• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Odra cz 2 może nie poleżeć, bo jak ktoś nie chce kompletu to kupi cz 2 i cz 3 i będzie miał wszystkie wagony i tylko 6 sztuk od 1kl, prze 2 kl, bar i bagaż. Tyle na średnią makietę wystarczy.

Kamilb

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.290 33 7
Ja swoim zwyczajem inaczej - kupię oba, a dodatkowo miło bym powitał kolejne dwie oliwkowe dwójki z Gdyni, których trochę brak do dalekobieżnego składu.
A może igrek pocztowy kiedyś się pojawi ;)

Ostatnio edytowane:

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.852 91 4
Myślę, że ceny Robo nie są jeszcze takie złe, aby nie rosły wyżej :) ale jeszcze są niższe niż inne firmy, które tworzą modele o podobnej jakości. Tu są wagony osobowe ponad 500 zł za sztukę, to cenna bez wat.
https://rapidotrains.com/ho-scale/passenger-car/budd-manor-sleeper.html
W odniesieniu do wagonów europejskich zaczynają być mimo wszystko drogie.
Przykładowo wagony OBB w wykonaniu LS Models to wydatek 71-74€, czyli maksymalnie 350 zł brutto.
Jak się teraz mawia: "Tanio to już było" i chyba nie wróci, bo firmy nauczyły się, że zamiast obniżać ceny wola wstrzymywać produkcję.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.144 129 19
Na ulotce Acme jest jeszcze "Gorilla". Nie spotkałem się z tym wcześniej.
"Gorilla" to ponoć węgierski pseudonim, który Węgrzy nadali lokomotywom serii 350 (ex. ES499.0), a Czesi chyba nie mają własnego określenia na lokomotywy tej serii. Nasi południowi sąsiedzi na bliźniacze z wyglądu, ale młodsze jednosystemowe maszyny serii 150 (ex. E499.2) mówią "Pražská dvojka" lub po prostu "Dvojka", a na lokomotywy serii 151 (ex. 150 ex. E499.2) wołają "Banán".

EDIT

Poszperałem jeszcze co nieco tu i ówdzie i znalazłem co poniżej:

- w Czechach funkcjonują jednak trzy pseudonimy dla lokomotyw serii 350 (ex. ES499.0):
"Gorila", czyli po naszemu "Goryl" (od wytrzymałości i solidnej konstrukcji.)​
"Krysa", czyli po naszemu "Szczur" (od ściętych czół oraz wbudowanych/"schowanych" reflektorów)​
"Kakadu" (od kolorowego malowania zmodernizowanych lokomotyw)​

Ostatnio edytowane:

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.933 121 1
Druga edycja, zapowiadanego na 2022 rok, modelu wagonu restauracyjnego od Roco:)

Roco 74811/2 - PKP WARS, 51 51 88-80 030-1 WRdun, Stacja W-wa Grochów
74811.jpg

Aktualnie model, według zapowiedzi producenta, na się ukazać w pierwszym kwartale 2023 roku.

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.431 146 0
Było już o tym. Firma jest niepoważna i tyle. A wystarczyłoby poinformować klientów w stylu: "Sorry, daliśmy d...py, nasz kontener zamiast do Europy popłynął do Afryki a po drodze zrabowali go karaibscy piraci. Wyprodukowaliśmy nową partię modeli ale ich dostawa będzie w Q1 2023".

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.933 121 1
Nowości od MTB:)

1. EP05-23 - na podstawie zamieszczonego zdjęcia, można domniemywać, że model ukaże się w aktualnym malowaniu PKP IC.

EP02-23.jpeg

index_H0_PKP_EP05_23.png

Według rybnickiego sklepu Świat Modeli model ma się ukazać w pierwszym kwartale 2023 roku (?) w cenie 960,00 zł.

2. SN61-540

sn61a.jpg
sn61b.jpg

Zapowiadane cena za model ma wynosić 1 150,00 zł.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 53
Tabor 393
Tabor 339