• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.899 475 99
TILLIG 75009 - PKP 51 51 20-80 711-7 Bd, Stacja BYDGOSZCZ, Y/B 70, [REV|OP|85.10.08], ep. IV
Zobacz załącznik 1167369 Zobacz załącznik 1167370 Zobacz załącznik 1167368
Czy mi się wydaje, czy Tillig coś poprawił przy tym zaokrągleniu przejścia między dachem a ścianą czołową? Dotychczas wyglądało to jak w wagonach GOSA produkcji jugosłowiańskiej. Ale chyba mi się tylko wydaje. Kratka dalej malowana? XXI wiek.... Chyba do koszyka tego nie wrzucę.
Ps. Co ciekawe, TILLIG (16642), około 2012 roku, wydał model wagonu w skali TT z tym samym numerem inwentarzowym i przydziałem tylko... z trochę inną datą rewizji. Aktualnie mamy 85.10.08 a na tamtym modelu mieliśmy datę 85.07.15. Ciekawe, którą data jest właściwa:niepewny:

Źródło: forumtt.pl
Pewnie żadna :) Jest tak samo wiarygodna jak ta (namalowana) kratka nawiewu z boku budy.

Ostatnio edytowane:

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
538 5 2
Ten dekiel? Masz na myśli właz rewizyjny z boku?
Tak ten właz rewizyjny... jak go zwał tak go zwał...

sprawa jest prosta - malowanie modelu PIKO to epoka 4c i to z początku okresu jak wagon był prosto z fabryki. (4 REV Sw 27.02.81 oraz numer ..7850730-..)
I co później wymienili dennice, czy cały walczak zamontowali inny? Nie wspomnę o ramie...

TILLIG 75009 - PKP 51 51 20-80 711-7 Bd, Stacja BYDGOSZCZ, Y/B 70, [REV|OP|85.10.08], ep. IV
Zobacz załącznik 1167369 Zobacz załącznik 1167370 Zobacz załącznik 1167368

Źródło: facebook.com/makieciarz

Ps. Co ciekawe, TILLIG (16642), około 2012 roku, wydał model wagonu w skali TT z tym samym numerem inwentarzowym i przydziałem tylko... z trochę inną datą rewizji. Aktualnie mamy 85.10.08 a na tamtym modelu mieliśmy datę 85.07.15. Ciekawe, którą data jest właściwa:niepewny:

Źródło: forumtt.pl
I kratki wentylacyjne znowu malowane. Mieli formę z kratkami przestrzennymi, ciekawe, co z tą formą się stało? (Tillig 74564)

Ostatnio edytowane:

hjugytf

Znany użytkownik
Reakcje
509 52 4
bardzo mało prawdopodobne aby wymienili dennice. Myślę, że to kwestia sprawdzenia, porównania ze zdjęciem tego wagonu jeżeli ktoś posiada na którym będzie odpowiedź.

Rysiek

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
3.308 39 1
I co później wymienili dennice, czy cały walczak zamontowali inny? Nie wspomnę o ramie...
to w sumie nowy wagon jak na 406R, nie sądzę żeby dokonywali jakichkolwiek przeróbek, ale przydało by się zdjęcie jak obecnie wygada/ lub wyglądał w obecnych czasach, bo blisko, na tym forum nawet już było publikowane zdjęcie wagonu ...785 0732 - ...:
https://forum.modelarstwo.info/attachments/ala_2025_15-jpg.1141950/
no chyba że takie :
https://modelik.pl/images/406Ra Foto.2.jpg

Ostatnio edytowane:

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.422 16 0
Czy mi się wydaje, czy Tillig coś poprawił przy tym zaokrągleniu przejścia między dachem a ścianą czołową? Dotychczas wyglądało to jak w wagonach GOSA produkcji jugosłowiańskiej. Ale chyba mi się tylko wydaje. Kratka dalej malowana? XXI wiek.... Chyba do koszyka tego nie wrzucę.
Tak, to jest inna forma tego modelu.
Dach jest demontowany w tych wagonach - poprzednia edycja miała w jednym elemencie dach i poszycie wagonu.
Kratka wentylacyjna malowana - poprzednia edycja miała przestrzenną.
Poręcze przy drzwiach są osobnym elementem - poprzednia edycja miała zlane z budą.
Nie pamiętam czy nie poprawili świateł czołowych w tych formach.
Natomiast na pewno nie poprawili wywietrzników dachowych, które powinny być rozmieszczone w innych miejscach.

Ciekawostką jest to, że podoba sytuacja jest w modelu wagonu sypialnego Tillig 74818 i 74775, oraz 502250 i 502251.
Pierwsza edycja (Tillig 74818/74775) również ma połączony dach z poszyciem, a w drugiej edycji (Tillig 502250/502251) dach jest osobnym elementem.
Jest mniej zaokrąglony na czołach, za to ramki okienne wydają się bardziej zaokrąglone, niż przy pierwszej edycji.

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.338 58 2
Nie mam pojęcia czy rzeczywiście to możliwe, ale cegła 1967/8 wykazuje jeden wczesnoporanny pociąg z Warszawy do Kutna oraz powrotny z Kutna w godzinach przedpołudniowych - oba na składach wagonowych. Brakuje tylko wagonu 1 klasy z oznaczeniami ep. III (bo o ile wiem warszawski ryflak 1 kl ma oznaczenia epoki IV)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.240 663 30
cegła 1967/8 wykazuje jeden wczesnoporanny pociąg z Warszawy do Kutna oraz powrotny z Kutna w godzinach przedpołudniowych - oba na składach wagonowych. Brakuje tylko wagonu 1 klasy z oznaczeniami ep. III (bo o ile wiem warszawski ryflak 1 kl ma oznaczenia epoki IV)
tylko ta jedna miała przydział teoretycznie pasujący
A skąd wiadomo, że 1) te wagony to były ryflaki (a jeżeli tak, to jakiego typu: 43A czy 101A?) i 2) że pociąg był prowadzony akurat ET21 z Kutna? Czy znany jest służbowy rozkład jazdy tego pociągu?
Co do modeli, to faktycznie, w epoce IIIc warszawskie są tylko dwójki, w epoce IV jest i dwójka, i jedynka.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 35
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24