• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2023

Noah

Znany użytkownik
Reakcje
618 3 0
A nie prawda, jest jedna nowość - Acme 90217, czyli model wagonu 156 (Acme 90164, też jeszcze nie wydanego), z nowym numerem.
Myśle że to oznacza ze już wkrótce te modele (jak i zestaw EIC Lech) do nas trafią.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.242 121 1
Pytanie jak "czytać" katalog CLASSIC TRAIN 2023 od ACME:niepewny:
Znalazły się w nim zarówno pozycje już wydane (czy będą w tym roku wznowione:niepewny:), pozycje zapowiadane już od kilku lat a jeszcze do tej pory nie wydane (np. EIC "Lech") jak również premiery:rolleyes:

mikl

Znany użytkownik
Reakcje
4.059 114 11
Znalazły się w nim zarówno pozycje już wydane (czy będą w tym roku wznowione:niepewny:), pozycje zapowiadane już od kilku lat a jeszcze do tej pory nie wydane (np. EIC "Lech") jak również premiery:rolleyes:
Kwintesencja zarzadzania tejże firmy :)

Patrząc na katalog zaczynam naprawdę doceniać sposób w jaki prowadzą swą politykę sprzedaży (nie mylić z terminowością!). Odwzorowanie składów z całej Europy jak dla mnie jest super pomysłem!

krzysiek341

Ostrzeżony
Reakcje
440 294 188
Najlepiej po polsku
Wznowienie zestaw Sobieski
I ma wyjść w końcu EIC Lech
Aż dwie pozycje
Takie trudne to nie jest dla chcącego

krzysiek341

Ostrzeżony
Reakcje
440 294 188
A.C.M.E. (https://www.acmetreni.it/) wrzuciło katalog Classic Trains Collection 2023 i niestety poza Sobieskim IC (wznowienie ?) i Lechem IC (opóźniona o 2-3 lata nowość) nic nie ma z PKP. Natomiast sporo składów naszych południowych sąsiadów - ale to nie ten wątek ;).
Lubię takie wpisy
Acme zrobiło więcej modeli w ostatnich 3 latach niż polscy modelarze
No ale zawsze znajdzie się powód narzekania

1986Andy

Użytkownik
Reakcje
58 5 0
"Model wyposażony jest w ulepszony skok z łożyskami kulkowymi dla lekkiej i cichej pracy przy zmniejszonym zużyciu paliwa."
Czyżby MTB ogarnęło jakąś super technologię napędu na płynne paliwo? :O

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Mafia

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
KSK Wrocław
Reakcje
1.559 19 0
"Model wyposażony jest w ulepszony skok z łożyskami kulkowymi dla lekkiej i cichej pracy przy zmniejszonym zużyciu paliwa."
Czyżby MTB ogarnęło jakąś super technologię napędu na płynne paliwo? :O
To wygląda na tłumaczone translatorem, bo polskiej wersji strony nie mogę znaleźć.
(Wycięte po korekcie postu oryginalnego przez moderatora. Trzymamy poziom /techno)

Ostatnio modyfikowane przez moderatora:

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.416 31 1
Ciekawe czy się doczekamy ? No i jak będzie wyglądał finalnie model.
No patrz a namawiałem

To może Piko też zrobi, jak już kopiuje pomysły SM, Robo i MTB (SU46)
Może i Piko zrobi ten model - choć słyszałem też o innym producencie który ten model ma w planach. Choć w tym przypadku to raczej chyba za kilka lat.

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
675 5 2
Prawdopodobnie jest to katalog zrobiony "na szybko" na targi w Norynberdze. Jeszcze nie ma pełnego katalogu z nowościami na 2023, więc pewnie wypuścili tylko Classic Trains.

Lubię takie wpisy
Acme zrobiło więcej modeli w ostatnich 3 latach niż polscy modelarze
No ale zawsze znajdzie się powód narzekania
Nie wiem gdzie kolega widzi narzekanie - ale chyba ocenia mój wpis swoją miarą. Podsumowałem, co z nowości PKP jest w katalogu Classic Trains i tyle. Nie ma jeszcze pełnego katalogu 2023, więc nadal nie wiemy co będzie z taboru PKP (lokomotywy, pojedyncze wagony osobowe czy towarowe).
Poza tym, oferta modelarska na 2023, u znaczącej większości producentów jest skromniejsza, niż w poprzednich latach. Może to wynikać z faktu, że producenci spodziewają się spowolnienia gospodarczego w Europie, a co za tym idzie mniejszego popytu na modele.
A wpisu o polskich modelarzach nie rozumiem? Jakiego producenta masz na myśli?

Ostatnio edytowane:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.948 121 22
Zbieram modele lokomotyw PKP CARGO. A zatem i interesują mnie zapowiedzi producentów na takie modele. W minionych latach w każdym roku kilka modeli się ukazywało. Na rok 2023 widzę zapowiedź tylko jednego - SM31. To słabo, szczególnie że ponoć modele w tym malowaniu dobrze się sprzedają. Ciekaw więc jestem, czy w ciągu roku ukaże się jednak coś więcej, co nie zostało teraz zapowiedziane.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 85
Tabor 10
Tabor 37
Tabor 18
Tabor 339