Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Aktualizacja w kwestii Falns od SM. Info sprzed dwóch tygodni, ale dopiero teraz zauważyłem, że ktoś z SM (Pan Reschka?) odpowiedział mi na moje pytanie . Czyli jest nadzieja, że za miesiąc będą już w sklepach .
Wygląda świetnie. Widzę szczegóły z ostatniej serii produkcyjnej. Czyli małe żaluzje w drzwiach przedziału maszyn elektrycznych. Od numeru 155 do 169 PKP i 016 do 030 przemysłowe.
Już sobie wyobrażam ją w malowaniu z epoki IV
Na uwagę zasługują też barierki. Inne rozwiązanie niż to z SM/SP42... wydają się po pierwsze smuklejsze, po drugie nie są "amatorsko" zawinięte w "S"-kę na pomoście (zamocowane są do pomostu tam gdzie trzeba - odtworzono nawet ich mocowania).
Taka dygresja - Jak dla mnie firmy takie jak Schlesienmodelle, Robo Modele i PIKO to "zbawcy" jeśli chodzi o produkcję wielkoseryjnych - polskich typów taboru - dla miłośników kolei z Polski. Świetnie się uzupełniają na makietach.
Tak jak kiedyś z niecierpliwością czekano na na typowo polski spalinowóz, pora chyba powolutku zacząć czuć to samo jeśli chodzi o typowo polski parowóz. Ciekawie się robi, nawet z uwagi na obserwowaną ewolucję jakości...
Patrzę na ta zapowiedź i po prostu nie ma się do czego przyczepić. Na obrazkach wygląda to pięknie, bardzo filigranowo, można by rzec "jak z manufaktury" .
Wygląda świetnie. Widzę szczegóły z ostatniej serii produkcyjnej. Czyli małe żaluzje w drzwiach przedziału maszyn elektrycznych. Od numeru 155 do 169 PKP i 016 do 030 przemysłowe.
Piko w swoich wypustach na nasz rynek (ale zapewne nie tylko) zawsze uwzględnia jakieś szczegóły, dzięki którym mogą zrobić modele w różnych wersjach, a nie tylko malowaniach. Najlepszy przykład to SP/SU45 w wersji z ryflami czy bez, albo ET22 z różnymi wersjami reflektorów i zderzaków.
Nie napalam się, ale liczę, że kiedyś wyjdzie. W końcu kiedyś musi wyjść. Podobne zdania były kiedyś, gdy marzono o wielkoseryjnym SM42... O ilość części jako coś zaporowego bym się tak nie spinał. Przy dzisiejszej filigranowości wytworów firm wielkoseryjnych małą liczbą części nie pochwali się ani elektryczna ET21 ani EN57... to co się przejmować np. tendrzakiem (jak np. TKt48)...
Obalcie w końcu ten szerzący się mit, że jak parowóz to paaanie..... nie do zrobienia wielkoseryjnie bo części, bo koszty, bo kto to kupi... Jestem pewien, że typowo polski popularny parowóz znajdzie klienta w Polsce, tak samo jak znalazła masa modeli już wydanych.
^^ Świetny model się zapowiada. A cudownie byłoby, jakby zrobili upgrade SM/SP42 do takiego standardu Lub ewentualnie jak SM ma się dublować z PIKO to niech zrobią SM42 zamiast SM31
^^ Świetny model się zapowiada. A cudownie byłoby, jakby zrobili upgrade SM/SP42 do takiego standardu Lub ewentualnie jak SM ma się dublować z PIKO to niech zrobią SM42 zamiast SM31
Piko w swoich wypustach na nasz rynek (ale zapewne nie tylko) zawsze uwzględnia jakieś szczegóły, dzięki którym mogą zrobić modele w różnych wersjach, a nie tylko malowaniach. Najlepszy przykład to SP/SU45 w wersji z ryflami czy bez, albo ET22 z różnymi wersjami reflektorów i zderzaków.
właśnie można. Sam napisałeś SM/SP42 i jednak te lokomotywy jako modele Piko różnią się drobnymi szczegółami. Proponuję przyjrzeć się krótszej części budy zarówno w SM42 i SP42 produkcji Piko. Tam jest taka subtelna różnica.
No to Kolego "dorzucił do pieca" Zaraz się zrobią niestworzone spekulacje
A może tak otwartym tekstem: pracujemy nad tym i tym. Po co ta niepotrzebna zabawa w "ciuciubabkę".
Dobry model sam się obroni i to bez względu czy konkurencja ma go w swojej ofercie. Przykład EU07 jest tego najlepszym dowodem.
No to Kolego "dorzucił do pieca" Zaraz się zrobią niestworzone spekulacje
A może tak otwartym tekstem: pracujemy nad tym i tym. Po co ta niepotrzebna zabawa w "ciuciubabkę".
Dobry model sam się obroni i to bez względu czy konkurencja ma go w swojej ofercie. Przykład EU07 jest tego najlepszym dowodem.
To nie jest żadna tajemnica, o ile wiem, to SM już otwarcie potwierdziło prace nad SM31, a EP09 jest w zaawansowanym stadium rozwoju projektu.
Ja wiem, że zaraz pojawią się różne formy wypowiedzi, że po co, że dublują się modele, ale to są prywatne pieniądze Roberta i może sobie produkować co zechce, takie jest Jego prawo.
A spekulacje, no cóż, to jest jedna z domen tego forum, jakby normalna rzecz, jak to cyt. babkę Pawlakową ... był czas przywyknąć.
Góra modelu tak ale podwozie już niestety nie. Model SP42 jest osadzony na podwoziu SM42 i brakuje dość istotnego szczegółu jak zbiornik na wodę którą miały oryginalne lokomotywy tej serii. W czasie kiedy model powstawał był ten problem zgłaszany ale producent uznał ,że tak jak to dziś jest w modelu jest dobrze.Wystarczyło tylko zrobić jako oddzielną część ten zbiornik i montować do modelu przy produkcji modelu SP42.
Różnic - subtelnych lub nie - jest więcej. Można sobie porównać wydane dotąd modele i różnic, które uwzględniono jest naprawdę sporo. Owszem, nie wszystkie, ale o tym też już kiedyś napisano, więc czy trzeba wałkować ten temat ponownie?
Zawsze. Modele lokomotyw serii ET22 to również potwierdzają. To że zawsze są przy projekcie uwzględniane największe różnice dla największej liczby egzemplarzy, które producent chce mieć możliwość odwzorować, nie oznacza, że producent będzie miał możliwość odwozorowania każdego egzemplarza ET22, zwłaszcza w tych wersjach, które byłyby wydane w modelu w jednej edycji, a ich uwzględnienie w projekcie znacząco podniosłoby koszty wykonania form (dodatkowych zamków/slajdów).
To nie jest żadna tajemnica, o ile wiem, to SM już otwarcie potwierdziło prace nad SM31, a EP09 jest w zaawansowanym stadium rozwoju projektu.
Ja wiem, że zaraz pojawią się różne formy wypowiedzi, że po co, że dublują się modele, ale to są prywatne pieniądze Roberta i może sobie produkować co zechce, takie jest Jego prawo.
A spekulacje, no cóż, to jest jedna z domen tego forum, jakby normalna rzecz, jak to cyt. babkę Pawlakową ... był czas przywyknąć.
To jest temat o nowościach na 2023 rok. Czy zatem EP09 ukaże się w tym roku? Jeżeli faktycznie SM planuje wypuszczenie EP09, to pewnie PIKO będzie zmuszone i wypuści EP09 wcześniej niż by chciało.