• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2025

eddy

Aktywny użytkownik
Reakcje
475 5 2
Może chodzi o jedną z przemalowanek EKA-Model? "KRONOSPAN Szczecinek" miał czarną ramę podwozia, a całkiem niedawno powstały PKP CARGO dla ZKMK Szczecin czerwono-brązową. Trzeciego z Roco w starym malowaniu z poprzednich wydań ja również nie znam.
Można zauważyć że w modelu 46514 nie są pomalowane tablice przestawcze hamulca zespolonego. W pozostałych dwóch już są pomalowane, jednak prawidłowo jest to zrobione w 66577. W ostatnim modelu zupełnie niepotrzebnie pomalowano tablicę przestawczą ciężaru hamującego. Akurat w wagonach PKP tej tablicy nie ma z racji automatycznego nastawiania ciężaru hamującego. Forma modelu jest wzorowana na wagonach niemieckich które tej automatyki nie mają więc w modelu wagonów PKP ta "płaskorzeźba" tej tablicy nie powinna być malowana żeby udawała że jej nie ma.
ROCO wydało jeszcze dwa modele w epVI PKP Cargo (66432 i 76875), a EKA-Model na bazie ROCO zrobiło 4 edycje też w ep VI PKP Cargo(356190, 356191, 356192/1 i 356192/2). Może jeszcze coś było po za tym ale tego to nie wiem.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
291 13 9
Powiem szczerze nie jestem pewny tego trzeciego modelu. Obawiam się że coś mi się pomyliło (możliwe że mi brakuje jednego wydania Gbs'a Roco) I z tego narobiłem niepotrzebnie zamieszania.
Ja też mam z modeli Hbbillns te dwa wcześniejsze modele 46514 Zbąszynek i 66577 Bydgoszcz Główna. A teraz doszedł 6600109 Żagań. Zobacz załącznik 1111948
Zobacz załącznik 1111949
Można zauważyć że w modelu 46514 nie są pomalowane tablice przestawcze hamulca zespolonego. W pozostałych dwóch już są pomalowane, jednak prawidłowo jest to zrobione w 66577. W ostatnim modelu zupełnie niepotrzebnie pomalowano tablicę przestawczą ciężaru hamującego. Akurat w wagonach PKP tej tablicy nie ma z racji automatycznego nastawiania ciężaru hamującego. Forma modelu jest wzorowana na wagonach niemieckich które tej automatyki nie mają więc w modelu wagonów PKP ta "płaskorzeźba" tej tablicy nie powinna być malowana żeby udawała że jej nie ma.
Ja pamietam jeszcze te wagony z przydziałem skladajacym sie z nazwy stacji i DOKP. I tez mam nadzieje ze takie modele beda...... Zanim bedzie zapasc

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
86 2 0
Reakcje
3 0 0
Ten HOTT model według FB jest w niejakim Gajkowie. Na mapie pokazuje Szymanowice.
Tam gdzieś, kiedyś miał sklep, serwis ROCO i sprzedaż DigiTools Artur Dębski, którego sklep jakiś czas temu zniknął z internetu.
Może to jakaś nowa odsłona tego dawnego przedsięwzięcia.
Takie dywagacje...
Wie ktoś, co stało się z Arturem?
Tak to nowy sklep Artura a serwis Roco od tego roku prowadzi Jarek z Bydgoszczy MK Bydgoszcz ale serwis pogwarancyjny .....pozdrawiam

Pantograf

Znany użytkownik
Reakcje
1.044 67 25

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.577 500 107
No właśnie jestem ciekawe, czy to jest całkowicie oryginalny projekt, czy dostosowanie istniejącej formy od LIMY pod nasze Pendolino. Intuicja podpowiada że jednak będzie to dostosowanie.

Też informacja o limitowanej serii jest intrygująca. Czy to będzie jedyna jedyna edycja czy będą kolejne ?

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.802 128 1
Pamiętając, że dziś jest 1 kwietnia...;) kilka informacji z Facebooka Hottmodel.net:

Planujecie dodatkowe człony, tak żeby złożyć realny siedmioczłonowy skład?
Hottmodel.net - Tak! Zestaw A (wagony 1,4,5,7) + zestaw B (wagony 2,3,6)
Do pytania o cenę dołączam pytanie czy to model na specjalne zamówienie u producenta czy konwersja?
Hottmodel.net - Fabryczny model od AWLmodel.eu (strona zostanie uruchomiona w ciągu najbliższych dni). Formy nadwozia i wnętrza modelu będą zgodne z konstrukcją ED250 Pendolino.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 149
Tabor 11
Tabor 88
Tabor 18
Tabor 28