• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

AWL

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Patrząc na wyróżnik literowy z numerów katalogowych HLS (AWL HLS1681, AWL HLS4688) można domniemywać, że modele powstaną w koprodukcji z włoską firmą Lima.
Poniżej link do wątku o ETR 610:
[Lima Expert HL 1650] ETR 610 Trenitalia Cisalpino ( Pendolino )
Czasem nie warto wymyślać koła na nowo, tylko skorzystać ze sprawdzonego rozwiązania. :) Napęd oraz elektronika w naszym modelu powstały we współpracy z grupą Hornby (Lima). Na korzyść tego rozwiązania przemawia niezawodność konstrukcji, wymienność części oraz duża seria produkcyjna (m.in. modeli ETR610).

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.513 497 107
Tylko napęd i elektronika? I tak wąska współpraca była podstawą do wydania modelu pod prefiksem Limy? :niepewny::devil:
Po co te tajemnice? Chodzi o reputację tego włoskiego producenta?
Akurat napęd w ich Pendolino raczej jest kiepski więc nie wiem czy w tym zakresie współpraca to dobry pomysł.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.806 41 4
A sprzęgi między modelami są takie jak w ICE1 od Limy Rivarossi? Nie dające się włożyć głowice krótkiego sprzęgu w gniazda bo z tyłu nie ma miejsca na końcówki głowic sprzęgów? A jak wygląda sprawa jazdy po łukach? Czy jak w ICE Limy Rivarossi, że pudła uderzają się o siebie po włożeniu głowic krótkich bo same dyszle są cofnięte i nie pasują do normy o gniazdach NEM?

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.426 36 7
Czasem nie warto wymyślać koła na nowo, tylko skorzystać ze sprawdzonego rozwiązania. :) Napęd oraz elektronika w naszym modelu powstały we współpracy z grupą Hornby (Lima). Na korzyść tego rozwiązania przemawia niezawodność konstrukcji, wymienność części oraz duża seria produkcyjna (m.in. modeli ETR610).
A formy wtryskowe?

Moniczka

Nowy użytkownik
Reakcje
3 9 0
Ja to widzę tak, firma idąc pomysłem pewnego modelarza, albo kupuje surowe pudła i przerabia albo przerabia po usunięciu farby albo w co wątpię, zamawia gotowce u limy.
Wielką tajemnicą jest udzielenie informacji na temat modelu, jeszcze większym przekrętem jest niemożliwość zapłaty normalą wpłatą na konto, czyli "bierzemy kasę i za nią przemalowujemy, a kiedyś tam wydamy". Czy PIKO lub ROCO, czy nawet ROBO bierze pieniądze w przedsprzedaży... Tak za EN57 brało, a za inne projekty.... nie.

Polityka typowego Janusza biznesu....

Ostatnio edytowane:

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
35 0 0
Na tą chwilę wygląda to słabo.
Anonimowa firma (AWL) przez anonimowy sklep (hott) próbuje zbierać pieniądze na model którego nikt nie widział.
Brak nazwisk. Firma zarejestrowana w domu na wsi. Kombinowanie aby się nie przyznać że to produkt na bazie bardzo słabego modelu Limy.
W historii googla są już trzy sklepy ho-tt. Przedsprzedaż miała się skończyć 31.03.

Sorry... ja w to nie wchodzę, choć bardzo chciałbym model tego EZT posiadać.

Producent takiego modelu powinien spróbować najpierw wypromować produkt i siebie poprzez uczestnictwo w imprezach modelarskich czy targach. Żaden z naszych polskich mikro producentów nie jest anonimowy.

Mimo wszystko kibicuję projektowi. Proszę ten post potraktować tylko jako konstruktywną krytykę i wyciągnąć wnioski.

kdam

Użytkownik
Reakcje
67 2 0
Ja na pewno teraz nie kupię, nie mam budżetu przygotowanego pod to i kota w worku bym nie kupował z przedpłatą od nieznanej firmy. Za to z drugiej ręki jak się pojawi to z czasem pewnie chętnie kupię, lub jak w sklepie jeszcze będzie - po tym jak zobaczę model na żywo oczywiście i uznam, że warto. 7-członowy skład PKP robi na mnie osobiście wrażenie i pewnie w gablocie nad makietą byłby gwiazdą :D

Danielos

Nowy użytkownik
Reakcje
18 0 0
Wystarczy zadzwonić do sklepu nie trzeba płacić z góry za model. Ja złożyłem zamówienie ale go nie opłaciłem . I dostałem SMS z potwierdzeniem zamówienia . Opłace jak będzie model dostępny. Pobranie też wchodzi w grę. Czasem wystarczy zadzwonić i porozmawiać.
Pozdrawiam serdecznie

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.815 179 15
Ciekawa ta firma H0...coś tam,

HOTTMODEL SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
KRS 0001076249
NIP 8961633130
UL. SZCZĘŚLIWA, 3, 55-002, GAJKÓW

wspolnik
DZMITRY SHYLOVICH
zarzad
DZMITRY SHYLOVICH
wspolnik
NORDLEX SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ

Data rejestracji
18 grudnia 2023
Kapitał zakładowy
20 tys. zł
Status firmy
Aktywna

ZARZĄD
Dzmitry Shylovich
Prezes Zarządu, 35 lat
UDZIAŁOWCY
Dzmitry Shylovich
95% 95 udziałów o łącznej wysokości 19.000,00 zł (dziewiętnaści tysięcy złotych)
5% 5 udziałów o łącznej wysokości 1.000,00 zł (jeden tysiąc złotych)

rprail

Znany użytkownik
Reakcje
1.233 56 1
Ciekawa ta firma H0...coś tam,

HOTTMODEL SPÓŁKA Z OGRANICZONĄ ODPOWIEDZIALNOŚCIĄ
KRS 0001076249
NIP 8961633130
UL. SZCZĘŚLIWA, 3, 55-002, GAJKÓW

wspolnik
DZMITRY SHYLOVICH
zarzad
DZMITRY SHYLOVICH
wspolnik

Data rejestracji
18 grudnia 2023
Kapitał zakładowy
20 tys. zł
Status firmy
Aktywna

ZARZĄD
Dzmitry Shylovich
Prezes Zarządu, 35 lat
UDZIAŁOWCY
Dzmitry Shylovich
95% 95 udziałów o łącznej wysokości 19.000,00 zł (dziewiętnaści tysięcy złotych)
5% 5 udziałów o łącznej wysokości 1.000,00 zł (jeden tysiąc złotych)
Kapitał zakładowy cztery razy większy od kapitału zakładowego „UKRAINIAN RAILWAYS CARGO POLAND”:D

sebo81ku

Znany użytkownik
BGM
MSMK
Reakcje
993 4 0
Ja inne pytanie, czy ktoś kupował już w sklepie Hottmodel? Godny zaufania? Użytkownika AWL proszę o nieodpowiadanie:p
Znam Dimę osobiście. Widujemy się minimum dwa razy w miesiącu podczas uzupełniania asortymentu do sklepiku StacjiMuzeum w Warszawie. Kupiliśmy (StacjaMuzeum) już kilka modeli od Hottmodel i nie mieliśmy żadnych problemów. Nawet doszło już do naprawy gwarancyjnej zakupionego u Dimy modelu i też nie było z tym najmniejszego problemu.
Nie jest to fikcyjna firma, mogę śmiało potwierdzić jej istnienie.

Diesant

Aktywny użytkownik
Reakcje
287 21 2

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
816 88 8
Przerwę kolegom tę jakże istotną dyskusję.
Czy te zapowiedzi Lokomodelu były już omawiane ?
Brawa 47246 (LM02/25) wagon platforma PKP , seria PPuksh 0658 681 ep.III (H0)
https://www.lokomodel.pl/index.php?route=product/product&path=241&product_id=17269
Brawa 51337 (LM01/25) wagon zakryty PKP , seria Kdt 0156 163 ep.III (H0)
https://www.lokomodel.pl/index.php?route=product/product&path=241&product_id=17270
Ceny chyba już z taryfami Trumpa?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 112
Tabor 10
Tabor 68
Tabor 18
Tabor 28