końca epoki pary ,-to była tylko parowozownia - oddziały napraw i tak dalej,- ale zawsze towarzyszyło temu frontonowi totalne okopcenie,po rewitalizacji obiektu taki fronton mógl przejść lifting , nie tylko estetyczy ,ale rownież budowlany ( zmiana przeznaczenia obiektu),- to znaczy do starej elewacji tej zrytej zębem czasu i eksploatacji i funkcji dodano /powiększono -wzmocniono tą ścianę po przez dobudowanie/obudowanie z cegły.( widać to na powiększeniu foto współczesnego)- No cóż -nie poddaję się z tym , że to nie to samo miejsce ponieważ podziały -rytmu konstrukcji pasują wg mnie idealnie- Kolego Koland - takie obudowanie -czy dobudowanie miało by sens ponieważ łatwiej to znaczy skuteczniej związało by się ze starą konstrukcją dzięki tym wielu właśnie uskokom , wystepom , gzymsom - jest natomiast coś co rozwala mi moją teorię - mianowicie widoczny tor - nie wiem czy to złudzenie optyczne czy to czasem nie jest tor o weższym prześwicie i tu to by nie pasowalo raczej do tego miejsca (Łazy)-ponieważ od obrotnicy do hali tej łazkiej parowozowni jak wytlumaczyć by istnienie wąskiego toru - zaraz -chyba ,że taki wąski tor byl zbudowany na tym odcinku parowozowego wachlarza i jednego stanowiska w szopie napraw dla parowozów zakladowych o mniejszym prześwicie ??- hmm
Katowice Szopienice dawna parowozownia ma trzystanowiskową halę z dachem skośnym - ale tam właśnie nie pasuje kształt charakterystyki architektury
- no Koledzy a jak wyglądała dawna hala szopy w Chebziu - bo nigdzie niczego o tym obiekcie - on dawno już nie istnieje ... wie Ktoś jak wyglądała szopa w RŚChebziu?