• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
475 1 0
Właśnie dzisiaj, po obudzeniu, YT zaserwował mi ten film.
Doskonaly.
Jest jeszcze jeden, Stanisława Urbanowicza z 1946 pt. " Lokomotywa" z Pt31 w roli głównej.
Od kilkunastu lat, próbuje go zdobyć ale jak na razie, bez rezultatu.

Hoart

Znany użytkownik
Reakcje
2.041 6 0
Pt47 wyjeżdża z pociągiem pasażerskim z Łodzi Kaliskiej do ..? W końcowym ujęciu na tle semaforów widać jadącego Ty23 z tendrem 32D2, a z takim tendrem jeździł Ty23-1 w dyrekcji warszawskiej, może więcej Teigreków 23 pracowało z takiej serii tendrami, tego nie wiadomo, a może tylko ten jeden z numerem "1" jeździł z takim tendrem i to jest któraś ze stacji warszawskich?
28 lutego br premiera drugiej części "Zdanie parowozu".
Teraz kolej na mój ruch do WFO z dwoma rarytasami i kilkoma kronikami kolejowymi do zdygitalizowania.

Intruz

Aktywny użytkownik
NAMR
Reakcje
573 6 1
Wygląd budynku stacyjnego, długość odcinka obsługi trakcyjnej, obecność tego Ty23… Jak dla mnie to dalej Ostrów, ale dobrze by było podeprzeć to jakimś SRJ z końca lat 50.

K

KNG

Gość
Taki ciapąg jeździł w dwóch RJ to jest 1958-zima:
1677530421157.png

i RJ 1958 lato:
1677530504378.png

Skład z RJ 1958 lato:
1677530663822.png

Pan mechanik miał na imię Tadeusz i przed wojną był jak obrazku, na samiuśkim dole:
1677531091310.png

Bądźcie zdrowi.

Jarek

wicy

Znany użytkownik
Reakcje
659 1 3
Sam film to taka sklejka różnych ujęć, nie całkiem chronologicznych ;) Wyjazd z Łodzi, przejazd przez Radliczyce i most na Prośnie jakby w kolejności.
Ale w 19:38 nagle pojawia się Dobroń koło Pabianic :D
Na dodatek skład wyjeżdżający i kończący nie jest tym samym składem z ujęć w biegu (tam pojawia się 3-osiowy BCy :D )

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.667 443 99
Ciąg dalszy z kolejowych premier na YT z kanału WFO:

W filmie ta sama Pt47-129 co na poprzednim filmiku "obsługa parowozu podczas jazdy", z parowozowni Łódź.

Ostatnio edytowane:

KrotVikinG

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
720 6 0
Ciąg dalszy z kolejowych premier na YT z kanału WFO:

W filmie ta sama Pt47-129 co na poprzednim filmiku "obsługa parowozu podczas jazdy", z parowozowni Łódź.
Właśnie jestem po lekturze tego filmu, przy parowozach było co robić, czy podczas jazdy czy też podczas zdawania bądź przyjmowania maszyny. Fajnie że takie filmy nie zaginęły i można się z nimi zapoznać :).

Piotr_Gk

Użytkownik
Reakcje
114 3 0
Zapewne to zdjęcie jest znane każdemu.
Ty246-9 w Tolkmicku sprzedany do WZPOW na kocioł stały.
Zdjęcie pobrane ze strony: https://sentymentalny.com/10-miejsca-zapamietane-2/10-12-elblag-27-06-1987/
Poszukiwałem w sieci informacji kiedy zezłomowano tego Trumana?
Z informacji do jakich dotarłem to w latach 1989 - 1991 - parowóz był jeszcze na swoim miejscu, ale co dalej cisza.
Może ktoś dysponuje informacją, kiedy ostatecznie parowóz poszedł do huty?

Załączniki

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.868 8 0
Fajny filmik. Obrabiarka do zestawów już "swoje lata ma" (ciekawe, czy to przedwojenna HEGENSCHEIDT ?) ale dalej sprawna. No i ładnie widać zabieraki (to te elementy wsuwane pomiędzy szprychy koła) - obecnie takie rozwiązanie w nowych tokarkach nie jest już stosowane. Ale jeszcze teraz można spotkać w wagonach zestawy kołowe z charakterystycznymi otworami w tarczy ...