Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Właśnie dzisiaj, po obudzeniu, YT zaserwował mi ten film.
Doskonaly.
Jest jeszcze jeden, Stanisława Urbanowicza z 1946 pt. " Lokomotywa" z Pt31 w roli głównej.
Od kilkunastu lat, próbuje go zdobyć ale jak na razie, bez rezultatu.
Pt47 wyjeżdża z pociągiem pasażerskim z Łodzi Kaliskiej do ..? W końcowym ujęciu na tle semaforów widać jadącego Ty23 z tendrem 32D2, a z takim tendrem jeździł Ty23-1 w dyrekcji warszawskiej, może więcej Teigreków 23 pracowało z takiej serii tendrami, tego nie wiadomo, a może tylko ten jeden z numerem "1" jeździł z takim tendrem i to jest któraś ze stacji warszawskich?
28 lutego br premiera drugiej części "Zdanie parowozu".
Teraz kolej na mój ruch do WFO z dwoma rarytasami i kilkoma kronikami kolejowymi do zdygitalizowania.
Wygląd budynku stacyjnego, długość odcinka obsługi trakcyjnej, obecność tego Ty23… Jak dla mnie to dalej Ostrów, ale dobrze by było podeprzeć to jakimś SRJ z końca lat 50.
Sam film to taka sklejka różnych ujęć, nie całkiem chronologicznych Wyjazd z Łodzi, przejazd przez Radliczyce i most na Prośnie jakby w kolejności.
Ale w 19:38 nagle pojawia się Dobroń koło Pabianic
Na dodatek skład wyjeżdżający i kończący nie jest tym samym składem z ujęć w biegu (tam pojawia się 3-osiowy BCy )
Właśnie jestem po lekturze tego filmu, przy parowozach było co robić, czy podczas jazdy czy też podczas zdawania bądź przyjmowania maszyny. Fajnie że takie filmy nie zaginęły i można się z nimi zapoznać .
Zapewne to zdjęcie jest znane każdemu.
Ty246-9 w Tolkmicku sprzedany do WZPOW na kocioł stały.
Zdjęcie pobrane ze strony: https://sentymentalny.com/10-miejsca-zapamietane-2/10-12-elblag-27-06-1987/
Poszukiwałem w sieci informacji kiedy zezłomowano tego Trumana?
Z informacji do jakich dotarłem to w latach 1989 - 1991 - parowóz był jeszcze na swoim miejscu, ale co dalej cisza.
Może ktoś dysponuje informacją, kiedy ostatecznie parowóz poszedł do huty?
Fajny filmik. Obrabiarka do zestawów już "swoje lata ma" (ciekawe, czy to przedwojenna HEGENSCHEIDT ?) ale dalej sprawna. No i ładnie widać zabieraki (to te elementy wsuwane pomiędzy szprychy koła) - obecnie takie rozwiązanie w nowych tokarkach nie jest już stosowane. Ale jeszcze teraz można spotkać w wagonach zestawy kołowe z charakterystycznymi otworami w tarczy ...