• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.573 112 11
Te zgarniacze z płaskownika służą do zrzucania płóz hamulcowych jeżeli taka przypadkowo znalazła by się na szynie.
WSZYSTKIEGO co znalazło by się na szynach i dało się zrzucić żeby lokomotywa się nie wykoleiła w tym między innymi płóż - bo Kolego Michalł z Twojego wpisu wynika dla niezorientowanych ,ze tylko te zgarniacze słuzyły do zrzucania płóz hamulcowych[/quote]
Czyli w stylu hamerykanskim takze do zgarniania bydla na torach:) tzw. cow catcher-lapacz krow:D

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.075 6 0
a te Twoje Ty246, to też są "Kopciuchy" ????

oj, Hoart ... wstydź się !
- wg mnie absolutnie to nie obraza parowozu -to komplement Panie Prezesie -oczywiście jak z każdym określeniem poważnym a przede wszystkim niepoważnym ( żartobliwym)trzeba uważać -to jasne -O! - nie nadużywać ...na Ty246 zawsze mam określenie genialne -"truman" / ja piszę z małej literki/
-ech te kopciuchy ,- już ich nie ma ...całe szczęście że Dager wymyślił coś najbardziej nieprawdopodobnego , nadprzyrodzonego żekł bym - fotografię najgenialniejszy wynalazek w dziejach Ziemii - plotka czy fakt niesie ,że to nie sam Dager ino jego małżonka przez przypadek coś namieszała podczas porządków w laboratorium i nagle powstało to coś -jedyny wkład Ziemian w kosmosie nieskończoności
- ale Pan Panie Prezesie wykorzystał szansę i użył Pan tego genialnego wynalazku ,żeby utrwalić obraz również naszych kopciuchów O! pardą -lokomotyw parowych ,które ludens już dawno zmienili w coś innego ...

Ostatnio edytowane:

MichałŁ

Aktywny użytkownik
Reakcje
144 1 0
WSZYSTKIEGO co znalazło by się na szynach i dało się zrzucić żeby lokomotywa się nie wykoleiła w tym między innymi płóż - bo Kolego Michalł z Twojego wpisu wynika dla niezorientowanych ,ze tylko te zgarniacze słuzyły do zrzucania płóz hamulcowych
Czyli w stylu hamerykanskim takze do zgarniania bydla na torach:) tzw. cow catcher-lapacz krow:D[/quote]

Fakt zrzucą wszystko cie się da, ale ustawia się je pod wysokość płozy hamulcowej i "właściwości" wyrzucania innych rzeczy są skutkiem ubocznym.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.573 112 11
Fakt zrzucą wszystko cie się da, ale ustawia się je pod wysokość płozy hamulcowej i "właściwości" wyrzucania innych rzeczy są skutkiem ubocznym.
Czyli jaka to wysokosc, skoro jestesmy juz w temacie? Na swoim teigreku robilem polskie zgarniacze wedlug zdjec na oko, czy ma ktos wymiary tych tak charakterystycznie polskich czesci? Na wielu zdjeciach parowozow zgarniacze sa na dolnej krawedzi pocharatane tak jak by byly za nisko, lub ocieraly o szyny na nierownosciach.[DOUBLEPOST=1389892988,1389892650][/DOUBLEPOST]
Hoart, wybacz ale uważam to z określenie szydercze ...
widać interesujemy się czymś innym, ja parowozami.
A co kolega mysli o "czajnikach", czajniczkach"?:) tylko takie pytanie bo ja i tak zawsze uzywam slowa parowoz;)

Prezes TS

Expert
Ekspert
Reakcje
1.062 25 2
A co kolega mysli o "czajnikach", czajniczkach"?:) tylko takie pytanie bo ja i tak zawsze uzywam slowa parowoz;)
A tu akurat jestem nawet: za ! :)
bo wydaje mi się, że w jakiś sposób, to określenie po części oddaje istotę pracy parowozu.
Podobnie określenie samowarek, piec.
W stosunku do parowozów bezpaleniskowych, czy jak kto woli bezogniowych, fajnie brzmi i też jakby oddaję istotę budowy, określenie termos ! ;)
Ale kopciuch ??? o_O to podobnie jak brudas, flejtuch, śmierdziel ... i co byłoby to fajne ? a przecież też prawdziwe :eek:[DOUBLEPOST=1389894502,1389894077][/DOUBLEPOST]Kolega Ty5 zamieścił skan zdjęcia leżącego KDL1 ( wcześniej Hoart ) i tak sobie pomyślałem: jak to łatwo niekiedy można się oszukać, gdy tylko pobieżnie spojrzy się na jakieś zdjęcie !
Czy nie wydaje Wam się, że na drzwiach dymnicy jest namalowane 53 1242 ? :eek:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.573 112 11
Rzeczywiscie jest 53 1242. I to na obydwu zdjeciach. Wszystko na kotle parowozu odpowiada jednak serii 52:confused: Moze jakis eksperyment?[DOUBLEPOST=1389895209][/DOUBLEPOST]Czyzby tego malleta jednak zbudowali?

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.506 58 3
Czyli w stylu hamerykanskim takze do zgarniania bydla na torach:) tzw. cow catcher-lapacz krow:D
Fakt zrzucą wszystko cie się da, ale ustawia się je pod wysokość płozy hamulcowej i "właściwości" wyrzucania innych rzeczy są skutkiem ubocznym.[/quote]
Raczej bizony bo były dużo większe, żeby go odepchnąć na bok a krowę to i tak wciągnie pod loka. filmik 17 sekunda:eek::kawa::cry: to już mielone albo tatar;)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.075 6 0
Kolego Tadeuszu musi Pan uważać bo może się okazać ,że Kopciuch to nazwisko jakiegoś człowieka i wtedy niechciałbym być w Pana skórze jeszcze mogłoby sie okazać ,że to miłośnik el albo dizli a zatwardziały wróg dymu ze spalanego węgla duszącego , wszędzie się wdzierającego ,trującego z sadzą brudzącego , że człowiek w płucach i na zewnątrz wygląda jak flejtuch - proszę darować sobie popisy semantyczne z wiki, - a ciuchcia - to jak -bo się stracham ?

Kolego KRIegsloku co to jest hameryka ?

Ostatnio edytowane:

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.075 6 0
Ale kopciuch ??? o_O to podobnie jak brudas, flejtuch, śmierdziel ... i co byłoby to fajne ? a przecież też prawdziwe :eek:
- a czy Kolega Tadeusz nie pomylił z kocmołuch' em- ejrze - proszę nie przypisywać kopciuchowi szydzenia (-jeżeli ktoś się nazywa Kocmołuch to bardzo przepraszam -z mojej strony nie ma żadnej szyderczej pasji wykorzystania tego wyrazu do jakich kolwiek drwin) tylko chcę Koledze Tadeuszowi pomóc
J.Gruchot

Ostatnio edytowane:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.573 112 11
Kolego KRIegsloku co to jest hameryka ?
Hameryka to jest takie panstwo na kontynencie Polnocnej Ameryki, a jego mieszkancy sa przekonani ze jest tak duze ze np. Florida zachodzi az na poludniowa strone kuli ziemskiej. Mieszkancy tego panstwa sa tez przekonani ze musza koniecznie platac swoje nosy do innych panstw ktore nie nazywaja nawet panstwami, tylko stanami, poniewaz jak twierdza musza nauczyc demokracji oraz bronic swojej wolnosci. Oprucz tego dowiedzialem sie tez od jednego tamtejszego mieszkanca ze Polska jest gdzies w Stanach Zjednoczonych. Dla zainteresowanych wiecej Hameryka posylam do Nonsensopedii, poniewaz jak to mowia kazda legenda ma w sobie czastke prawdy;) Slowo hameryka jest nadawane temu panstwu przes Polonie tam mieszkajaca, szczegolnie przez tych ktorzy dobrze znaja ten kraj jak i ludzi, a pierwsza sylaba nazwy tego kraju wywodzi sie...a chyba wiadomo:D

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.025 531 30
A skąd Kolega ma takie wiadomości? Ja jakoś nie spotkałem się z informacją, że te elementy są czy były projektowane specjalnie w tym celu.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.075 6 0
- - w tym przez "H" jest jakiś wstyd ,kokieteria i ograniczenie - zacofanie , próba bycia oryginalnym na siłę pogarda nazwy kraju kontynentu do którego się chce wejść przez odbyt byle tam wejść jesteś tam Polakiem w Ameryce a nie w jakiej pololandzkiej hameryce daj sobie i nie tylko spokój z tym fatalnym wyrazem - po kiego grzyba ? napsz :Amerykę , Ameryka ,amerykańskie i tak dalej a nie przez H ...< to słynna kwestia Pawlaka w filmie tyle ,że ten bohater narodowego poematu trylogicznego gadał Hamerykie a nie Hameryke czy przez "ę" a jeszcze inne chyba najsłyniejsze "amerykancki" ale po co robić z siebie nie w filmie tylko na prawdę jełopa przepraszam przecież nie jesteś upośledzony na niby
- wal skrótem US A

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.573 112 11
Kolego Hoarcie spokojnie;) Mieszkam tu (chyba bardziej przebywam), jestem obywatelem, odbylem tu sluzbe, mam prawo;) Za zacofanego to ja sie nie uwazam, moja opinia jest taka ze jesli ktos sie mnie cos spyta to odpowiem, nie tak jak by ktos chcial (politykiem nie jestem). Za tem jesli ktos sie mnie cos spyta to ja uwazam ze oczekuje odpowiedzi, nie takiej jak on by chcial, tylko czegos objektywnego. Hoarcie jak Bys uslyszal i zrozumial jak Amerykanie referuja o innych panstwach, lub jak sie wyrazaja o innych narodowosciach to Bys szybko zmienil zdanie. Ale juz dawno odeszlismy od tematu, zaraz nas na bocznice wywala. Pozdrowienia.[DOUBLEPOST=1389916435][/DOUBLEPOST]Ale jesli Cie to zadowoli to bede pisal Ameryka;)

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.075 6 0
Na pewnym brytyjskim forum można znaleźć bardzo ciekawe fotki, a jedna z nic poniżej :)

Jeśli już jesteście wystarczająco zachęceni, odsyłam do owego forum ;)

http://www.rmweb.co.uk/community/index.php?/topic/79855-the-magic-of-poland/
- świetny wehikuł minionego czasu całe szczęście ,że co niektóre zdjęcia już w różnych materiałach , internecie i innych sie pojawiły więc szok podrózowania tym wehikułem mniejszy ale mimo wszystko kilku fotek dotad nie widziałem , -zapewne wielu jest , których interesuje seria Ty246 w tym watku forum Wyspiarzy jest jedno zdjecie , które pierwszy raz widzę Truman ze składem na szlaku na Ślasku sfotografowany z daleka , drugie zdjęcie z dziesięcionogim jest mi i myśle ,że nie tylko znane -nabór wody pod wiaduktem w Tarnowskich Górach , wcześniej kilka razy widziałem to zdjecie ale nigdy nie było opisane z jakim numerem kolejowym jest ten Ty246 , pamietam ,ze było opisane ze znakiem zapytania , kiedys spotkałem sie z opisem ,ze to nr"14" az tu jest ,że to nr"76" akurat zdjecia sa tego numeru i tak dalej i tak dalej ...
na dzien dobry ja dam fotkę z podrecznika do historii z pocz lat 70-tych z kombinatu NH z parowozem TKp i wagonami samowyładowczymi co to za seria tych wagonów to tego nie jestem pewny więc prosze o rozszyfrowanie specjalistów

autor fotki nieznany

Ostatnio edytowane: