• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
502 5 3
Pozycje faktycznie 4, ale wagonów łącznie 6 (2 podwójne zestawy). Korzystają z możliwości formy do "Bremen'a", zapowiedziano (głównie słownie), m.in. brankardy - łącznie, jak niżej:
- EX23720 - brankard (ex Pwgs44), epoka III, "szary", (bez żadnych dodatkowych szczegółów na stronie);
- EX23725 - brankard (ex Pwgs44), epoka III, "brązowy", dach pokryty blachą, (bez żadnych dodatkowych szczegółów na stronie);
- EX23711 - zestaw 2 wagonów krytych (ex Gm(h)s Bremen), epoka IIIb (*) - jeden "szary" z dachem "normalnym", Kddth (!) 0 106 133 (wg grafiki na stronie), drugi "brązowy" z dachem "polskim vel polisch/polish" (do wyboru, cokolwiek to znaczy), Kddth 151 208 (wg grafiki na stronie), z naszej epoki IIIc*, tj. przejściowej z orłem, zgodnie z serią - z pomostem hamulcowym, oraz ze zmienionymi otworami ładunkowymi/wentylacyjnymi;
- EX23715 - zestaw 2 wagonów krytych (ex Gm(h)s Bremen), epoka IVa, oba "brązowe" - jeden z dachem z blachy oraz ze zmienionymi otworami ładunkowymi/wentylacyjnymi, .Gklm (Kdt) 21 51 114 4 192-3 (wg grafiki na stronie), drugi z dachem "polskim" (jw., ale na jedynej wizualizacji z "katalogu" - pokrycie dachu blachą w układzie podobnym do wagonów rodziny 1K), tenże drugi - również z pomostem hamulcowym, .Gklm (Kdth) 27 51 114 4 154-7.

Ciekaw jestem tylko, czy oznakowanie to inwencja własna tego producenta, czy może jednak korzystają z fachowych usług ...?

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
90 2 0
Traxx w malowaniu PCC :love:. Piękne malowanie tylko ten dylemat z brakiem części zamiennych. Mój Traxx w malowaniu Orlen jest od 5 miesięcy w naprawie u producenta. Po wyjęciu z pudełka wypadły z niego jakieś połamane plastikowe elementy. Ostatnio stwierdziłem, że nigdy więcej nie kupię lokomotyw od producentów którzy gardzą częściami zamiennymi.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
840 46 0
Traxx w malowaniu PCC :love:. Piękne malowanie tylko ten dylemat z brakiem części zamiennych. Mój Traxx w malowaniu Orlen jest od 5 miesięcy w naprawie u producenta. Po wyjęciu z pudełka wypadły z niego jakieś połamane plastikowe elementy. Ostatnio stwierdziłem, że nigdy więcej nie kupię lokomotyw od producentów którzy gardzą częściami zamiennymi.
Jeśli nowa o częsciach jak w tym wątku, to nie ma co się przejmować. Poczytaj:
https://forum.modelarstwo.info/threads/acme-modele-lokomotyw-bombardier-alstom-traxx.62399/

Bigi45

Użytkownik
Reakcje
90 2 0
Widziałem ten wątek. Modelu za darmo jednak nie dostałem więc ma być sprawny w 100%. Reklamacja to jest też forma mojego protestu. Może jakby wszyscy zareklamowali wadliwe modele to producenci poważniej podeszliby do tematu. A druga sprawa jest taka, że model docelowo ma jeździć na makiecie. Wtedy będą się zużywać pewne elementy. Takie jak ogólnie rozumiany napęd z przekładniami, wózki itd. Do tego ja moge czasami coś delikatnego uszkodzić. Gdy są dostępne części zamienne to problemu nie ma. A gdy nie ma, to zostaje się z bublem.

MateuszS

Aktywny użytkownik
Reakcje
320 56 2
Widziałem ten wątek. Modelu za darmo jednak nie dostałem więc ma być sprawny w 100%. Reklamacja to jest też forma mojego protestu. Może jakby wszyscy zareklamowali wadliwe modele to producenci poważniej podeszliby do tematu. A druga sprawa jest taka, że model docelowo ma jeździć na makiecie. Wtedy będą się zużywać pewne elementy. Takie jak ogólnie rozumiany napęd z przekładniami, wózki itd. Do tego ja moge czasami coś delikatnego uszkodzić. Gdy są dostępne części zamienne to problemu nie ma. A gdy nie ma, to zostaje się z bublem.
W temacie części zamiennych można dyskutować bez liku...
Są producenci, którzy je oferują...
Są producenci, którzy je obiecują...
Są producenci, którzy mają je w ofercie...
Są producenci, u których można je nabyć...
mix tych zależności powoduje efekt ...braku dostępności tego co "ja" chcę/potrzebuję kupić/otrzymać
= dla mnie nic nie ma.........
nie dogodzisz .....

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 111
Tabor 10
Tabor 62
Tabor 18
Tabor 28