• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

Lw.

Użytkownik
Reakcje
17 0 0
W zestawie części dodatkowych do samodzielnej wymiany TKt3 Roco są dołączone dwie lampy i soczewki - na wzór PKP, podobne jak w Oi2.

Ale dlaczego tylko dwie (na przód?), a nie cztery? Tym bardziej, jak w wykazie części zamiennych jest wspomniany wcześniej komplet lamp.

horrido

Aktywny użytkownik
Reakcje
229 11 1
To zimne ledowe światło w lokomotywach daje się bardzo łatwo skorygować przezroczystą pomarańczową farbą. Ja używam:

Hobby Color H92.png

Wystarczy pół kropelki na LED i poczekać aż wyschnie. Farba daje się łatwo zmyć izopropanolem więc ze stopniem ocieplenia barwy światła można eksperymentować do woli.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Roco 77347 Wagon platforma kontenerowa PKP/AAE
Zobacz załącznik 1016867
Dodatkowa nowość na jesień 2023, już do zamówienia (w przedsprzedaży) w niektórych sklepach.
Kolega mnie zaskoczył tą nowością, dziwne na stronie Roco tego nie ma (są archiwalne modele). Rewelacja, wreszcie kontery-cysterny, tak bardzo wyczekiwane. PKP/AAE - Jak to rozumieć? Jakiś kontenerowy JV? Czy jest to wagon realny i jeśli tak, to czy ktoś widział ten wagon na polskich torach?
PS: Jeżeli już, to jest to nowość na 2024 rok.

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.909 121 1
Jeżeli już, to jest to nowość na 2024 rok.
Czeski sklep itvlaky.cz podaje, że ww. model (Roco 77347) jest "zimową nowością 2023 od Roco.
Z opisu:
Wagon kontenerowy typu Sgns firmy Ahaus Alstätter Eisenbahn wydzierżawiony Polskim Kolei Państwowych. Załadowany dwoma kontenerami-cysternami firmy transportowej „Van den Bosch”.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.149 18 0
No chyba jednak nie. W kilku sklepach niemieckich sprawdziłem i jest albo I kw. 2024 albo data nieznana. Roco nie pokazuje tego modelu, ale w wyszukiwarce mamy:
Zobacz załącznik 1016882
Lekki OT - czy mogę prosić o wskazówkę, co i jak wpisać w googlu, aby pojawił się ten wynik ze strony Roco?
Z góry dziękuję, a post pewnie później usunę.

Reakcje
215 0 0
Kolega mnie zaskoczył tą nowością, dziwne na stronie Roco tego nie ma (są archiwalne modele). Rewelacja, wreszcie kontery-cysterny, tak bardzo wyczekiwane. PKP/AAE - Jak to rozumieć? Jakiś kontenerowy JV? Czy jest to wagon realny i jeśli tak, to czy ktoś widział ten wagon na polskich torach?
PS: Jeżeli już, to jest to nowość na 2024 rok.
Takie wagony przyjeżdżały w pociągach Antwerpia - Gądki (metrans) - Antwerpia i czasami pojawiały się też w składach z Duisburga do Gądek. Teraz pociągi z Antwerpii jeżdżą do Franowa na terminal Cargo.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.909 121 1
No chyba jednak nie. W kilku sklepach niemieckich sprawdziłem i jest albo I kw. 2024 albo data nieznana. Roco nie pokazuje tego modelu, ale w wyszukiwarce mamy:
Zobacz załącznik 1016882
Informacja z Roco o ukazanie się modelu I kwartał przyszłego roku wszystko wyjaśnia - jest to nowość na 2024 rok:) Nawet zdjęcie modelu to jak na razie fotomontaż z naniesionym nowym numerem inwentarzowym i skrótem PKP.
Z polskich sklepów, jak do tej pory, rzeczony model zaoferował w przedsprzedaży poznański sklep shop.dcc24.eu w cenie 330,00 zł, bez informacji o przypuszczalnym terminie ukazania się.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 10
Tabor 31
Tabor 366
Tabor 564
Tabor 339