• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Reakcje
73 0 0
Jak już dyskusja o cenach, uważacie że lokomotywa SM31 z PKP Cargo wróci do cen sprzed świąt czyli poniżej 900 zł?
Nie, nie wróci albowiem wersje analogowe zostały wyprzedane u producenta. Zostały tylko wersje z dekoderem dźwięku oraz AC.

To chyba normalne, że sklepy reagują z opóźnieniem na zmianę kursu euro. Spadek euro to dla nich strata a modelu trzeba się pozbyć aby nie zalegał zbyt długo w magazynie. Ale na pewno i tak wychodzą na swoje.
Z jednej strony - chcesz mieć nowość na teraz, zaraz - to musisz zapłacić więcej, a jak jesteś cierpliwy to za pół roku czy może więcej, możesz ją kupić za 30 - 40 procent mniej...
Bardzo dużym opóźnieniem :). Kurs EUR w 2024 oscylował wokół 4,30 zł więc to raczej nie o to chodzi. Jak już to o ten magiczny sztywny kurs EUR/PLN który ustala ponoć PIKO na cały rok. Może też nowy prezes PIKO i nowa polityka cenowa, nowe większe rabaty dla niektórych sklepów itp. Modelmania prawie nie ma stanów magazynowych. Większosć rzeczy ściągają pod zamówienie.
Rabat w wysokości 30-40% ? Tak, ale tylko na produkty których nikt nie chce. SM42 w malowaniu PLK rozeszła się w modelmanii w chwili otrzymania pierwszej i osatniej dostawy, więc czekanie cierpliwie aż coś będzie tańsze nie zawsze się opłaca :)

Nie upolowanie nadzwyczajnej okazji nie jest przepłaceniem.
Pojedyńcze okazje nie bolą. Nawet wyprzedaże typu "black weeks" nie bolą. Tym razem jednak w modelmanii większość produktów PIKO staniała i to bardzo. Co w pierwszej chwili troszkę zabolało choć trend bardzo mi się podoba. Mam nadzieję, że te niższe ceny utrzymają przez dłuższy okres czasu. Żeby nie było, że narzekam ;)

Michstrow

Nowy użytkownik
Reakcje
11 0 0
Nie, nie wróci albowiem wersje analogowe zostały wyprzedane u producenta. Zostały tylko wersje z dekoderem dźwięku oraz AC.
hm... wersje z dźwiękiem chodzą na allegro po 1500 zł, zaś wersja bez dźwięku zdrożała z ~850 do ~950 a obecnie ~1050 zł w około 30-40 dni.

Zatem brak produkcji sprawił że ceny ostatnich modeli wzrosły i brak perspektyw na jej wznowienie?

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.646 389 7
Rabat w wysokości 30-40% ? Tak, ale tylko na produkty których nikt nie chce
Chyba raczej nie. Przykładowo w Modellbahnshop-Lippe, gdyńska SU46 jako nowość była za ponad 200 euro, w czerwcu ub. roku była przez pewien czas za 145, w wrześniu zdrożała na 194 a obecnie jest za 205 euro z ceną od producenta za 229...

Reakcje
73 0 0
Takie rabaty są tylko na pojedyńcze modele. Poza tym kiedyś w tym sklepie kupiłem w bardzo dobrej cenie SU45. Troszkę się zdziwiłem jak po otwarciu pudełka wypadła z niego karteczka z pozdrowieniami z serwisu PIKO :). Lokomotywa była po naprawie. Choć z drugiej strony jest sprawna w 100% i nie ma żadnych defektów. Fajnie, ze PIKO tego nie ukrywa, tylko naprawia i jeszcze dołącza życzenia. Ale sklep powinien umieścić taką informację na stronie.

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
787 87 8
Takie rabaty są tylko na pojedyńcze modele. Poza tym kiedyś w tym sklepie kupiłem w bardzo dobrej cenie SU45. Troszkę się zdziwiłem jak po otwarciu pudełka wypadła z niego karteczka z pozdrowieniami z serwisu PIKO :). Lokomotywa była po naprawie. Choć z drugiej strony jest sprawna w 100% i nie ma żadnych defektów. Fajnie, ze PIKO tego nie ukrywa, tylko naprawia i jeszcze dołącza życzenia. Ale sklep powinien umieścić taką informację na stronie.
Niepoinformowanie kupującego o towarze z drugie ręki lub komisowego, po naprawie, chyba jest niezgodne z przepisami.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
Wtrącę takie nieeleganckie i źle świadczące o piszącym ;) ...

Porównanie cen nowości :eek: - nowych form - Piko a innych firm ...

Zestaw dwóch "teleskopów" PIKO 58296 Shimmns DB Transwagon o dużej liczbie detali !
Przystanek Sklep i jego oficjalne rabaty :

Cena 363 zł minus rabat 5-10% 344zł / 327zł
Czyli 181zł sztuka minus rabat 5-10% 172zł/163zł

https://przystaneksklep.pl/zestaw-2-wagonow-teleskopowych-transwaggon-piko-58296

Tych samych gabarytów ( klasy ? ) zestaw towarowych wagonów PKP rodzimych producentów czy dystrybutorów z podobną bądź mniejszą ilościa detalu jest zastanawiająco :niepewny: wyższa !

Cena za zestaw 2 wagonów "gondoli" A.M. o mniejszej liczbie detali 520zł
Cena za sztukę 260zł

Przystanek Sklep ( nie wiem czy jest rabat na modele SM )
Zestaw 3 wagonów 440V Falns PKP Cargo SM440002 o dużej liczbie detali !
Cena za zestaw 3 wagonów
735zł
Cena za sztukę 245zł

https://przystaneksklep.pl/zestaw-3-wagonow-440v-falns-pkp-cargo-sm440002

Czli mamy drożej ca.46% w przypadku modeli 440V Falns PKP SM i drożej 55% w przypadku R552V "gondola"PKP A.M.

Zaprawdę li być entuzjastą miniatur PKP to przynależność do najdroższego klubu w skali Europy ! :D
A biorąc pod uwagę nadal 2-3 razy niższe zarobki niż w zach. części UE
To już przynależność do jakiejś irracjonalnej sekty fanatyków ... :rolleyes:
I tak jak piszę na początku jestem świadom niestosowności mojego postu ... :podstepny:

PS ...
Z klubu PKP IIIa/b epoka z orłem - już się wymiksowałem ...
Epoki IIIc i V PKP : zamknąłem zakupy ...
Niepoczytalność wykazuję jeszcze w epoce IV PKP...

_____________________________________________________ :D ___________________________________________________________________

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
787 87 8
Wtrącę takie nieeleganckie i źle świadczące o piszącym ;) ...

Porównanie cen nowości :eek: - nowych form - Piko a innych firm ...

Zestaw dwóch "teleskopów" PIKO 58296 Shimmns DB Transwagon o dużej liczbie detali !
Przystanek Sklep i jego oficjalne rabaty :

Cena 363 zł minus rabat 5-10% 344zł / 327zł
Czyli 181zł sztuka minus rabat 5-10% 172zł/163zł

https://przystaneksklep.pl/zestaw-2-wagonow-teleskopowych-transwaggon-piko-58296

Tych samych gabarytów ( klasy ? ) zestaw towarowych wagonów PKP rodzimych producentów czy dystrybutorów z podobną bądź mniejszą ilościa detalu jest zastanawiająco :niepewny: wyższa !

Cena za zestaw 2 wagonów "gondoli" A.M. o mniejszej liczbie detali 520zł
Cena za sztukę 260zł

Przystanek Sklep ( nie wiem czy jest rabat na modele SM )
Zestaw 3 wagonów 440V Falns PKP Cargo SM440002 o dużej liczbie detali !
Cena za zestaw 3 wagonów
735zł
Cena za sztukę 245zł

https://przystaneksklep.pl/zestaw-3-wagonow-440v-falns-pkp-cargo-sm440002

Czli mamy drożej ca.46% w przypadku modeli 440V Falns PKP SM i drożej 55% w przypadku R552V "gondola"PKP A.M.

Zaprawdę li być entuzjastą miniatur PKP to przynależność do najdroższego klubu w skali Europy ! :D
A biorąc pod uwagę nadal 2-3 razy niższe zarobki niż w zach. części UE
To już przynależność do jakiejś irracjonalnej sekty fanatyków ... :rolleyes:
I tak jak piszę na początku jestem świadom niestosowności mojego postu ... :podstepny:

PS ...
Z klubu PKP IIIa/b epoka z orłem - już się wymiksowałem ...
Epoki IIIc i V PKP : zamknąłem zakupy ...
Niepoczytalność wykazuję jeszcze w epoce IV PKP...

_____________________________________________________ :D ___________________________________________________________________

Koszty zatrudnienia w Azji wraz wielkością produkcji powodują, że lokalni producenci nie są wstanie konkurować cenowo.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
Koszty zatrudnienia w Azji wraz wielkością produkcji powodują, że lokalni producenci nie są wstanie konkurować cenowo.
Ale ani SM ani A.M. to nie są lokalni producenci, ich produkcja jest w Azji.
Oczywiście może być drożej to zrozumiałe.
Tylko czy 46-55% drożej to wynik tylko wyższych kosztów ?
Czy wyższych kosztów i narzucanej wysokiej marży ?
Czy przede wszystkim wysokiej marży ?!
Takie prostackie pytania narzuciły mi się porównując praktycznie
półtoraraza droższe ceny w porównywalnych technologicznie modelach.
Oczywiście każdy ma prawo brać jak elektrownia za prąd ! zwłaszcza że mówimy o produktach zbytku.
I nie podlaga to jakiejkolwiek grubiańskiej ocenie . Chcesz kupujesz, albo nie kupujesz albo kupujesz mniej.
Ale jeszcze raz powtarzam dla
ca.46-55% drożej nie potrafię znaleźć ładu o żadnym kolorze ...
Może źle szukam ... ?! :rolleyes:

Ostatnio edytowane:

jack_flash

Aktywny użytkownik
Reakcje
787 87 8
Ale ani SM ani A.M. to nie są lokalni producenci, ich produkcja jest w Azji.
Oczywiście może być drożej to zrozumiałe.
Tylko czy 46-55% drożej to wynik tylko wyższych kosztów ?
Czy wyższych kosztów i narzucanej wysokiej marży ?
Czy przede wszystkim wysokiej marży ?!
Takie prostackie pytania narzuciły mi się porównując praktycznie
półtoraraza droższe ceny w porównywalnych technologicznie modelach.
Oczywiście każdy ma prawo brać jak elektrownia za prąd ! zwłaszcza że mówimy o produktach zbytku.
I nie podlaga to jakiejkolwiek grubiańskiej ocenie . Chcesz kupujesz, albo nie kupujesz albo kupujesz mniej.
Ale jeszcze raz powtarzam dla
ca.46-55% drożej nie potrafię znaleźć ładu o żadnym kolorze ...
Może źle szukam ... ?! :rolleyes:
Niech będzie „rodzimi”, ale to nic nie zmienia, ponieważ ich koszt jednostkowy jest zdecydowanie wyższy niż np. PIKO, czy inny duży wytwórca.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.045 275 41
(...) ponieważ ich koszt jednostkowy jest zdecydowanie wyższy niż np. PIKO, czy inny duży wytwórca.
Ale czy Kolega to stwierdza na podstawie posiadanych szczegółowych informacji dotyczących kosztów produkcji w fabrykach w których SM i A.M. zleca produkcję ... ?
Czy to tylko Kolegi domniemanie ? Na zasadzie : skoro radykalnie wyższa cena = radykalnie wyższy koszt produkcji jednostkowej ?
Zaznaczam że unikamy tu natręctwa nachalnego zaglądania do księgowości czy portfela danego właściciela marki czy dystrybutora ...
Tylko niecnie dywagujemy skąd tak
wielka różnica rzędu ca.50% w cenach absolutnie porównywalnych technologicznie modeli ... ?!

Poniżej kolejny dosłowny przykład kolegi @WrocT węglarek DB .
Które posiadam i stwierdzam ich pararelność technologiczną do gondoli A.M.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.678 61 1
Eh Panie i Panowie drogo drogo biada jak drogo, pamiętam jak węglarki ROCO kosztowały po 80 zł/sztukę w zestawie teraz za te same wagony ROCO życzy sobie 160 zł/sztukę a postępu technologicznego u nich brak, fakt, produkty firm które nie mają własnych fabryk są droższe ale i tak ludzie kupią ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 30
Tabor 18
Tabor 24