• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Relacja Opowieści dziwnej treści czyli Piotra i Pawła kolejowe peregrynacje

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.
OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
Zanim udam się do Kolonii Karnej Ldzań kilka chwil z łódzkimi tramwajami, choć tu będzie ich mało.
Dwie mapy pokazujące przebieg linii nr 17 z 1968 z krańcówką przy ulicy Biegunowej

t1.JPG

Oraz mapa z roku 1976 na której już tej krańcówki nie ma.

t2.JPG

Idziemy od Konstantynowskiej w stronę Srebrzyńskiej.

DSC_0165.JPG

Tak wyglądało to dziesięć lat temu gdy po raz pierwszy podjąłem ten temat, wtedy byłem jeszcze mało sensytywny, nastawiony na modelarstwo, a tej niedzieli czy też soboty po prostu mi się nudziło.

P1090077.JPG

Park na Zdrowiu zimą, sporo ludzi z dziećmi.

DSC_0166.JPG

I pięknego słonecznego marcowego dnia. 6.03.2011

Dochodzę do Srebrzyńskiej kilka minut temu szedłem tu od Drewnowskiej.

DSC_0167.JPG

Nie ma śladów linii, trudno jednoznacznie ocenić którędy biegła tą ulicą.
Skręcam w lewo zgodnie z przebiegiem linii.

DSC_0168.JPG

Nawet bez śniegu nie sposób znaleźć jakiś ślad w terenie.

P1090079.JPG

Osiedle mieszkaniowe zbudowane przed wojną.
Na pierwszym budynku tablice pamiątkowe.

DSC_0169 - Kopia-crop.JPG

DSC_0169-crop.JPG

DSC_0170-crop.JPG

Obok pierwszego bloku, dwa domy a raczej ich rudery, to pozostałości po łódzkiej gazowni która miała tu jeden zbiornik gazu na ul.Srebrzyńskiej i te dwa domy, więcej dla ciekawych tu:
https://lodz.naszemiasto.pl/budynki-po-gazowni-przy-srebrzynskiej-trafia-do-rejestru/ar/c13-4109260

DSC_0171.JPG

Oczywiście Verboten ale dziura w siatce jak brama do raju.

DSC_0172.JPG

Drugi jest bardziej urokliwy, aż się prosi o rozsądną adaptację, może kościółek, albo sierociniec z dużym ogródkiem do skrytego chowania małych ciał, jak to KK ma w zwyczaju.

DSC_0174.JPG

Skromny widok osiedla z podłej perspektywy.

DSC_0175.JPG

CDN bądźcie czujni.
Na mnie czeka już pasiak i kula na łańcuchu.

Załączniki

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.846 112 11
Wygląda że władze w Łodzi celowo pozbywają się sieci tramwajowej. Z tego co Opisujesz była o dwa razy większa. W Stanach obecnie panuje jak by renesans sieci tramwajowych, jednak z powodu zabudowania terenu odbywa się to bardzo wysokim kosztem. Amerykanie muszą nawet szyny tramwajowe sprowadzać z Europy, ponieważ już dawno temu zniszczyli swoją możliwość na walcowanie takich. Jak władze polskich miast się obudzą to będzie tak samo. Super relacje.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
Wygląda że władze w Łodzi celowo pozbywają się sieci tramwajowej.
Niby oficjalnie nie, ale od lat ubywa linni tramwajowych i mozłiwości srawnego przemieszczania się po mieście, najczęstszym powodem jest zły stan torowiska, tak jest na Ogrodowej na Wojska Polskiego i kilku miejscach, czy będzie remont, śmiem wątpić, raczej znikną całkowicie, ot dziwna rzecz.
Może wybrańcy rządzący tym miastem mają nadziejęże motłoch za 500+ kupi sobie jakiś szrot i na co mu tramwaj.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
Ul. Srebrzyńska i wspomniane osiedle.

DSC_0176.JPG

DSC_0177.JPG

Pewną wskazówkę co do przebiegu linii tramwajowej może dawać to zdjęcie.

Osiedle_im_Jozefa_Montwilla-Mireckiego_176382_Fotopolska-Eu.jpg

Tu też widać charakterystyczny żywopłot, więc śmiało można powiedzieć że linia biegła w miejscu dzisiejszego parkingu, obok jezdni.
I to też wydaje mi się zrobione na tle osiedla.

Linia_tramwajowa_na_Nowe_Zlotno_949131_Fotopolska-Eu.jpg

Dochodzę do zakrętu ulicy Srebrzyńskiej.

DSC_0178.JPG

Dziesięć lat temu było widać ślady po torach które w okolicy zakrętu przecinały ulice aby biec po jej prawej stronie.

P1090081.JPG

A tak to wyglądało podczas budowy nowego getta "Srebrzyńska Park" gdzie mieszkają elyty, spłacając do końca życia swój kredyt i pozornym bogactwem wykłuwając oczęta sąsiadom, no nie wszyscy, ale większość, bo my kochamy szan i blichtr.

Srebrzynska_38_755827_Fotopolska-Eu.jpg

Za zakrętem widać wyraźne ślady w postaci słupów podtrzymujących sieć trakcyjną, obejrzałem wszystkie w poszukiwaniu cech producenta, chyba wszystkie są kradzione.

DSC_0181.JPG

Linia_tramwajowa_na_Nowe_Zlotno_704888_Fotopolska-Eu.jpg

DSC_0183.JPG

Róg ulic Biegunowej i Wieczność, swoją drogą super nazwa dla ulicy biegnącej wzdłuż cmentarza.

DSC_0184.JPG

Tu pojawiają się wątpliwości których nie jestem w stanie jednoznacznie rozwiać.

t1 - Kopia-crop.JPG

Wszystko wskazuje że krańcówka była w miejscu A któe wyglądało wczoraj tak, choć jest tu mało miejsca.

DSC_0185.JPG

Także i to zdjęcie sugeruje tą lokalizację.

Linia_tramwajowa_na_Nowe_Zlotno_857876_Fotopolska-Eu.jpg

Dwa następne wskazują na miejsce B na pierwszym w tle widać cmentarz, czyli rzekoma krańcówka z miejsca A miałaby być po lewej stronie zdjęcia to wskazuje inne miejsce, miejsce gdzie dziś jest parking i jakaś firma.

Krancowka_tramwajowa_Biegunowa_755852_Fotopolska-Eu.jpg

I to przemawia za miejscem B widać tor odchodzący najprawdopodobniej do tej krańcówki.

Linia_tramwajowa_na_Nowe_Zlotno_595841_Fotopolska-Eu.jpg

W lewo prowadzi do skrętu w ulicę Wieczność.
To wszystko tylko przypuszczenia, nie posiadam dostatecznej wiedzy na ten temat, no to po co się za to biorę, dobre pytanie, jak znajdę na nie odpowiedź podzielę się nią z Wami.

Ostatnio edytowane:

Qmaty

Znany użytkownik
Reakcje
5.838 235 3
Cyganka, stare czasy z dobrze zaopatrzonym supersamem ;)

Krańcówka tramwajowa Nowe Złotno uruchomiona została w 1949 r. wraz z jednotorową linią tramwajową poprowadzoną od ul. Konstantynowskiej aleją Unii Lubelskiej i ulicami Srebrzyńską, Wieczność, Siewną i Cyganka. Pętla jednotorowa lewostronna usytuowana została na wolnych parcelach położonych u zbiegu ul. Złotno i ul. Fizylierów z torem wjazdowym i wyjazdowym od strony ul. Spadochroniarzy. Po przebudowie linii tramwajowej na dwutorową pętla wyposażona została w dwa tory postojowo-przejazdowe z peronami przystankowymi dla wysiadających. W 1992 r. zawieszono ruch na linii na Nowe Złotno. Później zapadła decyzja o niewznawianiu go i ostatecznie ok. 1996 r. nastąpił demontaż torów.
cyganka1.jpg

źródło: fotopolska

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
W miejscu A znajduję szczątki słupa.

DSC_0186.JPG

Idę wzdłuż ul.Wieczność w stronę ul.Siewnej.

DSC_0187.JPG

Dawniej też tędy szedłem.

P1090084.JPG

I wtedy znalazłem też szczątki słupa, dziś nie moglem go znaleźć, nic dziwnego to białe paskudne, świetnie maskuje wszystko co ciekawe.

P1090085.JPG

Dochodzę do Siewnej.

DSC_0189.JPG

Na zakręcie chwila refleksji nad setkami zakładów produkcyjnych "czerwonej Łodzi" tu były zakłady produkcji tkanin obiciowych "Vera" tu w sekcji kartingowej stawiałem swoje pierwsze kroki jako mechanik, budując hamulec tarczowy mechaniczny z tarczą wykonaną z freza tarczowego, to były piękne czasy, dziś to zlepek firm i firemek, podobnie jak Wifama, zniknął nawet neon z nazwą.:(

DSC_0190.JPG

Na zakręcie, czyżby ślad po torowisku. 2011

P1090086.JPG

I oto oczom moim dziesięć lat temu ukazały się przyczółki mostu tramwajowego.

P1090087.JPG

Zdjęcie robione z mostu drogowego, dzisiejszy widok mnie zaskoczył ale też odrobinę ucieszył na miejscu tego zlikwidowanego wile lat temu dziś powstał nowy w ciągu chodnika dla pieszych, nie wszystek umrę.

DSC_0191.JPG

Obok ten drogowy.

DSC_0193.JPG

Oba nad rzeką Łódką spokojnie toczącą swe leniwe wody przez uśpione miasto.

DSC_0192.JPG

Ślady torów w ul.Krakowskiej dziś, oczywiście i tu dotarła moda na ronda.

DSC_0195.JPG

DSC_0196.JPG

Na wprost ulica Cyganka gdzie między szpalerem drzew a ogrodzeniem domków biegł tor.

DSC_0197.JPG

Dawniej było prawie tak samo.

P1090088.JPG

P1090089.JPG

Dom po lewej nie zmienił się wcale, jest w takim samym kolorze, wymieniono na nowe tylko jedno okno, czas stanął.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
Ach ta młodzież nie wytrzyma do końca, ale dobrze może kiedyś po strych przejmie schedę.
Ulica Cyganka nie odśnieżony chodnik znikający co rusz, nie odśnieżona jezdnia, brnę mozolnie, jak taran, sam się dziwię skąd w tak mdłym ciałku tyle energii.
Smutny widok schyłek budownictwa drewnianego w moim mieście, to wcale nie rzadki widok.

DSC_0200.JPG

Idę "torami".

DSC_0201.JPG

DSC_0202.JPG

I docieram do miejsca o którym pisał Rafał.

DSC_0203.JPG

Bez śniegu wyglądało tak.

P1090090.JPG

Kilka zdjęć z netu, nie udało mi się nic z tego odszukać, ale też nie bardzo się przykładałem, nieprzemakalne buty przemokły, spodnie to jedna skorupa błota i śniegu, zmieniłem już trzy maseczki, powoli mam dość a jeszcze trzeba wrócić.

Krancowka_tramwajowa_Nowe_Zlotno_875958_Fotopolska-Eu.jpg

Krancowka_tramwajowa_Nowe_Zlotno_875959_Fotopolska-Eu.jpg

Krancowka_tramwajowa_Nowe_Zlotno_875965_Fotopolska-Eu.jpg
Krancowka_tramwajowa_Nowe_Zlotno_875982_Fotopolska-Eu.jpg

Krancowka_tramwajowa_Nowe_Zlotno_876828_Fotopolska-Eu.jpg

Latem jak będzie dłuższy dzień podjadę rowerem i jeszcze raz się rozejrzę.

Wracam, słuchawki idę sam nikogo wokół, dziś Lizard King Crimson, dochodzę do Al.Włókniarzy zajęło mi to rawie czterdzieści minut , idę dalej, telefon, odbieram "dziadek czy to Ciebie minąłem na Włókniarzy" no pewnie mnie, "dawaj stoję pod magazynem".
Kolega z pracy jakimś cudem mnie dostrzegł, jedzie w okolice "Uniwersalu :eek: będę miał podwózkę, drugi fart tego dnia, może tak wysłać kupon totka:niepewny: od pl.Niepodległości w suchy letni dzień idę do domu 17 minut teraz "wlokłem" się prawie 30, wspinam się na trzecie ietro, Balbinka tańczy i popuszcza odrobinkę z radości, idziemy na spacer, wracam na dobre, muszę chwilę posiedzieć, chyba mi świeże powietrze zaszkodziło.
Na spokojnie sprawdziłem w geoportalu w sobotę pokonałem pieszo trasę 10, 3 km, całkiem nieźle się mi wydaje.

Dziękuję za uwagę, cieszę się że dajecie głos, dzięki Rafał.
Jeszcze jedna taka wycieczka, ale musi zniknąć śnieg, potem już kolej na kolej, chyba że już nic nie będzie, ale to zbyt wielu by ucieszyło.

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
H0e
Reakcje
1.611 3 1
Pamiętam, jak moi rodzice zaczynali przygodę z działalnością gospodarczą (szyli bluzki), to często jeździłem z tatą na Srebrzyńską po jakieś materiały. Zdaje się, że po lamówki do Lenory. Gówniarz byłem, ale pamiętam świeżo zwinięte tory. Śladów było wtedy mnóstwo. Podobnie jak na Rudzkiej. Druga połowa lat 90-tych to była.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
Nie na temat ale się pochwalę bo to w zasadzie też podróż, dziś pojechałem rano około 4.30 do pracy rowerem, zresztą jeżdżę codziennie i się zastanawiam jestem "bohaterem";) czy idiotą:niepewny:.

hamulcowy

Znany użytkownik
H0m
Reakcje
1.294 28 1
Nie na temat ale się pochwalę bo to w zasadzie też podróż, dziś pojechałem rano około 4.30 do pracy rowerem, zresztą jeżdżę codziennie i się zastanawiam jestem "bohaterem";) czy idiotą:niepewny:.
Jeżdżenie rowerem nawet o tej porze roku nie jest żadnym nienormalnym zjawiskiem. Mnie też się to często zdarza, choć nie o tak wczesnej porze. Idiotami to są za to na przykład ci, którzy w samych gaciach lezą na Śnieżkę albo Babią Górę w zimie. Sądzę, że nam do nich jeszcze daleko.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
Miałem na myśli temperaturę, było dziś -14 stopni, bałem się że mi nie "odpali" ale poszedł jak burza, dwudziestosiedmioletni Arkus po genralnym remoncie i malowaniu na jedynie słuszny kolor.

pecet

Nowy użytkownik
Reakcje
29 0 0
Tu pojawiają się wątpliwości których nie jestem w stanie jednoznacznie rozwiać.

Zobacz załącznik 789205
Krańcówka była w miejscu B. Na zdjęciu lotniczym z 1978 widać ją jeszcze bardzo dobrze.

krancowka.jpg

Źródło: Geoportal woj. łódzkiego

Ostatnie wycieczki, mimo że niekolejowe, też ciekawe. Jak zawsze czytam z zainteresowaniem, szanuję i doceniam determinację do spacerów, pomimo mało zachęcającej aury :) Imponuje mi też Twoja umiejętność dostrzegania detali (nie tylko architektonicznych), na które już prawie nikt w codziennym biegu nie zwraca uwagi.

Qmaty

Znany użytkownik
Reakcje
5.838 235 3
Kropiwnicki też rowerem do pracy jeździł, wzbudzał tym zachwyt u wielu. Przy takiej pogodzie jazda "letnim" rowerem to duży wyczyn.
Jesteś bohaterem (y)

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
Krańcówka była w miejscu B. Na zdjęciu lotniczym z 1978 widać ją jeszcze bardzo dobrze.

Zobacz załącznik 789489
Źródło: Geoportal woj. łódzkiego

Ostatnie wycieczki, mimo że niekolejowe, też ciekawe. Jak zawsze czytam z zainteresowaniem, szanuję i doceniam determinację do spacerów, pomimo mało zachęcającej aury :) Imponuje mi też Twoja umiejętność dostrzegania detali (nie tylko architektonicznych), na które już prawie nikt w codziennym biegu nie zwraca uwagi.
Dziękuję, to miłe że komuś lektura moich relacji sprawia przyjemność, zdradzę że "pracuję" teraz nad liniami 26 i częściowo pokrywającą się nią linią 42 na razie do Rzgowa może jak będzie cieplej, dalej do Tuszyna choć ten odcinek biegł na miejscu obecnej drogi krajowej bodajże nr 12 i nie dostrzegłem podczas częstych tam podróży jakichkolwiek śladów linii tramwajowej którą pamiętam jeszcze z wypraw z moją mamą.
Te tramwajowe traktuję jako substytut wypraw wąskotorowych, ach gdybym mógł iść na emeryturę 19 lutego, byłoby super, miałbym mnóstwo czasu na wycieczki, ale to się nie uda.

Kropiwnicki też rowerem do pracy jeździł, wzbudzał tym zachwyt u wielu. Przy takiej pogodzie jazda "letnim" rowerem to duży wyczyn.
Jesteś bohaterem (y)
Kropiwnicki jeździł kawałek i to po odśnieżonych chodnikach o ile jeździł zimą, bardziej na pokaz niż z musu, ja jestem głupi bo mógłbym jeździć autobusem, ale coraz większą przykrość sprawia mi obcowanie z rodakami, taki się na starość robię dziwny, znaczy dziwny zawsze byłem teraz jeszcze bardziej, ostatnio mimo zimy poczułem że niektórzy ze współpasażerów po prostu śmierdzą, cóż mycie jest szkodliwe, zabija florę bakteryjną, a ja może i głuchawy jestem, oraz mam wadę wzroku, ale węch mam dobry.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
Ło matko, dziewięć dni a ja nigdzie nie byłem z wyjątkiem pracy i zakupów, nie składa się nijak.
Żeby trochę złą passę przełamać króciutka opowiastka jak z Grzesiem Szychem do stolicy pojechalim oglądać makietę Konrada bodajże, obejrzeliśmy i wracaliśmy z buta na stację, tu muszę przyznać że nie pamiętam czym tam pojechaliśmy, jeśli samochodem, czemu chodziliśmy pieszo, chyba jednak pociągiem, nie pamiętam.
Kawałek drogi to był, także nie bardzo pamiętam skąd szliśmy, Grześ ciągle płakał że go nogi bolą, ja już wtedy dużo chodziłem i nie robił na mnie taki spacer wrażenia.

Pociągi które wdzieliśmy.
EP07-1060

P1090189-crop.JPG

Taki zielony.

P1090192.JPG

I jeszcze jeden, a nawet dwa jako jeden.

P1090199-crop.JPG

EU07-111

P1090201.JPG

EP09-019

P1090202.JPG

No i szpital narodowy w budowie, mieli nosa, przydaje się.;)

P1090203.JPG

A było to roku pańskiego 2011 dwudziestego piątego dnia marca.
Czasami znajduję takie odpryski danych czasów, będę Was zanudzał do czasu nadejścia lepszej pogody.

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
Marzec dziwnie często powtarza się ten miesiąc, ale ten był w roku 2004, wielu z Was wtedy było młokosami ganiającymi za napompowaną blazą po podwórku, ot taka kolej, ha kolej, losu.
Pojechaliśmy we trzech Piotrek, ja i ówczesny prezes klubu Rysiek Rzeźniczak do Strzelec Kujawskich w celu, hm chyba zobaczenia i zmierzenia kamiennego mostu/przepustu, chyba tak.
Zdjęcia w folderze który znalazłem były już zmniejszone, do relacji na klubowej stronie, wrzucam takie jak są i tyle ile jest, choć mam wrażenie że było więcej, choć wtedy jeszcze papierowe.:eek:
Na usprawiedliwienie mam tylko to że wtedy byłem mocno "modelarski" a mało rozglądający się, ot gamoń z małego miasta.

2004_0306_121259.JPG

2004_0306_121324.JPG

EN57-1451 do Łodzi Kaliskiej

2004_0306_121802.JPG

ET22- chyba 749 ale głowy nie położę.

2004_0306_124320.JPG

Czemu nie zrobiłem zdjęcia budynku stacyjnego:niepewny: możecie go obejrzeć tu: http://www.pod-semaforkiem.aplus.pl/ld-strzelce-k.php

Studnia/pompa i rzeczony mostek, oraz okolice.

2004_0306_124534.JPG

2004_0306_125922.JPG

2004_0306_130138.JPG

2004_0306_130316.JPG

2004_0306_130514.JPG

Jak widać rysujemy, mierzymy szkicujemy, mądrale z nas że ho ho, a powstał on prawie identyczny i żeby było ciekawiej to oblicówkę ma z prawdziwego kamienia, kiedyś to mi się chciało, nie to co dziś.
2004_0306_130822.JPG

Porządek musi być a w ewidencji wszystko musi się zgadzać.

2004_0306_131016.JPG

2004_0306_131138.JPG

A to zdjęcie było dowodem w sporze na forum Martela, gdy L-kwadrat kategorycznie twierdził iż tłuczeń nie może być na podkładach, ani powyżej nich, a tu uczęszczana linia i prawie do główki szyny w niektórych miejscach, to były czasy, to były dyskusje.

2004_0306_131302.JPG

Prężący się naprężacz.

2004_0306_131414.JPG

I słupek pędniowy bez pędni.

2004_0306_131454.JPG

A potem poszliśmy do nastawni, Rysiek pokazał legitymację, a miał solidną i było miło, uwiecznił tę wiekopomną chwilę Piotrek.

2004_0306_131842.JPG

OP
OP
Kpt. Nemo

Kpt. Nemo

Łowca cech
Donator forum
Ekspert
Reakcje
22.537 524 29
Kozioł oporowy, myślę, ba jestem pewien że wtedy nie wiedziałem jeszcze, że istnieją cechy na szynach :eek:, nawet jeśli takowe widziałem.:mad:

2004_0306_133814.JPG

Sielski widok, semafor, maluch, cysterny, chyba drezyna obok posterunku, spokój i cisza.

2004_0306_134210.JPG

I jeszcze jeden.

2004_0306_135344.JPG

Przejazd, po prawej stronie semafor kształtowy.

2004_0306_135548.JPG

Dziś już przejazd jest inny, z kamerką i głośnikiem przez który Pani upomina żeby dobra kolejowego nie ruszać, a semafor stoi, znaczy w 2017 roku stał.

DSC_0862.JPG

Dziękuję za uwagę.

Status
Zamknięty, nie możesz umieszczać tu nowych wpisów.