• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2022

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.586 51 2
Z filmu wynika, że wagony PKP będą oferowane pojedynczo:
w którymś momencie widać wagony z plakietkami prezentacyjnymi - numery katalogowe: 52770, 52774. Numer 3 wagonu nie miał parcia na szkło i się nie nagrał ;)

PS - na innym filmie widać gotowe maszyny BR55 made by Hornby - Rivarossi.

PS 2 - na filmach z tych targów widać również sporo wagonów sypialnych i restauracyjnych CIWL. PiRATA zapowiedziała już jakiś czas temu skład Nord Express. Ciekawe czy którychś składów widocznych na tych filmach to właśnie ten pociąg. Niestety nie widać plakietek z opisami.

Ostatnio edytowane:

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Bardzo fajnie. 1 sztuka 1 klasy i 2 sztuki drugiej i będzie już skład pełny, taki jak na zdjęciu z pudełka.
Dobrze to ostatnio wygląda z wagonami PKP od ACME. Kilka lat przestoju było ale widać znowu mozolnie idą naprzód.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 9
Faktycznie, wygląda na to, że mogą być uzupełnieniem do zestawu "Bystrzyca" o ile będą miały tą samą stację macierzystą i inne nr inwentarzowe.
Ciekawe czy wydane zostaną jeszcze w tym roku?
Wagony z Bystrzycy miały przydział Lublin. Ale i tak w składzie tym jeździły wagony z przydziałem zarówno Lublin jak i Warszawa Grochów w związku z brakami wagonów w Lublinie jak i zapotrzebowaniem.
Wspomniane wagony będą mogły być zestawione z wagonami wcześniej wydanymi przez Acme, Tilig w tym, papugami,,

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.351 473 107
Wagony z Bystrzycy miały przydział Lublin. Ale i tak w składzie tym jeździły wagony z przydziałem zarówno Lublin jak i Warszawa Grochów w związku z brakami wagonów w Lublinie jak i zapotrzebowaniem.
Wspomniane wagony będą mogły być zestawione z wagonami wcześniej wydanymi przez Acme, Tilig w tym, papugami,,
No właśnie z papugami to nie wiem. Na pewno jeden taki przejazd miał miejsce, ale to był przejazd specjalny.
Natomiast możliwe zapewne że w składzie były także wykorzystywane wagony Gorlitz90. Pytanie tylko czy w tym okresie z którego pochodzą wagony Bystrzycy.

browar łódź

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 11 9
No właśnie z papugami to nie wiem. Na pewno jeden taki przejazd miał miejsce, ale to był przejazd specjalny.
Natomiast możliwe zapewne że w składzie były także wykorzystywane wagony Gorlitz90. Pytanie tylko czy w tym okresie z którego pochodzą wagony Bystrzycy.
Z papugami na innych trasach. Natomiast w Bystrzycy nie pamiętam,, papug,,. Na odcinku
Lublin -Warszawa Wsch. była prowadzona lokomotywami z MD Lublin, czasami Dęblin . Był też okres EP09.

Ostatnio edytowane:

xxx

Znany użytkownik
Reakcje
3.499 35 0
Nie wiem czy to dobre miejsce na taką informację.
Ten model wagonu bagażowego ostatnio wypuszczony nie ma otwieranych drzwi. Ja po zdjęciu sądziłem, że są otwierane ale dzisiaj się zdziwiłem bo są one osadzone w górnej części ramy drzwi za pomocą 2 trzpieni we wpustach. W woreczku są dodatkowe pary drzwi w wersji otwartej do połowy oraz w całości.
Piszę zapobiegawczo do posiadaczy bo mocując się z tym elementem można urwać uchwyt lub uszkodzić model. Instrukcja opisuje jak to tam wymyślili.
Ja to z marszu przerabiam na otwierane normalnie, zobaczymy jak to wyjdzie. Miałem w rękach w życiu kilka wagoników ale tym razem figlarze z Roco mnie zaskoczyli :)
74222.jpg

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
sądziłem, że są otwierane ale dzisiaj się zdziwiłem bo są one osadzone w górnej części ramy drzwi za pomocą 2 trzpieni we wpustach. W woreczku są dodatkowe pary drzwi w wersji otwartej do połowy oraz w całości.
Zgadza się. Ja akurat mentalnie się na to przygotowałem, czytając instrukcję w tym zakresie parę miesięcy temu. Doprawdy nie wiem czemu producent tak zrobił? A wagon do najtańszych nie należy.

Rozjazd

Znany użytkownik
Reakcje
2.119 148 7
Kolejna nowość od ACME (40422)- wagon kontenerowy typy Sgnss 60' w malowaniu PCC Intermodal:)Ps. Oj, coś nas AMCE polubiło:p Chyba jednak z polskim rynkiem nie jest tak źle;)
Wreszcie jakaś inna platforma niż przegubowa, bo już było tego za dużo. Osobiście czekam jeszcze na jakiś krótszy wagon dwuosiowy, które przecież też sie spotykało i spotyka. A ten wagon PCC Intermodal - z jakimi innymi wagonami to moze jeździć, czy mieszanka z PKP Cargo może być zastosowana? Lokomotywy jakich przewoźników lokomotywy ciągnęłoby te wagony, oprócz Traxxa od Piko? PKP Cargo? CargoUnit?

Ostatnio edytowane:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
Ja to z marszu przerabiam na otwierane normalnie, zobaczymy jak to wyjdzie. Miałem w rękach w życiu kilka wagoników ale tym razem figlarze z Roco mnie zaskoczyli :)
Zobacz załącznik 921283
Czy figlarze z Roco przewidzieli jakieś ścianki działowe? Bo co inaczej po otwartych drzwiach?
Oczywiście za taką cenę mogli troszeczkę bardziej przyłożyć się do poręczy.

Reakcje
7 3 0
Wreszcie jakaś inna platforma niż przegubowa, bo już było tego za dużo. Osobiście czekam jeszcze na jakiś krótszy wagon dwuosiowy, które przecież też sie spotykało i spotyka. A ten wagon PCC Intermodal - z jakimi innymi wagonami to moze jeździć, czy mieszanka z PKP Cargo może być zastosowana? Lokomotywy jakich przewoźników lokomotywy ciągnęłoby te wagony, oprócz Traxxa od Piko? PKP Cargo? CargoUnit?
Panowie gdzie znaleźć nowy katalog ACME z nowościami?

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 28
Tabor 385
Tabor 382