• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 9
A kogo bedzie teraz stać na SU46-009? Dwa tysie na EN57 od Piko, dwa tysie na EN57 od Robo... Fals w styczniu...
A teraz proszę spojrzeć na rubrykę VAT od tych kwot. W Nowym Roku dzięki temu do wiemy się jak świetnie radzi sobie budżet państwa. Zostaną wprowadzone kebaby+, 800+, komunia+ , karyna +.15 i tp popierana prze tzw opozyvmcje. A wtedy wagon Y będzie kosztował 550 zł a kibel około 3000.jak się nie sprzeda. Więc racjonalnie kupcie co macie kupić. I niech leży w szafie . Tego tak prędko dla roszczeniowych sąsiadów i pociotków nikt za szybko nie zainkasuje. Niestety ciężko będzie teraz odkładać pieniądze na modele jak i budowanie komfortu finansowego. Teraz będzie równanie w dół więc cieszmy się tym co mamy i otaczaj my mądrymi ludźmi. Amen

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.431 146 0
Tak też zrobię. EN57 od Piko i od Robo, domknięcie wszystkich składów osobowych (WLAB-y Roco i Tillig, barowe i BD od Robo) i towarowych (Fals-y SM) i będą se leżeć w szufladach, a od czasu do czasu rozłoży się coś na podłodze i pojeździ. :)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.136 129 19
To, że jest w ulotce to ja wiem. Zastanawia mnie jedynie brak bieżącej informacji. Nawet porządnej sesji zdjęciowej nie było jak to PIKO ma w zwyczaju robić przed ukazaniem się modelu.
Cóż... wszystkie moce przerobowe poszły na rzecz EN57. Dzisiaj dzwoniłem i zapytałem o SU46-009 - najprawdopodobniej niestety nie trafi do sklepów przed Świętami - modele są w innym kontenerze. Jeśli znajdę nieco wolnego czasu to postaram się zrobić kilka zdjęć, chyba że ktoś się wcześniej skusi na pierwszy egzemplarz tego modelu w Polsce, to wówczas może nowy właściciel wstawi jakieś zdjęcia jeszcze przed Świętami ;) .

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
618 5 2
Cóż... wszystkie moce przerobowe poszły na rzecz EN57. Dzisiaj dzwoniłem i zapytałem o SU46-009 - najprawdopodobniej niestety nie trafi do sklepów przed Świętami - modele są w innym kontenerze. Jeśli znajdę nieco wolnego czasu to postaram się zrobić kilka zdjęć, chyba że ktoś się wcześniej skusi na pierwszy egzemplarz tego modelu w Polsce, to wówczas może nowy właściciel wstawi jakieś zdjęcia jeszcze przed Świętami ;) .
Za to na stronie sklepu firmowego PIKO pojawiła się znów SU46 z żółtym czołem - ciekawe czy to SU46-012 czy jakiś nowy numer?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.448 442 99
Niesamowite jest to jak pouczasz w innych wątkach żeby nie pisać nie na temat a sam klepiesz w klawiaturę aż miło. Istny festiwal hipokryzji. Co Twoja wypowiedź wnosi do wątku o nowościach z 2022 r.?
Odpowiedziałem na zaczętą gdzieś tam przez kogoś wcześniej konwersację /zresztą - w której nie uczestniczyłem tylko ja/.... i nie ja ją zacząłem. Rozumiem, że koledze ulżyło ripostą, a tym bardziej widząc poparcie całej watahy moich ulubieńców. No nic, zawsze były różne klubiki na forach. Ale dzięki za ten komentarz. Przyda się.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
6.928 121 1
Niestety jeszcze tego nie wiem :( - jeśli tylko czegoś się dowiem, niezwłocznie dam Kolegom znać :) - sam jestem tego bardzo ciekaw ;) .
Ciekawa sprawa z tym modelem:niepewny: Jeszcze do niedawna na stronie piko-shop.de model lokomotywy SU46 (52867) był zapowiadany na koniec grudnia br. Tradycyjnie bez dodatkowej informacji, czy to ma być wznowienie już wcześniej wydanej lokomotywy SU46-012 czy jednak będzie to wydanie w takim samym malowaniu ale już z innym numerem inwentarzowym. A dzisiaj na tej samej stronie widnieje informacja, że na stanie sklepu jest mniej niż 10 sztuk:oops: Czy to oznacza, że PIKO wznowiło model w małej ilości z poprzednim numerem czy...:niepewny:
Podobnie ma się sprawa z modelami wagonów standardu "Y". Od niedawna ponownie w ofercie znajduje się wagon barowy 113A w malowaniu PKP IC (97607) oraz kuszetka 110A w tym samym malowaniu (97606). Tu również nigdzie nie ma oficjalnej informacji, czy mamy do czynie ze wznowieniami czy z modelami z nowymi numerami inwentarzowymi/katalogowymi. Jedynie w przypadku modelu "barowego" sklep LokoMotyw na swoim Facebooku zamieścił lakoniczną informację, że jest to wznowienie (dalsza dedukcja wskazuje na pierwszą edycję krakowską) a nie nie nowe wydanie. A co z kuszetką...:niepewny:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Rozum mi podpowiada, że skoro te 3 modele znalazły się znowu w sprzedaży, i nie było informacji na stronie FB PIKO Polska, że mamy nowe numery inwentarzowe, to jest to wznowienie z tymi samymi numerami.
Może kolega @Remaj12 zdobędzie jakieś informacje odnośnie tych modeli to się z nami podzieli.

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
95 21 5
"W zasadzie" to takie ustalenia są przestępstwem i podpadają pod zmowę rynkową (zwana też zmową cenową, choć tu o cenach nie ma mowy), mającą na celu podzielenie rynku i dyktowanie cen. Taka zmowa jestścigana przez prawo. Tak że przyznawanie się firm, że się ze sobą kontaktują i ustalają co kto będzie produkował może być dla nich bardzo niebezpieczne.
Tylko kto ich oskarży? Wszyscy podjarani?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 28
Tabor 385
Tabor 382