• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
262 13 9
A kogo bedzie teraz stać na SU46-009? Dwa tysie na EN57 od Piko, dwa tysie na EN57 od Robo... Fals w styczniu...
A teraz proszę spojrzeć na rubrykę VAT od tych kwot. W Nowym Roku dzięki temu do wiemy się jak świetnie radzi sobie budżet państwa. Zostaną wprowadzone kebaby+, 800+, komunia+ , karyna +.15 i tp popierana prze tzw opozyvmcje. A wtedy wagon Y będzie kosztował 550 zł a kibel około 3000.jak się nie sprzeda. Więc racjonalnie kupcie co macie kupić. I niech leży w szafie . Tego tak prędko dla roszczeniowych sąsiadów i pociotków nikt za szybko nie zainkasuje. Niestety ciężko będzie teraz odkładać pieniądze na modele jak i budowanie komfortu finansowego. Teraz będzie równanie w dół więc cieszmy się tym co mamy i otaczaj my mądrymi ludźmi. Amen

Arekmiz

Znany użytkownik
Reakcje
1.612 159 0
Tak też zrobię. EN57 od Piko i od Robo, domknięcie wszystkich składów osobowych (WLAB-y Roco i Tillig, barowe i BD od Robo) i towarowych (Fals-y SM) i będą se leżeć w szufladach, a od czasu do czasu rozłoży się coś na podłodze i pojeździ. :)

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.402 137 19
To, że jest w ulotce to ja wiem. Zastanawia mnie jedynie brak bieżącej informacji. Nawet porządnej sesji zdjęciowej nie było jak to PIKO ma w zwyczaju robić przed ukazaniem się modelu.
Cóż... wszystkie moce przerobowe poszły na rzecz EN57. Dzisiaj dzwoniłem i zapytałem o SU46-009 - najprawdopodobniej niestety nie trafi do sklepów przed Świętami - modele są w innym kontenerze. Jeśli znajdę nieco wolnego czasu to postaram się zrobić kilka zdjęć, chyba że ktoś się wcześniej skusi na pierwszy egzemplarz tego modelu w Polsce, to wówczas może nowy właściciel wstawi jakieś zdjęcia jeszcze przed Świętami ;) .

ralph80

Aktywny użytkownik
Reakcje
674 5 2
Cóż... wszystkie moce przerobowe poszły na rzecz EN57. Dzisiaj dzwoniłem i zapytałem o SU46-009 - najprawdopodobniej niestety nie trafi do sklepów przed Świętami - modele są w innym kontenerze. Jeśli znajdę nieco wolnego czasu to postaram się zrobić kilka zdjęć, chyba że ktoś się wcześniej skusi na pierwszy egzemplarz tego modelu w Polsce, to wówczas może nowy właściciel wstawi jakieś zdjęcia jeszcze przed Świętami ;) .
Za to na stronie sklepu firmowego PIKO pojawiła się znów SU46 z żółtym czołem - ciekawe czy to SU46-012 czy jakiś nowy numer?

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.688 443 99
Niesamowite jest to jak pouczasz w innych wątkach żeby nie pisać nie na temat a sam klepiesz w klawiaturę aż miło. Istny festiwal hipokryzji. Co Twoja wypowiedź wnosi do wątku o nowościach z 2022 r.?
Odpowiedziałem na zaczętą gdzieś tam przez kogoś wcześniej konwersację /zresztą - w której nie uczestniczyłem tylko ja/.... i nie ja ją zacząłem. Rozumiem, że koledze ulżyło ripostą, a tym bardziej widząc poparcie całej watahy moich ulubieńców. No nic, zawsze były różne klubiki na forach. Ale dzięki za ten komentarz. Przyda się.

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.235 121 1
Niestety jeszcze tego nie wiem :( - jeśli tylko czegoś się dowiem, niezwłocznie dam Kolegom znać :) - sam jestem tego bardzo ciekaw ;) .
Ciekawa sprawa z tym modelem:niepewny: Jeszcze do niedawna na stronie piko-shop.de model lokomotywy SU46 (52867) był zapowiadany na koniec grudnia br. Tradycyjnie bez dodatkowej informacji, czy to ma być wznowienie już wcześniej wydanej lokomotywy SU46-012 czy jednak będzie to wydanie w takim samym malowaniu ale już z innym numerem inwentarzowym. A dzisiaj na tej samej stronie widnieje informacja, że na stanie sklepu jest mniej niż 10 sztuk:oops: Czy to oznacza, że PIKO wznowiło model w małej ilości z poprzednim numerem czy...:niepewny:
Podobnie ma się sprawa z modelami wagonów standardu "Y". Od niedawna ponownie w ofercie znajduje się wagon barowy 113A w malowaniu PKP IC (97607) oraz kuszetka 110A w tym samym malowaniu (97606). Tu również nigdzie nie ma oficjalnej informacji, czy mamy do czynie ze wznowieniami czy z modelami z nowymi numerami inwentarzowymi/katalogowymi. Jedynie w przypadku modelu "barowego" sklep LokoMotyw na swoim Facebooku zamieścił lakoniczną informację, że jest to wznowienie (dalsza dedukcja wskazuje na pierwszą edycję krakowską) a nie nie nowe wydanie. A co z kuszetką...:niepewny:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.439 481 107
Rozum mi podpowiada, że skoro te 3 modele znalazły się znowu w sprzedaży, i nie było informacji na stronie FB PIKO Polska, że mamy nowe numery inwentarzowe, to jest to wznowienie z tymi samymi numerami.
Może kolega @Remaj12 zdobędzie jakieś informacje odnośnie tych modeli to się z nami podzieli.

szprync3

Aktywny użytkownik
Reakcje
98 22 5
"W zasadzie" to takie ustalenia są przestępstwem i podpadają pod zmowę rynkową (zwana też zmową cenową, choć tu o cenach nie ma mowy), mającą na celu podzielenie rynku i dyktowanie cen. Taka zmowa jestścigana przez prawo. Tak że przyznawanie się firm, że się ze sobą kontaktują i ustalają co kto będzie produkował może być dla nich bardzo niebezpieczne.
Tylko kto ich oskarży? Wszyscy podjarani?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 42
Tabor 18
Tabor 382