• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
307 13 9
Byśmy doczekali bo roznie moze być.... Mam na mysli ekonomie o reszcie nie mówimy,.
A wydania tej serii sa uzaleznione od produkcjii BRAWY. Tzn jeżeli ich produkcja w danym momencie realizuje model wagonu pokrywajacy sue z zamówieniem Loko model to wtedy wdraża sie wersja PKP do produkcji

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.406 453 99

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
162 1 0
A z ciekawości, dlaczego mimo, że na tabliczce jest adres z Gorzowa Wlkp. wagon ten ma przynależność do kolei Bułgarii? Bułgarska firma ma siedzibę w Gorzowie?
Myślę, że odpowiedź na to pytanie dał już kolega Fictorque: https://forum.modelarstwo.info/threads/nowoczesny-tabor-pkp.622/page-66#post-1140894

A wracając do tematu bułgarskich platform Albert Modell, to na uwagę zasługuje także pozycja z 5 strony katalogu, tj. 399012. To moim zdaniem wagon należący do dawnego (?) Tankwagon Sp. z o.o. VKM niemiecki D-TWG, seria Res, a logo EWL znane z innych wagonów. Nr wagonu 37 80 3997 110-6

TWG.jpg

Ten znak zapytania - ciężko mi śledzić wszelkie przekształcenia i niuanse w prowadzeniu/rejestracji spółek i tak dalej. Niegdysiejsza strona Tankwagon SP. z o.o. https://www.ewl-twg.pl/ podaje teraz nazwę spółki: Total Wagon Management Polska Sp. z.o.o

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
671 1 0
A wracając do tematu bułgarskich platform Albert Modell, to na uwagę zasługuje także pozycja z 5 strony katalogu, tj. 399012. To moim zdaniem wagon należący do dawnego (?) Tankwagon Sp. z o.o. VKM niemiecki D-TWG, seria Res, a logo EWL znane z innych wagonów. Nr wagonu 37 80 3997 110-6

Zobacz załącznik 1115742

Ten znak zapytania - ciężko mi śledzić wszelkie przekształcenia i niuanse w prowadzeniu/rejestracji spółek i tak dalej. Niegdysiejsza strona Tankwagon SP. z o.o. https://www.ewl-twg.pl/ podaje teraz nazwę spółki: Total Wagon Management Polska Sp. z.o.o
Uuuu... ciężkie się wylosowało. Ogólnie, najkrócej: te platformy według mojej opinii jeżdżą głównie w Niemczech i stanowiły oryginalnie część Oak Investment (DE) zanim ten zaczął się łączyć z Tankwagonem.

Ogólnie grupa ma 3 rozróżnialne oddziały, niemiecki, polski i rumuński. Wygląda, że następuje wycofanie się z nazwy Tankwagon, jako, odchodzi się od specjalizacji w cysternach i ostatnio rumuński odział nabywa stare zbożówki.

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
671 1 0
Tylko dalej nie jestem pewien, czy takie coś było i jeździło po polskich torach. Mam na myśli platformę.
Jeśli chodzi o wagon, nie kłócąc się o konkretny numer egzemplarza, czy też ładunek to na pewno. Jeździły i jeżdżą (teraz już z innym VKMem, AAE nie istnieje).

Tylko, ten wagon jest już w pełni VI Epokowy, więc nie ma na nim żadnych napisów PKP. Być może był dzierżawiony przez PKP, ale to właściwie wiedza "insajderska" producenta modelu, bo sam model po sobie tego nie zdradza.

Natomiast dobór kontenerów sugeruje mi (na mój własny chłopski rozum), że mamy przed sobą miniaturę wagonu sfotografowanego gdzieś we Włoszech na trasie międzynarodowej niekoniecznie nawet do polski.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
8.421 136 1
25 lutego 2018 roku. Sggmrs - 33 84 4952 009-1 VTG AG Hamburg (ex. AAE Cargo), Neuseddin, Bundesland Brandenburg, Deutschland.

26649969518_a41efdec02_k.jpg

Źródło: www.flickr.com

Model został bardzo wiernie wykony względem oryginału. Natomiast zaliczenie go do taboru PKP, jest moim zdaniem dużym nadużyciem(n)

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
671 1 0
25 lutego 2018 roku. Sggmrs - 33 84 4952 009-1 VTG AG Hamburg (ex. AAE Cargo), Neuseddin, Bundesland Brandenburg, Deutschland.

Zobacz załącznik 1115927

Źródło: www.flickr.com

Model został bardzo wiernie wykony względem oryginału. Natomiast zaliczenie go do taboru PKP, jest moim zdaniem dużym nadużyciem(n)
Czyli faktycznie mamy do czynienia z modelem przedstawiającym błąd w oznaczeniu orginału.
84 i D-AAEC (powinno być NL-AAEC)

Mormegil

Nieaktywny użytkownik
Reakcje
834 48 0
I tak nie zamierzam go nabyć, bo to zupełnie nie moja epoka, ale chciałbym wiedzieć czy zaglądając do tego wątku znajdę kompetentne informacje o taborze należącym do PKP, czy też może dzierżawionym przez PKP, albo może zgoła: dowolnym złomie jeżdżącym po polskich torach?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 169
Tabor 14
Tabor 147
Tabor 18
Tabor 28