Tak się składa że akurat wczoraj nabyłem jeden wagon tego typu w sklepie w Rybniku.
Moje wrażenia są bardzo pozytywne. Model bardzo dobrze jeździ. Wykonanie też na bardzo przyzwoitym poziomie. Dużo detali do zamontowania w różnych alternatywnych opcjach. Są też niedociągnięcia. U mnie wagon ma lekki przechył boczny (można to skorygować). Dość słaby plastik, u mnie pojawiło się pęknięcie gdy próbowałem wcisnąć klonicę w gniazdo. Dlatego polecam przy montażu kłonic dużą ostrożność i w razie czego obrobić klonicę z nadlewków (nie wszystkie tego potrzebują) tak by w gniazdo wcisnąć z małym oporem. Też odnoszę wrażenie że konstrukcja wagonu powinna delikatnie niżej siedzieć na wózkach. Zdjęcia prawie identycznego wagonu 48W/11Z w skali 1:1 pokazują że rama siedzi trochę niżej na wózkach.
Na ostatnim zdjęciu widoczny przechył.
Co do detali to wydaje mi się że nie wszystkie są do modelu wagonu PKP z epoki IV, jak choćby ucha boczne do wiązania plandeki. Też nie było w naszych wagonach niektórych elementów wyposażenia specjalnego jak te belki przypominające orczyki. Do wagonu z zamontowanymi kłonicami na boku należy założyć tylko te "klamry" zabezpieczenia kłonic. Też uważam że do zdemontowania są pokrętła hamulca postojowego. Podejrzewam że w wagonach PKP produkcji wojennej zdemontowano te elementy i pozostawiono tylko hamulec ręczny na pomoście.