• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
619 5 2
Widziałem informację w jednym ze sklepów (Bodaj Hobbylandia lub Lokomodel), że kible od Piko mają pojawić się 15 grudnia, choć mnie bardziej interesuje kiedy pojawi się SU46-009
Od Pana Grzegorza (przedstawiciela PIKO) mam informację, że 15 grudnia zostaną oba modele wysłane z Niemiec do polskich sklepów. U Pana Rysia w ŚM mają być od 19 lub 20. Ja czekam na tego kibelka z utęsknieniem.
Coś musi być na rzeczy bo modelmania też zmieniła termin dla tego modelu z 28 grudnia (strzelony chyba z palca) na 20 grudnia 2022.
Jeżeli mają być w tym roku (a na to PIKO ciśnie) to pewnie będą wysłane z PIKO do sklepów ok 15-20 (jak nowości każdego miesiąca). I w będą dostępne zależności kiedy dotrą do sklepów przesyłki. Historycznie sklep Pana Ryśka (ŚM) modele ma najwcześniej dostępne. Modelmania z reguły zamyka stawkę jeżeli chodzi o termin pojawienia się w sklepie.
Podsumowując - na pewno jeżeli mają być w tym roku to powinny być wysłane przed 20 bo PIKO jak co roku po 20 ma przerwę świąteczną i nie realizuje wtedy żadnych wysyłek.

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.163 98 2
Wg. mnie nowości najszybciej trafiają do sklepu Karola (shop dcc24).

Swoją drogą... czy to aż taki problem dla PIKO aby grudniowe nowości wysłać do sklepów np. 10 grudnia? Tak aby potencjalni klienci mogli je zakupić na spokojnie i cieszyć się pod choinką ze świątecznych prezentów?

Ostatnio edytowane:

Ty42-89

Znany użytkownik
Reakcje
1.852 15 1
Swoją drogą... czy to aż taki problem dla PIKO aby grudniowe nowości wysłać do sklepów np. 10 grudnia? Tak aby potencjalni klienci mogli je zakupić na spokojnie i cieszyć się pod choinką ze świątecznych prezentów?
Problem pewnie nie, natomiast chęć to odrębnie inna sprawa. Poza tym nie wiemy, czy fizycznie modele są już w magazynie w Sonnebergu. W Krakowie była mowa wysyłce 15. Też czyniłem naciski jak i kilka innych osób, by modele wysłano wcześniej. Gdyby wysłano je 10-tego to koniec przyszłego tygodnia byłyby w sklepach.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.577 120 86
Ale Panowie w czym problem? Nie dacie rady utrzymać kaski do końca roku? Jakieś faktury są Wam potrzebne do zamknięcia księgowości przed końcem roku? Prezenty dla siebie pod choinkę? A jak się pojawią 05.01.2023 to będzie jakiś problem?

sybic

Aktywny użytkownik
Reakcje
238 82 0
Spieszył się, by wyprzedzić konkurencje....
Swoją drogą wkurza mnie, że dwóch producentów w tym tym samym czasie przedstawia ten sam model.
Wszak swoje moce przerobowe mogliby wykorzystać na inny projekt, np. EP09
kupiło by się oba, a tak nie kupię żadnego.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Spieszył się, by wyprzedzić konkurencje....
Swoją drogą wkurza mnie, że dwóch producentów w tym tym samym czasie przedstawia ten sam model.
Wszak swoje moce przerobowe mogliby wykorzystać na inny projekt, np. EP09
kupiło by się oba, a tak nie kupię żadnego.
Była już o tym mowa i w sumie każdy by mógł to w końcu z rozumieć... co to znaczy konkurencja rynkowa. W zasadzie żadna prywatna firma nic z konkurencją nie ustala, tylko walczy o klienta tak, jak potrafi. Zresztą /z punktu widzenia klienta/ czym się przejmować?.... mogę dać rękę sobie obciąć, że sprzeda się i EN57 od PIKO, i EN57 od ROBO. Z konkurencji można się tylko cieszyć. Jest wybór...
To nie pierwsza taka sytuacja... pamiętamy niemal w tym samym czasie wypuszczano:

- EU07 od PIKO / EU07 SchlesienModelle;
- Wagony standardu "Y" (11A,112A, 110A, 113A) od PIKO / ROBO;
- Wagony 406R od PIKO / ROBO;
- ET21 od PIKO / MTB;
- SU46 od PIKO / MTB;
- ST44 od Roco / PIKO;
- EN57 od PIKO / ROBO...

itp... Jedne były gorsze, inne były lepsze... ważne, że jest z czego wybierać.
To nie PRL gdzie ustalano kto ile czego ma produkować... i wyboru nie było żadnego bo było to jedno i koniec... (wtedy narzekali, że nie ma wyboru :rolleyes: )

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 28
Tabor 385
Tabor 382