• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.622 8 0
Tutaj może kolega Młodzikowski uchyli rąbka tajemnicy bo sam jestem ciekaw co z tymi chłodniami
Nie mam co uchylać, bo sam nie wiem.
W tym roku raczej nie ma szans na polską chłodnię. Ale w kolejnym - jak najbardziej :) Przedstawiciel (czyli wrocławskie AMC) będzie rozmawiało z Tilligiem w tym temacie i jest nadzieja, że będą kolejne wersje "lodówek". Szczegółów nie podaję, bo jeszcze nikt ich nie zna ... ;)

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.150 18 0
EXACT-TRAIN 2023: KLIK
Oj będzie używanie ;)
Żeby nie było. Ja już nie wnikam, które to faktyczne nowości, a które to obsuwy z lat ubiegłych. W każdym razie chyba poszaleli z tą cysterną Uerdingen w malowaniu Petrochemii i Orlenu. O ile jeszcze Piko w wersji zabawkowej bezwstydnie mogło ją wypuścić, a Hobbytrain w N po prostu narobił sobie nowych klientów, bo w skali N to "se można poszaleć, a ładnie to to wygląda", o tyle w przypadku ET mnie wybór tego malowania dziwi, czy nawet szokuje. Dodam, że do dnia dzisiejszego nie udało mi się znaleźc jakiegokolwiek zdjęcia pierwowzoru:
1675174853006.png

Jeżeli chodzi o oznakowanie, to mogę założyć, że będzie identyczne jak u Hobbytrain w N, skoro to podwójny set: KLIK

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
640 5 2
EXACT-TRAIN 2023: KLIK
Oj będzie używanie ;)
Żeby nie było. Ja już nie wnikam, które to faktyczne nowości, a które to obsuwy z lat ubiegłych. W każdym razie chyba poszaleli z tą cysterną Uerdingen w malowaniu Petrochemii i Orlenu. O ile jeszcze Piko w wersji zabawkowej bezwstydnie mogło ją wypuścić, a Hobbytrain w N po prostu narobił sobie nowych klientów, bo w skali N to "se można poszaleć, a ładnie to to wygląda", o tyle w przypadku ET mnie wybór tego malowania dziwi, czy nawet szokuje. Dodam, że do dnia dzisiejszego nie udało mi się znaleźc jakiegokolwiek zdjęcia pierwowzoru:
Zobacz załącznik 950456

Jeżeli chodzi o oznakowanie, to mogę założyć, że będzie identyczne jak u Hobbytrain w N, skoro to podwójny set: KLIK
Orlen w IV epoce - rzeczywiście kogoś poniosło ;)

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.933 121 1
Ciekawa sprawa:niepewny:
Exact-Train zapowiedział model cysterny Zkk w malowaniu Petrochemia/Orlen z tym samym numerem inwentarzowym co model PIKO:p

EX20645 - PKP 44 51 720 2 045-2 Zkk
PIKO 58791 - PKP 44 51 720 2 045-2 Zkk

EX20645-1.jpg
30788_58791_3.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.587 64 3
Nic dziwnego bo to malowanie było tylko w jednym wagonie ,czyli wszystko OK.
Ale czy to było malowanie tylko wymyślone i zrealizowane wyłącznie w postaci modelu Piko czy też Petrochemia tak sobie pomalowała jakiś rzeczywisty wagon starej konstrukcji jako "maskotkę" ,jak to zrobiła firma Rail Polska z cysterną przy drodze prowadzącej do jej siedziby.

techno

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
1.150 18 0
Ciekawa sprawa:niepewny:
Exact-Train zapowiedział model cysterny Zkk w malowaniu Petrochemia/Orlen z tym samym numerem inwentarzowym co model PIKO:p

EX20645 - PKP 44 51 720 2 045-2 Zkk
PIKO 58791 - PKP 44 51 720 2 045-2 Zkk

Zobacz załącznik 950467 Zobacz załącznik 950468
Dokładnie o tej zabawce Piko pisałem. Będą zatem trzy modele w tym malowaniu, w tym dwa w H0 i jeden N.
Co ciekawe, nie znam żadnych powiązań kapitałowych między Piko a Lemke i Exact-Train.

Ad. Powyższy. Od czasu jak się pojawiła cysterna Piko, nikt nie opublikował jakiegokolwiek zdjęcia oryginału. Ja stawiam, że to fikcja.

KoVaL

Znany użytkownik
Reakcje
2.707 56 5
Nie pamiętam dokładnie malowanie było jakieś okazjonalne , z okazji przekazania wagonu do jakiejś placówki muzealnej ,albo miało być tak pomalowane w celach reklamowych. Po dacie rewizji widać ,że to było dawno 1997r.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.694 37 4
Nie na cysternę o pojemności 30 m3. Model Piko odpowiada wagonowi kolei DB z 1960 roku o pojemności 39,3 m3. Kocioł jest wielkości jak wagony 4-o osiowe o pojemności 60m3 a nie te mniejsze o pojemności 48m3.
Znormalizowane cysterny wojenne dwuosiowe typu Deutz, Uerdingen czy Einheitsbauart miały mniejszy kocioł niż standardowe 4-o osiowe.

Reakcje
190 34 1
Dokładnie o tej zabawce Piko pisałem. Będą zatem trzy modele w tym malowaniu, w tym dwa w H0 i jeden N.
Co ciekawe, nie znam żadnych powiązań kapitałowych między Piko a Lemke i Exact-Train.

Ad. Powyższy. Od czasu jak się pojawiła cysterna Piko, nikt nie opublikował jakiegokolwiek zdjęcia oryginału. Ja stawiam, że to fikcja.
Oczywiście, że fikcja. Orlen powstał w 1999 roku. Znak towarowy wszedł do powszechnego użytku nawet rok później. A epoka IV kończy się w 1989 roku. Wagon jest, ale reszta zbyt zmieszana.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Oczywiście, że fikcja. Orlen powstał w 1999 roku. Znak towarowy wszedł do powszechnego użytku nawet rok później. A epoka IV kończy się w 1989 roku. Wagon jest, ale reszta zbyt zmieszana.
A co tu ma do rzeczy epoka IV? Mowa o modelu mającym z założenia przedstawiać wagon nie z epoki IV.... oznaczenia na tym modelu nie mają nic z epoki IV.... a typ wagonu.... cóż.... ileż to typów powstałych jeszcze w latach 60-tych dziś jeździ po torach.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 52
Tabor 393
Tabor 339