• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.862 41 4
Tylko te nadruki UV są brzydkie, krawędzie nie ostre a restauracyjny PKP IC to żenada, że całe połacie kolorów są naplute. W EP09 na ciemnym granacie ma boku pudła pod kabinami też widać ten nadruk w przeciwieństwie do ściany czołowej malowanej tradycyjnie.

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
1.891 129 86
Ściany czołowe "ratuje" (przed drukiem UV), że są wypukłe a i sam model długi. Musieli by kombinować z drukarką UV - w sensie zaingerować w jej budowę. Na razie im się nie chce ale kto wie jak będzie w przyszłości.

Tampodruku (jeżeli chodzi o jakość) nic nie zastąpi - jeszcze...

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.637 128 1
No właśnie tak to pewnie będzie. Model jest przemalowany. Trochę szkoda, bo jest ryzyko, że coś tam będzie przebijać... To już kolejny taki model. Roco przemalowało też tego austriackiego Vectorna nr kat. 7500154. Zobaczymy, jak to będzie wyglądać, gdy modele się ukażą. Może ktoś zrobi unboxing, to będzie można się zastanowić nad zakupem.
A czy to nie chodzi przypadkiem o to, że oni stosują ten brzydko wyglądający wypukły druk? Może już wiedzą że nie wszystkim się to podoba i w taki mało wymowny sposób to komunikują?
Raczej nie albowiem przy innych lokomotywach nie ma takiej adnotacji. Wygląda na to, że ostrzegają, że wypukłości poprzedniego malowania mogą być widoczne.
Kolega @DBAG nieco powyżej wspomniał, że to nie pierwszy raz kiedy Roco tak robi :(.

I teraz jest pytanie czy kupić i mieć nadzieję, że nie będzie tak źle czy zbojkotować ten model i politykę Roco aby w przyszłości nie mieli tak głupich pomysłów. Trzeba też mieć na uwadzę, że jeśli model by się wyprzedał to jeszcze inni producenci mogą pójść tym tropem.
W moim odczuciu, w tym przypadku możemy mieć nie z "przemalowanką" ale bardziej z "przenumerowanką".
Dlaczego:niepewny: Wystarczy przyjrzeć się modelom Roco, które mogłyby posłużyć do tej operacji.
W przypadku modelu w malowaniu Alpha Trains/PKP Cargo International bazą może być zeszłoroczny Vectron Alpha Trains (7500039, 193 402-5)
7500203.jpg 7500039.jpg
a w przydaku ÖBB (7500154, 1293 069-1) wcześniejszy Vectron w tym malowaniu (70721, 1293 085-7).
7500154.jpg 70721.jpg
Jak łatwo zauważ w obu przypadkach wystarczy tylko zmienić numery inwentarzowe, ewentualnie datę rewizji.
Czy warto kupić tak przerobiony przez producenta model:niepewny: Cóż, chyba warto zobaczyć jak profesjonalnie taka zmiana została wykonana. I jeszcze dochodzi cena. W tym przypadku Roco wyceniło modele o 30 euro taniej od innych Vectronów.

daromaro

Znany użytkownik
Reakcje
1.891 129 86
Wy to oczekujecie cudu. Model ma gwizdać, trąbić, świecić lewym światłem, świecić prawym światłem. raz białym, raz czerwonym, oboma naraz tylko z innej strony. Podnosić odbieraki, opuszczać odbieraki, sprzęgać się automatycznie. A to gdzieś trzeba poukrywać. Cudu ni ma, to tylko 1/87...

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
709 4 0
daromaro napisał(a):
Wy to oczekujecie cudu. Model ma gwizdać, trąbić, świecić lewym światłem, świecić prawym światłem. raz białym, raz czerwonym, oboma naraz tylko z innej strony. Podnosić odbieraki, opuszczać odbieraki, sprzęgać się automatycznie. A to gdzieś trzeba poukrywać. Cudu ni ma, to tylko 1/87...
A inżynierowie z ESU ... dali radę ... sekunda 0:20...

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
709 4 0
Daromaro … chodziło mi o podnoszenie i opuszczanie pantografów. A gwizdanie i trąbienie to w nawet w N-ce jest możliwe bo dwa takie enkowe szkraby czyniące hałas niemiłosierny mam ma stanie mojej „lokomotywowni”. :cool:

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
129 3 0
W moim odczuciu, w tym przypadku możemy mieć nie z "przemalowanką" ale bardziej z "przenumerowanką".
Dlaczego:niepewny: Wystarczy przyjrzeć się modelom Roco, które mogłyby posłużyć do tej operacji.
W przypadku modelu w malowaniu Alpha Trains/PKP Cargo International bazą może być zeszłoroczny Vectron Alpha Trains (7500039, 193 402-5)
Pewnie tak będzie. W końcu sam producent mówi o "przebijaniu" numerów. Swoją drogą to myślałem, że przebijanie numerów to nasza specjalność :ROFL:. Oby zrobili to dobrze bo inaczej policja może zapukać do drzwi i zarekwirować model :LOL:

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
129 3 0
Kontrnery są dostępne ma stoisku ACME na Intermodellbau w Dortmundzie.

Zobacz załącznik 1116280 Zobacz załącznik 1116281
To bardzo miłe zaskoczenie. Jakoś wcześniej nie udało mi się dotrzeć do informacji, że ACME planuje wydanie większej ilości kontenerów.
Jeszcze kilka dni temu próbowałem wejść na ich nową stronę "Intermodale", ale była nieaktywna.
Poniżej link do ich nowej strony choć nie widzę tam wszystkich kontenerów ze zdjęć z targów.
https://www.acmeintermodale.it/

Uruchomili też nową stronę z częściami zamiennymi :giggle:
https://www.acmericambi.it/index.html

WrocT

Znany użytkownik
Reakcje
319 38 1
Ktoś jest w stanie porównać szczegóły w kontenerach takich producentów jak ACME i PT Trains. Zdjęć w internecie trochę widziałem, ale jak to wygląda w rzeczywistości.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.974 447 99
Dzisiaj wypatrzyłem w Dortmundzie na stoisku ROCO. Znawcy rozpoznają co to jest :)
Zobacz załącznik 1116432 Zobacz załącznik 1116433
Zapowiada się fajny model parowozu Ok1 :) i fajnie, że ostatnio "ruszyło" się coś w temacie spolszczonych parowozów niemieckich na PKP. Osobiście jednak z utęsknieniem oczekuję (i chyba nie tylko ja) dwóch wielkoseryjnych (jeśli chodzi o przemysł modelarski) maszyn.... Pt47 i Ty51, ale jest obawa że się nie doczekam. Niestety w mojej wschodniej DOKP w zasadzie w epoce IVb/c Ok1 już nie było więc chyba się jednak nie skuszę co nie zmienia faktu, że... kusi :)

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 144
Tabor 10
Tabor 75
Tabor 18
Tabor 28