• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.176 504 30
W zasadzie żadna prywatna firma nic z konkurencją nie ustala
"W zasadzie" to takie ustalenia są przestępstwem i podpadają pod zmowę rynkową (zwana też zmową cenową, choć tu o cenach nie ma mowy), mającą na celu podzielenie rynku i dyktowanie cen. Taka zmowa jest ścigana przez prawo. Tak że przyznawanie się firm, że się ze sobą kontaktują i ustalają co kto będzie produkował może być dla nich bardzo niebezpieczne.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
"W zasadzie" to takie ustalenia są przestępstwem i podpadają pod zmowę rynkową (zwana też zmową cenową, choć tu o cenach nie ma mowy), mającą na celu podzielenie rynku i dyktowanie cen. Taka zmowa jestścigana przez prawo. Tak że przyznawanie się firm, że się ze sobą kontaktują i ustalają co kto będzie produkował może być dla nich bardzo niebezpieczne.
Wiem, dlatego napisałem owo stwierdzenie "w zasadzie" ...bo wiem, że 'się nie powinno', ale wiem też, że jest jak jest.

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
1.852 91 4
"W zasadzie" to takie ustalenia są przestępstwem i podpadają pod zmowę rynkową (zwana też zmową cenową, choć tu o cenach nie ma mowy), mającą na celu podzielenie rynku i dyktowanie cen. Taka zmowa jestścigana przez prawo. Tak że przyznawanie się firm, że się ze sobą kontaktują i ustalają co kto będzie produkował może być dla nich bardzo niebezpieczne.
Naiwny.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.545 60 1
Była już o tym mowa i w sumie każdy by mógł to w końcu z rozumieć... co to znaczy konkurencja rynkowa. W zasadzie żadna prywatna firma nic z konkurencją nie ustala, tylko walczy o klienta tak, jak potrafi. Zresztą /z punktu widzenia klienta/ czym się przejmować?.... mogę dać rękę sobie obciąć, że sprzeda się i EN57 od PIKO, i EN57 od ROBO. Z konkurencji można się tylko cieszyć. Jest wybór...
To nie pierwsza taka sytuacja... pamiętamy niemal w tym samym czasie wypuszczano:
:rolleyes: )
Niesamowite jest to jak pouczasz w innych wątkach żeby nie pisać nie na temat a sam klepiesz w klawiaturę aż miło. Istny festiwal hipokryzji. Co Twoja wypowiedź wnosi do wątku o nowościach z 2022 r.?

RMP

Aktywny użytkownik
Reakcje
692 20 0
To, że jest w ulotce to ja wiem. Zastanawia mnie jedynie brak bieżącej informacji. Nawet porządnej sesji zdjęciowej nie było jak to PIKO ma w zwyczaju robić przed ukazaniem się modelu.

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
Jest info na FB od Piko Polska, że kontener z modelem EN57 już do Polski dotarł.
Wysyłka do sklepów ma być w przyszłym tygodniu.
Niektóre firmy produkujące w Azji umożliwiają śledzenie statusu wykonania i później kontenera z zakupionym towarem. Może i tutaj taka opcja by się przydała, bo czas od przedpłaty do dostarczenia modelu, z powodu różnych światowych wydarzeń, ostatnio się wydłuża. Niektórzy spaliby spokojniej. ;)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 28
Tabor 385
Tabor 382