Jeśli mi wolno, to chciałbym Ciebie bardziej zachęcić do pokazywania zdjęć pozyskanych z aukcji lub innych prywatnych źródeł, niż tych reprodukowanych z książek, bo te koledzy z forum zapewne posiadają i takie zdjęcia są jakby mniejszą nowością.
To cytat z kilku postów wcześniej. Bardzo podoba mi się te zdanie! Publikacja zdjęć reprodukowanych z książek nie jest sama w sobie taka zła. Moi zdaniem nie wszyscy tutaj forumowicze posiadają wszystkie książki. A co do prywatnych źródeł - jak najbardziej! Wielu z nas, tak i ja pamiętamy epokę pięknej kolei, dymiące parowozy... Wtedy to wrodziło się zainteresowanie koleją. Myślę, że warto pokazywać wiele zdjęć z przeszłości, przypomnieć jak wyglądały, np. Ol49-55, Ty51-186, Pt31-38 i setki innych lokomotyw, jakie oglądaliśmy kiedyś. I nie tylko lokomotyw, ale kolei w ogóle. W zacytowanych przeze mnie słowach kolega Prezes TS zachęca kolegę wa1aw do pokazywania zdjęć. A ja bym w tym miejscu zachęcił wszystkich do tego, szczególnie tych, co wiele wcześniej niż ja zajmują się fotografowaniem kolei i mogliby coś pokazać. Ot, chociażby pan TS, autor zacytowanych przeze mnie słów. Historyczne fotografie autorstwa tego pana pojawiały się tu i ówdzie w różnych publikacjach czy postach, więc tym bardziej zachęcam tego właśnie pana, by pokazywać nam tu na fotografiach więcej przeszłości kolejowej. Panie Tadeuszu, proszę się tego nie wstydzić!
Inaczej - zdjęcia pożółkną, pokryje je kurz, zjedzą mole.. Ot, tak jak napisał pewien poeta, pozwolę sobie zacytować:
"Nie miał pająk zajęcia, usiadł z nudów na zdjęcia,
zależane i pożółkłe... pomyślał: to kupa śmieci
i uwinął na nich swe sieci.
Na niej siedzi i raduje się jego dusza
bo oplótł zbiory pana Tadeusza.
Robi i brudzi w sfoconych pociągach,
bo Tadeusz zdjęć z archiwum nie wyciąga.
Panie Tadku wyciąg swe zdjęcia, i wygoń pająka
niech już w pańskich zbiorach się on nie błąka.
I pająk ujdzie czym prędzej...
A ma dokąd, bo takich tu więcej."
Proszę wybaczyć, to nie ja. To tylko cytat. Nie wiem... Może Asnyk? Staff? Cziort go tam wie. Tak czy owak - zachęcam do pokazywania zdjęć z swoich archiwów.
Pozdrawiam.
[DOUBLEPOST=1482171889,1482171363][/DOUBLEPOST]Podziwiam też waszą wiedzę, szczególnie dokonanie pana Jarząbka, który w sznurze parowozów na fotografii rozpoznał tak wiele serii. Dla was rysunek parowozu Pn11. Wprawdzie daleki od oryginału, ale cóż... następnym razem obiecuję zrobić lepiej. Dedykuję go i Jarząbkowi, i Panu TS i wa1aw, który potrafi zaskakiwać w tematach.