• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

KronosVV

Aktywny użytkownik
Reakcje
99 7 0
Zobaczymy... Dziadowskość jest kwestią umowną. Np. dla doktora Wilfera dziadowską firmą jest A.C.M.E.

A po ostatnim dniu marca następuje... Także, tego...
Bez względu na to o której godzinie by nie nastąpił ten restart 31 marca, nie będzie to 1 kwietnia. Ale kto wie. Na FB informacje dotyczące modeli kolejowych są co najmniej od czerwca 2024 więc byłby to dowcip z długim prologiem ;).

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.972 447 99
To ma być H0 czy TT? I jaka jest naprawdę nazwa tego sklepu i jego strona internetowa?
Kolega miał na myśli nazwę firmy, której Logo wygląda tak (o ile to jest zarejestrowana firma, a nie wymysł kogoś z Facebook'a):

log.jpg

Kolega @Pawelec PKP napisał, że sklep zapowiada model ED250 jako Pendolino PKP... Ja tej zapowiedzi na FB nie znalazłem.
Ten ich "świetny" link przenosi do strony... której nie ma.

Nie wiem, po co koledzy kolportują tu takie informacje, które są jak "z bata strzelił". Dużo huku, a nic z tego nie wynika... i tylko potem niepotrzebne dyskusje. Równie dobrze Tadzio z Koziej Wólki mógł by narysować fajne logo, wrzucić to na FB i coś zapowiedzieć....

Ostatnio edytowane:

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.746 172 0
Nie ma sensu. O wiele rzeczy pytam na FB i odpowiedzi (znacznie poważniejszych) firm są, że tak powiem "takie sobie".
FB jest kiepskim kanałem komunikacji. Coś, jak bym czytał tam wypowiedzi prezydenta USA D. Trumpa... (n)

KroppeK84

Aktywny użytkownik
BGM
Reakcje
796 2 2
Czy ktoś posiada ostatni nr „Stalowe Szlaki” i mógłby zrobić zdjęcie rzekomej reklamy/zapowiedzi „Edka”?! przez sklep Hott Modele.
Bo może sklep wkleił sobie zdj „Edka” jako sklep z modelami a sztorm w łyżce wody się robi. Taka mała prośba na przyszłość skoro jest takie info ciężko cyknąć zdj telefonem i wkleić by było czarno na białym a nie że coś gdzieś widział Yeti ..
Pozdrawiam.

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.896 37 1
Ten HOTT model według FB jest w niejakim Gajkowie. Na mapie pokazuje Szymanowice.
Tam gdzieś, kiedyś miał sklep, serwis ROCO i sprzedaż DigiTools Artur Dębski, którego sklep jakiś czas temu zniknął z internetu.
Może to jakaś nowa odsłona tego dawnego przedsięwzięcia.
Takie dywagacje...
Wie ktoś, co stało się z Arturem?

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.798 65 3
Roco 6600109 można już kupić w Rybniku:
https://www.swiatmodeli.com/wagon-kryty-pkp-6600109-epv-p-16065.html

Rozumiem, że jest to typ N504K/216K, no właśnie, który z nich?
Nie jestem znawcą tych wagonów, ale wydaje się, że model dobrze odwzorowuje oryginał.
To jest 216K wyprodukowany w Zielonej Górze. Wagony wyprodukowane w Siegen miały oryginalnie ramę podwozia pomalowaną na kolor czerwono brązowy. Natomiast wagony polskiej produkcji miały podwozie czarne. Tak więc ten model po raz pierwszy reprezentuje malowanie oryginalne z serii wagonów polskiej produkcji. Poprzednie wydania (chyba 3, ja mam 2) w oryginalnym malowaniu reprezentują wagony wyprodukowane w Niemczech. Oczywiście nie uwzględniam modeli w barwach PKP Cargo bo tutaj już różnice się zacierają.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
284 13 9
To jest 216K wyprodukowany w Zielonej Górze. Wagony wyprodukowane w Siegen miały oryginalnie ramę podwozia pomalowaną na kolor czerwono brązowy. Natomiast wagony polskiej produkcji miały podwozie czarne. Tak więc ten model po raz pierwszy reprezentuje malowanie oryginalne z serii wagonów polskiej produkcji. Poprzednie wydania (chyba 3, ja mam 2) w oryginalnym malowaniu reprezentują wagony wyprodukowane w Niemczech. Oczywiście nie uwzględniam modeli w barwach PKP Cargo bo tutaj już różnice się zacierają.
Ja posiadam dwa modele. Jeden z przydziałem Bydgoszcz, drugi Zbąszynek ( jeszcze w starym wzorze opakowania i produkcji w Austrii). Wiec pytam jaki byl ten trzeci?
Przydał by sie jakis set z epoki V

Ostatnio edytowane:

kdam

Aktywny użytkownik
Reakcje
77 2 0
Ktoś wie czym jest AWL? Wyskakuje mi tylko Akademia Wojsk Lądowych. Co prawda mają tam sekcję modelarską - to znaczy, że klub modelarski może wydać model w sporym nakładzie lądujący do sklepu? Nie klei mi się to :D

W sumie skoro piszą "premiera na dobry początek" to może w takim razie ten "AWL" będzie mieć premierę wraz z pierwszym modelem :D

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.862 41 4
A to nie jest przypadkiem ta sama zapowiedź jaka była jakoś tak pół roku temu w sklepie Świat Modeli, bo coś takiego jako zapowiedź się pojawiła tylko nie podano chyba wtedy skali jeżeli dobrze pamiętam.

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
138 1 0
Ja posiadam dwa modele. Jeden z przydziałem Bydgoszcz, drugi Zbąszynek ( jeszcze w starym wzorze opakowania i produkcji w Austrii). Wiec pytam jaki byl ten trzeci?
Może chodzi o jedną z przemalowanek EKA-Model? "KRONOSPAN Szczecinek" miał czarną ramę podwozia, a całkiem niedawno powstały PKP CARGO dla ZKMK Szczecin czerwono-brązową. Trzeciego z Roco w starym malowaniu z poprzednich wydań ja również nie znam.

krzy.lok

Znany użytkownik
Reakcje
565 16 0
Ktoś wie czym jest AWL? Wyskakuje mi tylko Akademia Wojsk Lądowych. Co prawda mają tam sekcję modelarską - to znaczy, że klub modelarski może wydać model w sporym nakładzie lądujący do sklepu? Nie klei mi się to :D

W sumie skoro piszą "premiera na dobry początek" to może w takim razie ten "AWL" będzie mieć premierę wraz z pierwszym modelem :D

Załączniki

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.798 65 3
Powiem szczerze nie jestem pewny tego trzeciego modelu. Obawiam się że coś mi się pomyliło (możliwe że mi brakuje jednego wydania Gbs'a Roco) I z tego narobiłem niepotrzebnie zamieszania.
Ja też mam z modeli Hbbillns te dwa wcześniejsze modele 46514 Zbąszynek i 66577 Bydgoszcz Główna. A teraz doszedł 6600109 Żagań.
20250321_122012.jpg

20250321_122118.jpg

Można zauważyć że w modelu 46514 nie są pomalowane tablice przestawcze hamulca zespolonego. W pozostałych dwóch już są pomalowane, jednak prawidłowo jest to zrobione w 66577. W ostatnim modelu zupełnie niepotrzebnie pomalowano tablicę przestawczą ciężaru hamującego. Akurat w wagonach PKP tej tablicy nie ma z racji automatycznego nastawiania ciężaru hamującego. Forma modelu jest wzorowana na wagonach niemieckich które tej automatyki nie mają więc w modelu wagonów PKP ta "płaskorzeźba" tej tablicy nie powinna być malowana żeby udawała że jej nie ma.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 144
Tabor 10
Tabor 75
Tabor 18
Tabor 28