Witam.
Dzisiaj fotki z kolejnego małego osiągnięcia. Dojechały jasne pigmenty (mające imitować pył wapienny lub po zbożu), więc nie mogłem się powstrzymać aby ich nie wypróbować ... Pierwszym wytypowanym "królikiem doświadczalnym" został "Bromberg"
GGrhs budowy niemieckiej. Model zakupiony z zamiarem przebudowy na wagon do przewozu żywych ryb - ukazał "wszechstronną" wiedzę (czytaj niewiedzę) kupującego. Teraz będzie "robił" za zwykły wagon do przewozu towarów wszelakich ...
W załączeniu kilka fotek pobrudzonego modelu. Pierwszy raz w życiu używałem suchych pigmentów. Z pewnością muszę nauczyć się ich stosowania i zdobyć doświadczenie. Stąd prośba - w ocenie tego "dzieła" nie bądźcie zbyt surowi ...
Kolejny temat - to skład pociągu przeciwpożarowego. Jeden dzień wystarczył na przemyślenia i rozmowy. Klamka chyba zapadła i wszystko na to wskazuje, że zmierzę się z tym wyzwaniem.
Pociąg będzie składał się z krytego wagonu mieszczącego motopompę i wyposażenie strażaków oraz dwóch tendrów. Całość będzie połączona systemem rurociągów i węży. Teraz czekam na fotki od Krzyśka Koja abym miał na czym się wzorować. Krzysiek zadeklarował przekazanie wagonu krytego oraz zobowiązał się do opracowania oznaczeń na cały skład.
O wykonanie kalek z oznaczeniami poproszę/zlecę Panu Stefanowi Stachowiczowi (KoTeBi) - tu muszę pochwalić firmę za realizację nietypowego zamówienia w ciągu zaledwie kilku godzin
Z kolei Piotrek
@newermind zadeklarował bezpłatne przekazanie "całej reklamówki" modeli tendrów wraz ze szprychowymi zestawami kołowymi. Oryginalne zestawy zamontowane przez PIKO (w leciwym modelu tendra) - mają wysokie obrzeża i model "podskakuje" na podkładach. Te mają dojechać za tydzień kiedy to spotkamy się osobiście (takie spotkanie trzech kolejowych tetryków na oddziale geriatrycznym w Ostrowie -
@newermind @Kpt. Nemo @Młodzikowski ) ...
Ja tam nie chcę Koledze roboty dokładać, ale ten pociąg musiałby przecież gdzieś pojechać do boju z ogniem.
Wypadałoby do tego zmontować jakąś inscenizację na makiecie...
Na swojej makiecie to już raczej nie ma szans. Ale podczas wspólnych imprez można skierować skład na inne moduły ...
Na koniec fotki przetaczanego z terenu zakładu na tory stacyjne wagonu po dokonanym załadunku eksportowanych do DDR/NRD maszyn.
Pozdrawiam !