• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja Nowości PKP 2025

Marcin

Użytkownik
KKMK
Reakcje
46 1 0
Po dobrych kilku miesiącach leżakowania postawiłem ostatnio zeszłoroczną nowość, zestaw Roco 6200058 (ABhrx+Bhixt+Bhixt) na tory i okazało się, że ma nadzwyczajne opory toczenia. Lekkie lokomotywy manewrowe nie dają rady tego szarpnąć. Same wózki wydają się toczyć nieźle, po usunięciu metalowych kontaktów, wręcz płyną po torze, ale po ponownym złożeniu wagonu opór wraca. Nie widzę ani nie słyszę żadnych tarć. Na oko jest OK. Czy ktoś z Kolegów natknął się na podobny problem i wie jak go zwalczyć?
U mnie niestety to samo......i też próbowałem smarować, rozginać i inne czary ale nic to nie dało..... A może komuś się udało poprawić właściwości jezdne tych wagonów , to niech się pochwali w jaki sposób.

Ostatnio edytowane:

Flotoma

Znany użytkownik
Reakcje
6.798 5 0
U mnie niestety to samo......i też próbowałem smarować, rozginać i inne czary ale nic to nie dało..... A może komuś się udało poprawić właściwości jezdne tych wagonów , to niech się pochwali w jaki sposób.
W swoich wagonach po zakupie również zwróciłem uwagę na ten problem. Udało mi się to poprawić, ale teraz nie pamiętam jak Najpewniej to była kwestia subtelnego odgięcia blaszek. Zerknę w modele przy okazji.

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.891 15 1
Szkoda, że ta EP05 dopiero w połowie przyszłego roku :( Jeszcze tak długo trzeba się będzie męczyć z MTB. Swoją drogą to ciekawe, że Roco umieszcza w katalogu na 2025 rok model, który wyjdzie w połowie kolejnego roku.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.206 601 30
Szkoda, że ta EP05 dopiero w połowie przyszłego roku :( Jeszcze tak długo trzeba się będzie męczyć z MTB.
Faktycznie, szkoda, ja też żałuję.
Swoją drogą to ciekawe, że Roco umieszcza w katalogu na 2025 rok model, który wyjdzie w połowie kolejnego roku.
Mam cichą nadzieję, że to pomyłka i w oficjalnej wersji katalogu to będzie poprawione na ten rok. ;)
Szkoda też, że ma to być model w wersji praktycznie z V epoki, już z gniazdami sterowania. Ale i tak pewnie kupię, bo w moim wieku mam coraz mniej czasu na czekanie na kolejne wydania, a nie sądzę, żeby prędko, jeśli w ogóle, pojawiła się wersja bez gniazd.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.659 146 19
Mam cichą nadzieję, że to pomyłka i w oficjalnej wersji katalogu to będzie poprawione na ten rok. ;)
Mam przekonanie graniczące z pewnością, że to nie pomyłka :( . W minionym roku Roco zapowiedziało model Škody typu 43E (serii E 469.1 ČSD) na IV kwartał 2024 roku - do dziś model się nie ukazał :confused: . Aktualny termin dostępności podawany przez producenta to IV kwartał 2025 roku dla pierwszej edycji modelu tej konstrukcji :oops: , zatem nie sądzę, aby nasza EP05 miała wyprzedzić premierą czechosłowacką "Bobinę" :rolleyes: ... jak dobrze pójdzie, to w 2027 roku dostaniemy w zapowiedziach model EU05, a w 2028 roku EP05 bez gniazd sterowania wielokrotnego :) . Wersja w malowaniu PKP Cargo zapewne nie wcześniej jak w 2029 roku. Może do 2030 roku ukaże się wersja muzealna eksploatowana obecnie przez PKP Intercity, a może KSK Wrocław zdąży uruchomić swoją EP05-22 i zbiegnie się to z premierą jej modelu za kilka lat :p ...

Ostatnio edytowane:

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
308 13 9
Szkoda, że ta EP05 dopiero w połowie przyszłego roku :( Jeszcze tak długo trzeba się będzie męczyć z MTB. Swoją drogą to ciekawe, że Roco umieszcza w katalogu na 2025 rok model, który wyjdzie w połowie kolejnego roku.
Producent moze tak zabezpiecza sie. By nie było rozczarowania przesunięciami.
Jak finanse pozwola to po zakupie EP09 bylo by to fajne domkniecie kolekcji pociagow pasazerskich z lat 90 tych

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
2.081 200 0
Mam przekonanie graniczące z pewnością, że to nie pomyłka :( . W minionym roku Roco zapowiedziało model Škody typu 43E (serii E 469.1 ČSD) na IV kwartał 2024 roku - do dziś model się nie ukazał :confused: . Aktualny termin dostępności podawany przez producenta to IV kwartał 2025 roku dla pierwszej edycji modelu tej konstrukcji :oops: , zatem nie sądzę, aby nasza EP05 miała wyprzedzić premierą czechosłowacką "Bobinę" :rolleyes: ... jak dobrze pójdzie, to w 2027 roku dostaniemy w zapowiedziach model EU05, a w 2028 roku EP05 bez gniazd sterowania wielokrotnego :) . Wersja w malowaniu PKP Cargo zapewne nie wcześniej jak w 2029 roku. Może do 2030 roku ukaże się wersja muzealna eksploatowana obecnie przez PKP Intercity, a może KSK Wrocław zdąży uruchomić swoją EP05-22 i zbiegnie się to z premierą jej modelu za kilka lat :p ...
Śmiać mi się chce na takie plany, bo u mnie w firmie też tak planują - że w 2030 roku mamy jako Dział Rozwoju dostać nowy budynek. A ja już dziś mam powiedzieć co tam ma być... o_O Tylko jeszcze trzeba dożyć te 5 lat. A po drodze jakieś piieprzone covidy-srovidy, wojenki, ocieplenia, oziębienia klimatu, budowa pierwszej atomówki, krórej pewnie nie skończą (jak Żarnowca), itd.

A wracając do tematu. Skoro Kolega zna tak dokładnie plany Roco na modele PKP to kiedy jest szansa na ET40? Roco produkuje M62 i 2M62, więc taka ET40 to 2xEU05. :) No i czy jest szansa na jakieś 4-osiowe wagony platformy pod kontenery? :)

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.556 24 0
To ja może cicho wszystkim przypomnę, że Piko zapowiadając EN57 również zapowiedziało na rok po katalogu. Zatem to nie pierwsza sytuacja, gdzie główny katalog na dany rok zawiera model na rok następny.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.659 146 19
Skoro Kolega zna tak dokładnie plany Roco na modele PKP to kiedy jest szansa na ET40? Roco produkuje M62 i 2M62, więc taka ET40 to 2xEU05. :)
Nie znam planów firmy Roco - nie wiem czy stanie się tak jak napisałem. To było takie luźne, humorystyczne stwierdzenie, dlatego zacząłem od "jak dobrze pójdzie". Może zbyt mało dodałem ironii, aby było jasno wiadomo, że to nie są nawet nieoficjalne plany producenta. Też mam cichą nadzieję na ET40 :) i podobnie jak Kolega, też wyszedłem z założenia, że skoro firma wyprodukowała 2M62, to dlaczego i nie naszego "Bombowca"... czas pokaże i tego akurat jestem pewien - będzie to zależeć od sprzedaży wcześniejszych wypustów EU05 / EP05. Będzie zainteresowanie na rynku modelem nowej konstrukcji - będą i kolejne wersje. Stara zasada - jest popyt to pojawi się też podaż.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
2.081 200 0
A jak sprzedasz MTB a Roco nie wypuści modelu? Były już takie przypadki rezygnacji z wydania modeli (chyba jakieś piętrowe wagony)...
Dlatego ja wolę mieć najpierw srokę w garści i potem sprzedać wróbla. :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 170
Tabor 24
Tabor 149
Tabor 18
Tabor 28