• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Parowozowy hyde park (ale tylko nasze koleje i bez czasów współczesnych)

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
... to chyba wpływ fal morskich. ;)
chodzi o miedziane uszczelki ?
Prawie dobrze ... nie będę już Was więcej męczył. To były uszczelki z blachy miedzianej wypełnionej wewnątrz ...azbestem. I byłem pewny, że czegoś takiego dziś już się nie uświadczy, ale znalazłem, że jakaś firma handluje jeszcze czymś takim, sprowadzanym z ... Chin.
Tak wyglądały owe pakunki.

Copper_Asbestos_Gasket.jpg

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.590 60 3
To jeszcze dodam że ten wpływ fal morskich;) spowodował że z parowozów wiadomo jakich wyciągnąłem uszczelki właśnie miedziane, ale z miedzianego drutu, były przy gwincie jednej nakrętki mosiężnej przy skrzyni ogniowej. Do wglądu w Kuźnicy :)

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.424 3 1
... to chyba wpływ fal morskich. ;)

Prawie dobrze ... nie będę już Was więcej męczył. To były uszczelki z blachy miedzianej wypełnionej wewnątrz ...azbestem. I byłem pewny, że czegoś takiego dziś już się nie uświadczy, ale znalazłem, że jakaś firma handluje jeszcze czymś takim, sprowadzanym z ... Chin.
Tak wyglądały owe pakunki.

Zobacz załącznik 438933
Dokładnie takie uszczelki stosuję do uszczelnienia kolanka rury wydechowej wszelkiej maści komarków. I faktycznie, są chińskie

axer1970

Znany użytkownik
Reakcje
157 1 0
Interesujące! Parowóz na załączonym przez kolegę wa1aw zdjęciu na układ osi 1-3-0, a więc Ti. Te "i" napisano cyrylicą.... A co to pisze nad Ti12-131 tego rozszyfrować nie mogę.. Ciekawe gdzie i kiedy zrobiono te zdjęcie.

Jarząbek

Znany użytkownik
Reakcje
1.591 74 0
To jeden z trzech parowozów, które zostały przewrócone w okolicach Lwowa. Podawane są różne miejscowości, ale najprawdopodobniej są to okolice Złoczowa. Oprócz wspomnianego Ti12-136 (przed chwileczką w powyższym poście błędnie odczytano numer) leżą jeszcze Tr11 i Tr12.
Ta trójeczka parowozów jest chyba jedną z najbardziej obfotografowanych grup parowozów w okresie II wojny.
A powyżej serii i numeru - cyrylicą - LwŻD- Lwowska Droga Żelazna.