• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2026 - dyskusja

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.403 162 7
Parę nowości czeskiej firmy Igra Model:

Sggnss Clip Group z kontenerami CR:
https://igramodel.cz/eshop/detail-produktu/1487190

Oraz dwie cysterny GATX z logo LOTOS:
https://igramodel.cz/eshop/detail-produktu/1487185
https://igramodel.cz/eshop/detail-produktu/1487184

Niestety cysterny - jak to zwykle (ale nie zawsze) z GATX czeskiej firmy fikcyjne.

W oryginale o podobnym numerze takie znajdziemy cysterny:
https://www.tosh-railways.com/Wagons/Country/84-nl-netherlands/783/i-2xPpwmZ/A
https://www.tosh-railways.com/Wagons/Country/84-nl-netherlands/783/i-QbqH7VV/A

I jeszcze ta cysterna:
https://igramodel.cz/eshop/detail-produktu/1487186

Raczej również fikcyjna (jak wydane parę lat temu dwie cysterny w tym malowaniu).
https://www.tosh-railways.com/Wagons/Country/51-poland-pkp/700-783/i-hGr9qmh/A
Bardzo się cieszę z jednej pozycji, oczywiście z ciekawej platformy Clip z ciekawymi kontenerami. Cieszę się, że zdecydowali się na wznowienie w tych barwach :), bo brakuje na rynku zróżnicowanych konstrukcji wagonów pod kontenery.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.489 291 41
Jasne. A jak sie nie sprzedadzą takie za przeproszeniem "szczecinskie", to później bedzie gadanie ze "trzeba bylo kupowac, to by nastepne były". Niewypuszczenie na początku przydziału z okregu gdzie seria była najliczniej reprezentowana (Kłodzko, Jelenia Góra, Wałbrzych, Jaworzyna) jest dla mnie niezrozumiale. A tak to moze/chyba wyjdą 3 lata po premierze.
W Jaworzynie TKt48 stacjonowały tylko 3 lata : 10.1984 - 11.1987.
Co do reszty zgoda.
Ale ...

Przedstawiłeś swoj punkt widzenia, zbieracza.
Firma bardzo dobrze orientuje sie, które przydziały będą miały wzięcie i nasycą rynek, i te właśnie przydziały będą wydawane maksymalnie najpóźniej.
A tam zbieracza , @mikl to kolekcjoner ! znający tło historyczne...
Co do reszty zgoda, taka jest często prowadzona polityka produkcyjna.
Akurat Brawa czy Exact train w temacie DB jej nie stosują.
Ale ...

Ale ... jeśli już rozmawiamy o kontekscie religijno-historycznym to ...
Rejon Międzyrzecz-Międzychód-Skwierzyna-Ośno Lubuskie to rejon mocno zapisany w pamięci fundementalistów trakcji parowej...
A zwaszcza wyznawców bożyszcze TKt48...

Znakomita wręcz architektura stacyjna z długo obecną sygnalizacją kształtową...
Niesamowicie tajemnicze linie wśród majestatycznych lasów i dzikich odludzi...
Praktycznie
zerowy procent przekształcenia krajobrazu ! ...
Taki rejon zaspokajał
mistyków pary w stopniu doskonałym ...
Misterium Pary w najczystszym ortodoksyjnym wydaniu ...
Wszechobecny aromat
węglowego kadzidła, tłuste plamy smarów a na linii odurzajaca żywica...
Dokładając do tego
rzadkie malowanie z czarnym kotłem miedzyrzeckiej TKt48-84 ...
Edycja jest absolutnie
Kultowa ...
To nie będzie model ! To będzie dewocyjny przedmiot kultu ...
To będzie
egipska Uszebti ! którą nam wdowy i rodziny będą wkładać do trumien ...

Amen ... :obcy:

Kiedy było już po wszystkim...

W 2002r. Upalnym latem udałem się królową szos ze wsi Susłów pod Konotopem do Międzyrzecza pierwsza wyprawa i do Międzychodu druga ...
O ile do i z Międzyrzecza i trochę po Miedzyrzeczu - razem 150km, odbyło się spokojnie zgodnie planem.
To druga wyprawa zapisała się jako
Pamiętny Dystans do Miedzychodu... :obcy:
Z każdą godziną było coraz bardziej nerwowowo, zwłaszcza jak zdałem sobie sprawę że na odpoczynek i zwiedzanie stacji Międzychód będę miał tylko 1 godzinę...
Ale uparłem się żeby tam dojechać. Dojechałem. Po obejrzeniu wszystkiego został na odpoczynek wg. czasowego planu ... zaledwie kwadrans ! ...
Po raz pierwszy spotkała mnie taka sytuacja - cały czas kręcić
185km + 3 kwadranse "odpoczynku" na kopytach ! ... :confused:
I cały czas
socha w mordzie ... :rolleyes: ... na powrocie brak otwartych sklepów o późnej porze w mijanych w naprędce nielicznych wiochach...
Do leśnej wioski dotarłem mocno po północy, zawodowałem bebech i padłem na łóżko ...
Odrazu śniły mi się
piękne babajagi na długich nogach ... :love:

Ostatnio edytowane:

PingwinRico

Znany użytkownik
Donator forum
H0e
Reakcje
6.246 49 2
zestaw dwóch wagonów z Górnego Śląska (Chorzów) z I epoki
1769759489770.png

Matkobosko, oczy bolą. :LOL:

Skoro rewizja z 1916 roku, to nie Chorzów, a Königshütte, bo to były tereny przynależne do Niemiec.
W czerwcu 1922 roku Königshütte przyłączono do Polski, nadając mu urzędową polską nazwę Królewska Huta, to raz.
Dwa, w lipcu 1922 r. Oberschlesische Stickstoffwerke (Zakłady Azotowe) zostały oficjalnie przejęte przez rząd Polski.
Trzy, nazwę Chorzów nadano miastu 1 lipca 1934 r.

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
290 6 0
Nie byłbym tak w 100% krytyczny. Nie będe rozkminiał tego wagonu, ale:
- Chorzów to w tym wypadku część nazwy firmy (zakładów azotowych),
- wagon przypisany jest do Katowic.

I nawiązując do historii miasta Chorzowa, to podane fakty to jedno, natomiast w 3 minuty dotarłem w internecie do skanów archiwów, w których w materiałach prasowych z 1920 roku używano względem Oberschlesische Stickstoffwerke określenia polskiej nazwy miasta. Cytat "Stickstoffwerke in Chorzow". Sam skan dla ciekawych: https://pm20.zbw.eu/folder/co/044828
I w tym momencie nie szukam już dalej, bo może trzeba by było przejrzeć coś w rodzaju KRS z epoki, żeby dotrzeć do nazwy firmy. Jednak na podstawie samego skanu gazety i opisu archiwum można wyciągnąć wnioski, że już w 1919 r. (data założenia firmy) używano nazwy miasta Chorzow i mogło to być naniesione wtedy na wagonie z rewizją z 1916 r.
Nasuwa mi się tu pytanie, czy w takim razie jest to wagon z I epoki, czy może już raczej nie z II-ej... ;-)

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
220 10 0
Nie byłbym tak w 100% krytyczny. Nie będe rozkminiał tego wagonu, ale:
- Chorzów to w tym wypadku część nazwy firmy (zakładów azotowych),
- wagon przypisany jest do Katowic.

I nawiązując do historii miasta Chorzowa, to podane fakty to jedno, natomiast w 3 minuty dotarłem w internecie do skanów archiwów, w których w materiałach prasowych z 1920 roku używano względem Oberschlesische Stickstoffwerke określenia polskiej nazwy miasta. Cytat "Stickstoffwerke in Chorzow". Sam skan dla ciekawych: https://pm20.zbw.eu/folder/co/044828
I w tym momencie nie szukam już dalej, bo może trzeba by było przejrzeć coś w rodzaju KRS z epoki, żeby dotrzeć do nazwy firmy. Jednak na podstawie samego skanu gazety i opisu archiwum można wyciągnąć wnioski, że już w 1919 r. (data założenia firmy) używano nazwy miasta Chorzow i mogło to być naniesione wtedy na wagonie z rewizją z 1916 r.
Nasuwa mi się tu pytanie, czy w takim razie jest to wagon z I epoki, czy może już raczej nie z II-ej... ;-)
Owszem Tillig kombinuje jak może, ale raczej na zasadzie dopinania modeli które ma do realnych wagonów. Tak więc na pewno, jeśliby na wagonie pisało Konighutte, to nikt by tam nie wpadł na to by zmienić na Chorzów. Zapewne chodzi o cześćdzisiejszego Chorzowa zwaną Stary Chorzów. O ile wiem była to osobna jednostka wchłonięta potem wraz z Hajdukami przez dzisiejszy Chorzów.
Gdzieś widziałem zdjęcia orginału . Jest to do sprawdzenia.
Tillig w H0 jedzie po takiej najmniejszej lini oporu. Z jednej strony właśnie potrafi wypełniać jakieś luki modelami które już ma, nie przejmuijąc się zgodnością. Z drugiej jednak co kilka lat wyda coś nowego jak chłodnia w standardzie, lub teraz wagon kryty CSD.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.390 65 4
Jak najbardziej! Choć warto brać pod zastanowienie różne rzeczy i po to w sumie jest nasze forum. Dyskusja się toczy. :D
Jednak - osobiście uważam - że po tym, co pokazuje Tillig, to firma powinna zostać dawno zaorana. :X3:
No chyba kolega nie ma racji. Za czasów pruskich istniał Chorzow, ale i też Königshütte i Bismarckhütte. Gdzie ten ostatni to Chorzów Batory, Königshütte to Chorzów Miasto a wcześniej Królewska Huta no i właściwy Chorzów dotyczący dzielnicy czy osiedla zwanego wtedy Chorzow a obecnie Chorzów Stary. I pamiętam jadąc Wielkopolaninem właśnie od Chorzowa Starego do Ch.Miasta z lewej strony do góry na przeciw Huty Kościuszko stały rzędy podobnych do Tilliga kubłowych wapniarek jeszcze pod koniec lat 70-tych i na początku 80-tych. Więc niekoniecznie musi to być fikcja skoro stacja Chorzow istaniała. Wystarczy też spojrzeć na pruskie mapy.
A sama stacja Chorzow był wspólną stacją kolei ROUE i chyba Tarnowickiej.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.429 104 9
No chyba kolega nie ma racji. Za czasów pruskich istniał Chorzow, ale i też Königshütte i Bismarckhütte. Gdzie ten ostatni to Chorzów Batory, Königshütte to Chorzów Miasto a wcześniej Królewska Huta no i właściwy Chorzów dotyczący dzielnicy czy osiedla zwanego wtedy Chorzow a obecnie Chorzów Stary. I pamiętam jadąc Wielkopolaninem właśnie od Chorzowa Starego do Ch.Miasta z lewej strony do góry na przeciw Huty Kościuszko stały rzędy podobnych do Tilliga kubłowych wapniarek jeszcze pod koniec lat 70-tych i na początku 80-tych. Więc niekoniecznie musi to być fikcja skoro stacja Chorzow istaniała. Wystarczy też spojrzeć na pruskie mapy.
A sama stacja Chorzow był wspólną stacją kolei ROUE i chyba Tarnowickiej.
Mogli byście zrobić wątek modelarski II RP i Śląska w I/II epoce :love:
Piękne te dyskusje są ... i jeszcze jedno pytanko :cool:
Jakie wagony i parowozy można podpiąć pod piwiarkę Tyskie PIKO?

Pozdrawiam

404W Eaos

Aktywny użytkownik
Reakcje
220 10 0
Mogli byście zrobić wątek modelarski II RP i Śląska w I/II epoce:love:
Piękne te dyskusje są ... i jeszcze jedno pytanko :cool:
Jakie wagony i parowozy można podpiąć pod piwiarkę Tyskie PIKO?

Pozdrawiam
Raczej pod co można podpiąć piwiarkę. O ile pamiętam także Tillig wydał ELNę w polskim oznaczeniu. I także kilka wagonów Górny Śląsk/Oberschlesien i chyba zestaw mieszany. Piko 1 wagon kryty. No i oczywiście wagony DRG na gościnnych występach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 60
Tabor 172
Tabor 40
Tabor 208
Tabor 24