• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.371 58 2
Koledzy, napisałem "nie mam pojęcia czy rzeczywiście to możliwe"....
Niemniej, cegła dość jasno pokazuje, które pociągi jeździły jako EZT, a które jako składy wagonowe. W mojej ocenie kierowałem się tylko tym.
ET21 z Kutna + ryflaki z Wawy - daje większe prawdopodobieństwo rzeczywistego składu niż konfiguracja z jakąkolwiek dotąd wydanym modelem lokomotywy. Tylko tyle i aż tyle :)

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
1.102 102 3
W ramach wydania lokomotywy SP42 z bliźniaczych numerów, jestem kolejny raz ciekawy do którego numeru włącznie można wykonywać modele w ramach tej formy? Myślę, że coś musi być na rzeczy że wychodzą takie numery jak 107, 108, 111, 118.
Osobiście mi to nie przeszkadza, ponieważ kociołki są fajne, ale jestem zwyczajnie ciekawy, jaki element i od którego numeru stanowi barierę.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.706 24 0
Tak, to jest inna forma tego modelu.
(...)
Natomiast na pewno nie poprawili wywietrzników dachowych, które powinny być rozmieszczone w innych miejscach.
(...)
To mi się chyba coś z ekranem w komputerze stało;), bo widzę zmienione rozmieszczenie tych wywietrzników i, NARESZCIE, zgodne z oryginałem! ("efekt Robo"-?)

TILLIG 75009 - PKP 51 51 20-80 711-7 Bd, Stacja BYDGOSZCZ, Y/B 70, [REV|OP|85.10.08], ep. IV
Zobacz załącznik 1167369 Zobacz załącznik 1167370

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.057 483 99
Nowe informacje, jeszcze ciepłe!
Jeśli chodzi o TKt48 świetna wiadomość że wyjdzie w takim typowym dla epoki IVc malowaniu o ile można mówić o "typowym" malowaniu, bo wiadomo, że co lokomotywownia to malowania były różne (w tym kolory zieleni). Osobiście czekałem na takie malowanie z kotłem w kolorze czarnym więc się cieszę gdyż takie kolory stosowano w węźle skarżyskim jeśli dobrze kojarzę. Pójdzie na przeróbkę na TKt48-71 (też miała wymieniony kocioł z wyższego numeru).

Chyba też można ten parowóz nazwać w pewnym sensie przełomowym modelem /parowozu/, z uwagi na to, że to chyba pierwszy tak dobrze wykonany model wielkoseryjny trakcji parowej PKP w malowaniu z epoki IVc.

A jeśli chodzi o wagon YB/70 serii Bd od Tilliga:
Tak, to jest inna forma tego modelu.
Dach jest demontowany w tych wagonach - poprzednia edycja miała w jednym elemencie dach i poszycie wagonu.
Kratka wentylacyjna malowana - poprzednia edycja miała przestrzenną.
Poręcze przy drzwiach są osobnym elementem - poprzednia edycja miała zlane z budą.
Nie pamiętam czy nie poprawili świateł czołowych w tych formach.
Natomiast na pewno nie poprawili wywietrzników dachowych, które powinny być rozmieszczone w innych miejscach.
Czyli parę rzeczy poprawili, ale kratkę spi......li. Trochę szkoda.
To mi się chyba coś z ekranem w komputerze stało;), bo widzę zmienione rozmieszczenie tych wywietrzników i, NARESZCIE, zgodne z oryginałem! ("efekt Robo"-?)
Z tymi wywietrznikami wierze na słowo.
Co do malowanych elementów, które powinny być przestrzenne, to chyba też (oprócz tej nieszczęsnej kratki) przestrzenne powinno być to odcięcie na boku budy wzdłuż (na dole). Mamy tam namalowany akcentujący to pas.

mal.jpg

Ostatnio edytowane:

vitasem

Aktywny użytkownik
Reakcje
146 11 0
Na stronie Exact Train pojawiło się też zdjęcie Linza Ex30324 w malowaniu PKP. Co pozwala przypuszczać, że wkrótce będzie w sklepach.
Niestety model jest podobnie spieprzony jak Villach jeśli chodzi o malowanie. Do oznakowania z lat 1958-60 został radośie dodany orzeł. Jednak po jego zamalowaniu powinno być dobrze.
Model za tydzień ma być już dostępny.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
6.010 176 19
Co do malowanych elementów, które powinny być przestrzenne, to chyba też (oprócz tej nieszczęsnej kratki) przestrzenne powinno być to odcięcie na boku budy wzdłuż (na dole). Mamy tam namalowany akcentujący to pas.

Zobacz załącznik 1167560
Linia podziału nie jest namalowana. Co do kratki to przed zmianą formy (w starej formie?) była przestrzenna. Zapewne producent w zmienionej (nowej?) formie zdecydował się prawdopodobnie na jej większą uniwersalność i nie odwzorował ramki jako przestrzennej, aby móc odwzorować prawidłowo wagony, które jej nie posiadały.

Ogółem oliwkowych "Y-ków" z przydziałem do stacji Bydgoszcz TILLIG zrobił już w sumie 4 (licząc z tegorocznym):
- TILLIG 74564 (2004 i 2008) - 51 51 20-80 739-8 Bdn [ Stacja BYDGOSZCZ ] [REV|OP|89 03 15] ZNTK OPOLE NAPR. ŚR. 87.02
- TILLIG 74813 (2013) - 51 51 20-80 715-8 Bd [ Stacja BYDGOSZCZ ] [REV|OP|85.08.14]
- TILLIG 74813-1 (2015) - 51 51 20-80 718-2 Bd [ Stacja BYDGOSZCZ ] [REV|OP|85.10.08]
- TILLIG 75009 (2026) - 51 51 20-80 711-7 Bd [ Stacja BYDGOSZCZ ] [REV|OP|85.10.08]

74564 miał przestrzenną kratkę, ale za to nie miał przestrzennych poręczy. Nie pamiętam jak pierwsza edycja 74813 (nie mam teraz modelu pod ręką), a druga miała już przestrzenne poręcze i kratkę zamarkowaną tampondrukiem.

Ostatnio edytowane:

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
552 5 2
I to już dawno temu, ta wariacja formy ma parę lat na karku. Dziwne, że Ostbahn nie zaoferował do tej pory przestrzennej kratki nawiewu jako element fototrawiony. W ogóle to, że Tillig jeszcze męczy tę formę, jest niesamowite...
Do póki będą mieli zbyt to będą tą formę eksploatować do bólu...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
6.057 483 99
Co do kratki to przed zmianą formy (w starej formie?) była przestrzenna. Zapewne producent w zmienionej (nowej?) formie zdecydował się prawdopodobnie na jej większą uniwersalność i nie odwzorował ramki jako przestrzennej, aby móc odwzorować prawidłowo wagony, które jej nie posiadały.
To w sumie szkoda, że nie dali takiej kratki już pomalowanej w kolorze budy jako element przestrzenny do samodzielnego montażu w miejsce tej namalowanej. To było by OK.

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.832 129 11
Tych TKt'ek to jest Piko natłucze wiele numerów...
Jasne. A jak sie nie sprzedadzą takie za przeproszeniem "szczecinskie", to później bedzie gadanie ze "trzeba bylo kupowac, to by nastepne były". Niewypuszczenie na początku przydziału z okregu gdzie seria była najliczniej reprezentowana (Kłodzko, Jelenia Góra, Wałbrzych, Jaworzyna) jest dla mnie niezrozumiale. A tak to moze/chyba wyjdą 3 lata po premierze.

saabal

Aktywny użytkownik
Reakcje
352 11 1
Jasne. A jak sie nie sprzedadzą takie za przeproszeniem "szczecinskie", to później bedzie gadanie ze "trzeba bylo kupowac, to by nastepne były". Niewypuszczenie na początku przydziału z okregu gdzie seria była najliczniej reprezentowana (Kłodzko, Jelenia Góra, Wałbrzych, Jaworzyna) jest dla mnie niezrozumiale. A tak to moze/chyba wyjdą 3 lata po premierze.
Przedstawiłeś swoj punkt widzenia, zbieracza.
Firma bardzo dobrze orientuje sie, które przydziały będą miały wzięcie i nasycą rynek, i te właśnie przydziały będą wydawane maksymalnie najpóźniej.

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
291 6 0
Parę nowości czeskiej firmy Igra Model:

Sggnss Clip Group z kontenerami CR:
https://igramodel.cz/eshop/detail-produktu/1487190

Oraz dwie cysterny GATX z logo LOTOS:
https://igramodel.cz/eshop/detail-produktu/1487185
https://igramodel.cz/eshop/detail-produktu/1487184

Niestety cysterny - jak to zwykle (ale nie zawsze) z GATX czeskiej firmy fikcyjne.

W oryginale o podobnym numerze takie znajdziemy cysterny:
https://www.tosh-railways.com/Wagons/Country/84-nl-netherlands/783/i-2xPpwmZ/A
https://www.tosh-railways.com/Wagons/Country/84-nl-netherlands/783/i-QbqH7VV/A

I jeszcze ta cysterna:
https://igramodel.cz/eshop/detail-produktu/1487186

Raczej również fikcyjna (jak wydane parę lat temu dwie cysterny w tym malowaniu).
https://www.tosh-railways.com/Wagons/Country/51-poland-pkp/700-783/i-hGr9qmh/A

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 63
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24