• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

Reakcje
110 0 0
Wreszcie jakaś inna platforma niż przegubowa, bo już było tego za dużo. Osobiście czekam jeszcze na jakiś krótszy wagon dwuosiowy, które przecież też sie spotykało i spotyka. A ten wagon PCC Intermodal - z jakimi innymi wagonami to moze jeździć, czy mieszanka z PKP Cargo może być zastosowana? Lokomotywy jakich przewoźników lokomotywy ciągnęłoby te wagony, oprócz Traxxa od Piko? PKP Cargo? CargoUnit?
Witam.

Ten wagon można połączyć z wagonami Touax"a i AAE/VTG. Lokomotywy z wydanych - EU07 Captrain, Vectron RTB. Poza tym pociągi PCC jeżdżą po niemieckiej, holenderskiej i belgijskiej sieci, więc jeszcze można wziąć pod uwagę Traxxy 185/186 ITL/Captrain, oraz Smatrony i Vectrony RTB. Oczywiście Traxxy 186 RTB też ale nie wiem czy taka lokomotywa wyszła w modelu. Pozdrowienia

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 35 0
Czy figlarze z Roco przewidzieli jakieś ścianki działowe? Bo co inaczej po otwartych drzwiach?
Oczywiście za taką cenę mogli troszeczkę bardziej przyłożyć się do poręczy.
Akurat z wnętrzem się odrobinkę przyłożyli i jest imitacja drewnianej podłogi pomalowana na brązowo (otarcia farby na trzpieniu i podłodze to wynik mojego szlifowania a nie wada firmowa), ścianka działowa i przedział socjalny z toaletą.
Na tym zdjęciu jakie pokazałem poręcze faktycznie są zdeformowane ale w moim modelu są proste i mają doskonałą filigranową grubość. Plusem jest też prądnica w podwoziu co ciekawe pas jest wykonany nie jako zwykłe V ale ma haczykowate zakończenie imitujące obejmowanie przez pas osi.
Akurat dzisiaj zabrałem się za te drzwi i mam zdjęcia wnętrza.
100_0998.JPG 100_0999.JPG

Ostatnio edytowane:
OP
OP
OLF

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.282 32 10
W których pociagach i kiedy?
@ignacy500 zapytał nieprecyzyjnie, co nie znaczy że odpowiedź nie może być konkretna.
Jeśli chodzi o okres odpowiadający malowaniu modeli ACME, to szanse na spotkanie 111A lub 112A były znikome.
Stąd modele Robo z oznaczeniami z tego okresu (bo chyba taka była intencja przedpiścy) bedą wyglądały może podobnie, ale nierealnie, o czym z resztą było w wątku Robo

ignacy500

Znany użytkownik
Reakcje
688 18 0
W których pociagach i kiedy?
@ignacy500 zapytał nieprecyzyjnie, co nie znaczy że odpowiedź nie może być konkretna.
Jeśli chodzi o okres odpowiadający malowaniu modeli ACME, to szanse na spotkanie 111A lub 112A były znikome.
Stąd modele Robo z oznaczeniami z tego okresu (bo chyba taka była intencja przedpiścy) bedą wyglądały może podobnie, ale nierealnie, o czym z resztą było w wątku Robo
Tak, chodziło głównie o epokę Va. Pamięć zawodna, ale jestem prawie pewien, że kilka ekspresów z Pomorza w drugiej połowie lat 90 miało w składzie mieszankę wagonów wraz 136A.
Przeszukuję zbiory, ale jeszcze nie znalazłem żadnego zdjęcia na potwierdzenie z ep. Va.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Nie wiem czy to dobre miejsce na taką informację.
Ten model wagonu bagażowego ostatnio wypuszczony nie ma otwieranych drzwi. Ja po zdjęciu sądziłem, że są otwierane ale dzisiaj się zdziwiłem bo są one osadzone w górnej części ramy drzwi za pomocą 2 trzpieni we wpustach. W woreczku są dodatkowe pary drzwi w wersji otwartej do połowy oraz w całości.
Piszę zapobiegawczo do posiadaczy bo mocując się z tym elementem można urwać uchwyt lub uszkodzić model. Instrukcja opisuje jak to tam wymyślili.
Ja to z marszu przerabiam na otwierane normalnie, zobaczymy jak to wyjdzie. Miałem w rękach w życiu kilka wagoników ale tym razem figlarze z Roco mnie zaskoczyli :)
Zobacz załącznik 921283
A nie można tego wagonu bagażowego zastąpić ex Pwi-29 też Roco?
We wspomnianym wyżej zamienniku są przynajmniej otwierane drzwi i nic nie trzeba przerabiać, wnętrze takie sobie.
Ciekawe jak by wyglądał układ oznaczeń na takim wagonie w IV epoce? :niepewny:

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
Można też niczym nie zastępować, przecież nie wszystkie pociągi osobowe miały w składzie wagon bagażowy. Ja zamierzam kupić ten zestaw trzech wagonów osobowych, ale nie planuję kupna wagonu bagażowego.

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Ciekawe jak by wyglądał układ oznaczeń na takim wagonie w IV epoce? :niepewny:
Raczej nie, bo skoro by można, to pewnie taki wagon by był w zestawie.
Poszukaj swojego wpisu o wagonie bagaźowym z Krakowa.
Zastanawia mnie sens tych otwartych drzwi. Chyba tylko w statycznej scence, bo w ruchu wygląda to raczej dziwnie.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.177 504 30
Przecież ten wagon bagażowy nie wchodzi w skład zestawu, jest sprzedawany osobno. A to, że Roco nie zrobiło (jeszcze?) modelu Pwi-29 w oznaczeniach IV epoki jeszcze o niczym nie świadczy.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
Poszukaj swojego wpisu o wagonie bagaźowym z Krakowa.
Zastanawia mnie sens tych otwartych drzwi. Chyba tylko w statycznej scence, bo w ruchu wygląda to raczej dziwnie.
Do części wpisu odniósł się Pan Andrzej, więc to pominę.
Dzięki za pamięć o moim temacie, ale ja wspominałem o innym typie Pwi, niż ten z mojego tematu i tu myślałem o bazie np. Roco 4204 - tak, to stary model, ale o ten konkretny typ mi chodzi.
Na takiej bazie już był oferowany wagon z III epoki (Roco 64449 z 2013 roku), więc teraz czekamy na IV, stąd takie zainteresowanie konkretną wersją, idealną do pociągów retro.
Co do otwieranych drzwi, to taka opcja wpisuje się w oczekiwania wszystkich, czyli można śmigać składem z zamkniętymi drzwiami, ale czasem w ramach prezentacji taboru postawić koło magazynu lub rampie tworząc ciekawy klimat - taki smaczek, raz dziewczynka.... raz winiaczek :)

Ostatnio edytowane:

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 35 0
We wspomnianym wyżej zamienniku są przynajmniej otwierane drzwi i nic nie trzeba przerabiać, wnętrze takie sobie.
Akurat ten model z tym przydziałem i w tej epoce idealnie pasuje mi do gnieźnieńskiego Ty43 i dlatego taki wybór.
Przeróbka drzwi już jest zrobiona. Wnętrze owszem dla mnie też wymaga dopracowania co dzieje się na bieżąco.
Dopytam czy ten wagon jak i set donnerów z epoki IV z Roco nie powinien mieć obwódek stopni białych?
Jest zdjęcie tego wagonu w wagonowym hyde parku ale nie mogę dojrzeć akurat tego detalu aby mieć pewność.

Maxeus

Znany użytkownik
Reakcje
251 4 0
...
Dopytam czy ten wagon jak i set donnerów z epoki IV z Roco nie powinien mieć obwódek stopni białych?
Jest zdjęcie tego wagonu w wagonowym hyde parku ale nie mogę dojrzeć akurat tego detalu aby mieć pewność.
Powinny mieć, bo już od III epoki takowe posiadały i tu dla przykładu zdjęcie ze strony: https://eraparowozow.org.pl
Wagony Pafawagu 1960r.jpg

Niestety, nie jestem w stanie podać od którego roku regularnie rozpoczęto malowanie krawędzi, choć wydaje mi się, że gdzieś tu na forum mignęła mi taka informacja z przybliżonymi latami.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 28
Tabor 385
Tabor 382