Sprawa przedstawia sie bardzo zle, to nie jest zart. W Polsce mam teraz wiecej wolnosci z fotografia i filmowaniem taboru niz w USA, chociaz zdazaja sie i w Polsce "charaktery" ktore walnely glowa o podloge za niemowlaka. Rzadzacy w USA odbieraja ludziom prawa, jedno za drugim, a ludzie w zasadzie pozbawieni umiejetnosci krytycznego myslenia od dziecka, pozwalaja na to. Na stacjach Amtrak obowiazuje "zakaz fotografowania", chyba ze osoba wysiadajaza z pociagu cyknie sobie zdjecie. Na jednej bardzo ciekawej stacji niedaleko mnie postawili znaki z zakazem wchodzenia na perony, mialem tam juz przygode z pewnym "policjantem" kolejowym, grozil mi kajdankami. W roku 2003, w kwietniu zostalem aresztowany za fotografowanie pociagow wyjezdzajacych i wjezdzajacych do Hudson Tunnels w New Jersey. Chodzilo mi o zlapaniu elektrowozu E60 wyjezdzajacego z tunelu, byly to doslownie ostatnie dni E60 w normalnej pracy, kilka dni po tem wszystkie zostaly odstawione. Nawet kilka lat pozniej bedac w Kanadzie na malej pipidowie gdzie nic sie nie dzieje, zostalem wyproszony ze stacji przez pracownika Canadian National. Nadchodza ciezkie dni dla ludnosci i niestety nie wiele zdaje sobie z tego sprawe. Referuje do przemowien dwoch osob, jako przepowiednie ktore sie sprawdzaja; Prezydent Eisenhower w swoim przemowieniu pozegnalnym do Narodu amerykanskiego, mozna napewno znalezdz tlumaczenie na polski na necie. Druga osoba moze wzniecic niedowierzajace mysli, ale warto poczytac na ten temat nie kierujac sie propaganda zachodnia-Slobodan Milosevic w liscie do Jugoslowian, kiedy byl juz w wiezieniu w Swajcarii. List ten polecam szczegolnie jako nie tylko do Narodu Jugoslawii, ale i do wszystkich Slowian.