• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2025

Laku

Aktywny użytkownik
Reakcje
501 25 1
Może w dziale "nowości PKP 2025" ktoś by porządnie wkleił modele Roco, bo to co tam aktualnie jest to jakiś chaos. W większości brak numerów, widoczne jakieś hieroglify. Bez ładu bez składu wklejone chyba jakieś scrreny z telefonu

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.525 556 30
Ma być w takim malowaniu?
Przynajmniej w takim malowaniu jest na wizualizacji w katalogu nowości.
Miał być taki, a co będzie ostatecznie - Bóg raczy wiedzieć ...
Na zdjęciu widać, że miał inżektor Nathana po prawej stronie pod budką, z rurą zasilającą poprowadzoną nad kotłem na drugą stronę. Na wizualizacji tej rury nie widać. no ale to tylko wizualizacja i to lewej strony parowozu. A czy jest jakieś zdjęcie oryginału z lewej strony?

PingwinRico

Znany użytkownik
Reakcje
4.842 30 2
Oczywiście czekamy na lepsze zdjęcia. :gwizd:
Nie mniej, zamysł zestawu osobowego 6200112 z III epoki był taki, by wagony miały przydział łódzki i pasowały do poczty 53308 i d-zugwagena 53372 od Piko. Abstrahując już od wcześniej wydanych wagonów Dracula, Parowozik z tej samej stacji i epoki.
https://www.dcc24.eu/node/875/1/Stacja:Łódź_Kaliska

A pod cały komplet podłączamy konia w postaci wydanej już Pm2-14 Piko z III epoki. ;)

Roco:
IMG_20250113_162816.jpg

Piko:

53967_53308.jpg

53968_379053.jpg

Reakcje
659 44 0
Po dobrych kilku miesiącach leżakowania postawiłem ostatnio zeszłoroczną nowość, zestaw Roco 6200058 (ABhrx+Bhixt+Bhixt) na tory i okazało się, że ma nadzwyczajne opory toczenia. Lekkie lokomotywy manewrowe nie dają rady tego szarpnąć. Same wózki wydają się toczyć nieźle, po usunięciu metalowych kontaktów, wręcz płyną po torze, ale po ponownym złożeniu wagonu opór wraca. Nie widzę ani nie słyszę żadnych tarć. Na oko jest OK. Czy ktoś z Kolegów natknął się na podobny problem i wie jak go zwalczyć?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.066 449 99
Po dobrych kilku miesiącach leżakowania postawiłem ostatnio zeszłoroczną nowość, zestaw Roco 6200058 (ABhrx+Bhixt+Bhixt) na tory i okazało się, że ma nadzwyczajne opory toczenia. Lekkie lokomotywy manewrowe nie dają rady tego szarpnąć. Same wózki wydają się toczyć nieźle, po usunięciu metalowych kontaktów, wręcz płyną po torze, ale po ponownym złożeniu wagonu opór wraca. Nie widzę ani nie słyszę żadnych tarć. Na oko jest OK. Czy ktoś z Kolegów natknął się na podobny problem i wie jak go zwalczyć?
Ktoś kiedyś pisał że koła na jakiejś osi chyba w tendrze w Ty2 Roco były rozstawione na więcej niż 18.5mm.... Może w tych wagonach jest podobny problem...?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.876 41 4
Bo w wózkach są blaszki w kształcie kątownika. Każda łączy obie osi a pozioma pólka przenosi prąd na blaszki wystające z podłogi wagonu. Przez to że są to kątowniki mające lekki luz w ramie wózka przechylają się one do środka wózka i przez to stawiają opory w toczeniu. Ale wagony mają pobór prądu z czterech kół każdy biegun a osi są izolowane w postaci tulejki.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
4.537 9 0
Przepraszam - pogubiłem się. Ma być w takim malowaniu?
Tak :)

I jeszcze na koniec, takie wspomnienia (ale nie dotyczące modeli PKP) mnie naszły ... ;)
Na stronach 72-75 katalogu jest zapowiedź opracowanego na nowo modelu elektrowozu E144.5. Wiele, wiele lat wstecz udało mi się kupić taki model. Był to mój pierwszy model "ze stajni" ROCO i byłem nim zachwycony (wykonanie, właściwości jezdne i cichy napęd). W tym okresie (początek lat 90') porównując model ROCO do posiadanych modeli PIKO - to była przepaść ...

Reakcje
659 44 0
Bo w wózkach są blaszki w kształcie kątownika.
Myślałem, że to one są przyczyną oporów i je zdemontowałem. Sam wózek toczy się gładko, ale po złożeniu cały wagon nadal z trudem (mniejszym mimo wszystko) się porusza. Dodatkowo, po zdjęciu blaszanych kontaktów zaczyna się kiwać na boki (pewnie te kontakty są równocześnie jakimś elementem podparcia pudła).

Skoro Koledzy mówicie, że "ten typ tak ma", to czy macie wiedzę, czy zapowiedziany na 2025 zestaw 6200112 może mieć ten sam problem?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 149
Tabor 11
Tabor 86
Tabor 18
Tabor 28