• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Ropu

Znany użytkownik
Reakcje
1.347 25 2
U Naumanna jest odwrotnie.
Myślę, że kluczem jest oczekiwany popyt na te wagony.
Wrzuciłbym zrzuty z modelami i cenami, ale server error… więc KLIK

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.505 141 19
Sorry, ale nie przekonuje mnie takie tłumaczenie.
W dzisiejszych czasach, wielowariantowość form jest już standardem. I nie pociąga za sobą różnic w cenie (patrz modele PIKO, Roco itp.).
Tym bardziej, że modele od Albert Modell typu "gondola", wykonane są w kilku wariantach i ich ceny nie są zróżnicowane, oprócz wariantu PKP.
Tylko przy założeniu, że sprzedasz odpowiednio dużo tego dodatkowego wariantu, dzięki czemu będzie miało uzasadnienie wkalkulowanie kosztów powstania tego dodatkowego wariantu w ogólne koszta, a nie koszta produkcji modeli z dodatkowego wariantu. Zakładając, że ALBERT MODELL produkuje po 100 szt. danego wypustu, pytanie ile zostanie wyprodukowanych ogólnodostępnych zagranicznych wypustów, a ile edycji wagonów PKP (z innego wariantu formy)? Moim zdaniem tych pierwszych będzie znacząco więcej... i dlatego polski wariant jest droższy, ale oczywiście mogę się mylić.

Ostatnio edytowane:

Fictorque

Znany użytkownik
Reakcje
637 1 0
Nie mam za dużo informacji na ten temat, ale to przede wszystkim powinien być wagon z Epoki V, ewentualnie wczesnej VI. Moim zdaniem nie mógł się zazębić z Cargounitem, czy z DB Cargo Polska, wątpliwe DB Schenker Polska. Raczej bym się spodziewał lokomotyw PKP z Epoki V i różnych innych przewoźników z zagranicy, gdyż te wagony były przede wszystkim do ruchu międzynarodowego.
Ciekawa sprawa z tym wagonem. Jak zauważył Kolega @JRobert w swoim najnowszym filmiku, rzeczony model chociaż jest opisany przez producenta jako PKP AAE, na samym modelu trudno doszukać oznaczeń PKP. Czy to błąd w oznaczeniu modelu czy błąd w katalogowym opisie czy...:niepewny:

Zobacz załącznik 1110305
Ok, w takim razie chcę odkręcić co napisałem.

To nie jest sytuacja jak z platformą ROCO 77347 gdzie mieliśmy wagon z V Epoki przerejestrowany na polski zakres numerów.

Tutaj jednak mamy zwykły wagon w epoce VI z niemieckiego rejestru (33 80 D-AAEC ) niemniej sprzed paru lat, bo w 2015 VTG przejeło AAE i w miarę szybko pojawiły się na wagonach loga i dane kontaktowe VTG CH, natomiast sam VKM (AAEC) jeszcze do nie dawna był do spotkania w ruchu.

Niemniej nie widzę aby cokolwiek wyróżniało ten wagon jako wynajęty przez PKP.

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.835 128 1
U Naumanna jest odwrotnie.
Myślę, że kluczem jest oczekiwany popyt na te wagony.
Wrzuciłbym zrzuty z modelami i cenami, ale server error… więc KLIK
Drobna uwaga.
Wrzucił Kolega trzy różne typy węglarek - samowyładowcze, typu "gondola" i "zwykłe" - stąd różnice w cenach.
Natomiast ceny są takie same dla danego typu, bez względu na wariant czy malowanie/oznaczenie.
Tylko przy założeniu, że sprzedasz odpowiednio dużo tego dodatkowego wariantu, dzięki czemu będzie miało uzasadnienie wkalkulowanie kosztów powstania tego dodatkowego wariantu w ogólne koszta, a nie koszta produkcji modeli z dodatkowego wariantu. Zakładając, że ALBERT MODELL produkuje po 100 szt. danego wypustu, pytanie ile zostanie wyprodukowanych ogólnodostępnych zagranicznych wypustów, a ile edycji wagonów PKP (z innego wariantu formy)? Moim zdaniem tych pierwszych będzie znacząco więcej... i dlatego polski wariant jest droższy, ale oczywiście mogę się mylić.
Trzymając się kolegi teorii, to praktycznie każdy model zmodyfikowany pod wariat PKP/PL powinien być droższy. A tak nie jest, a przynajmniej ja takiego zróżnicowania cenowego aktualnie nie widzę.
Po drugie, modele Albert Modell w znacznej mierze są produkowane na polski rynek.
W przypadku węglarek typu "gondola" to nie było 100 sztuk a 800 sztuk (4 cztery zestawy po dwa modele). I mówimy tylko o pierwszej edycji a zapewne będą kolejne. Czy to naprawdę jest tak mało...:niepewny:
Kolejna sprawa. Każdy producent na wkalkulowane, że jedne warianty będą się sprzedawać w większej a inne w mniejszej ilości. I tak dobiera cenę aby jeden wariant "zarabiał" na drugi.
I tak na koniec. Mam nieodparte wrażenie, że pokutuje jeszcze zasada, że na trzech magicznych literkach "PKP" można więcej zarobić...

OP
OP
A

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.835 128 1
Zeszłoroczna zapowiedź firmy TILLIG - wagony 2 klasy typu Bautzen 91 w malowaniu PKP INTERCITY.

TILLIG 74998 - PKP 51 51 21-70 086-5 Bdmnu, Stacja W-WA GROCHÓW, [REV|914|18-09-03]
74998.jpg

TILLIG 74999 - PKP 51 51 21-70 090-7 Bdmnu, Stacja W-WA GROCHÓW, [REV|914|04-12-03]
74999.jpg

Ps. Modele są już w sprzedaży od lutego br.

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 94 9
W najnowszym czasopismie "Stalowe Szlaki" widnieje reklama/zapowiedż modelu:

Pendolino ED250 zapowiedziany przez sklep H0 TT - hottmodel.eu :niepewny:
Czy to fejk czy realna zapowież modelu? :rolleyes:Pozdrawiam

Reakcje
131 3 0
Nie wiem o czym piszesz. Nic nie wrzuciłem. Filtrowanie po nowościach AM narzucone przez sklep. Ja znalazłem wagony tego samego typu AX-Benet i PKP. PKP jest tańszy - tak jak napisałem.
To z am-70 musicie pisać o czymś innym. Więc może podaj numery tych modeli. Ja też widzę, że "stare" modele bułgarskiego Eas'a kosztują 40,95. Nowe "gondole rumuńskie" 46,95. Falsy euro więcej.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.627 559 30
A co to za dziadowska strona ten hottmodel? Po wpisaniu w Google pokazują się linki, ale żaden nie działa. Od razu mówię, że FB mnie nie interesuje. I jaka firma zapowiada ten model?

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
115 7 0
A co to za dziadowska strona ten hottmodel? Po wpisaniu w Google pokazują się linki, ale żaden nie działa. Od razu mówię, że FB mnie nie interesuje. I jaka firma zapowiada ten model?
Na ich FB nie ma informacji o tym Pendolino więc nie ma co tam zaglądać. Przynajmniej na razie.
Ale jest wzmianka że 31 marca ma być "wielki restart" tej strony internetowej i że sklep internetowy teraz nie działa. Domyślam się że chodzi o tą stronę.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 154
Tabor 10
Tabor 92
Tabor 18
Tabor 28