• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2021

HMG

Aktywny użytkownik
club 0
Reakcje
758 12 1
robertmuszka napisał(a):
olega @Sachsen pisze, ze drażni czerwień, ale taki właśnie jest w Wolsztynie.
A tak jest na zdjęciu w 1975 roku (strona "Wciąż pod parą"):

http://www.polskieparowozy.pl/parowozy/ty1-76-rw2.jpg

Jak dla mnie to tu ostoja parowozu i cały tender jest czarny. Oczywiście potem "artyści-plastycy" z Wolsztyna z jakiejś przyczyny uznali, że parowóz koniecznie trzeba odmalować zgodnie ze schematem stosowanym przez DRG / DB, chociaż na przykład w 2001 roku chyba było prawidłowo:

http://www.polskieparowozy.pl/parowozy/ty1-76-03.jpg (inna sprawa, że tu parowóz mógł być tak usyfiony, że czerwona ostoja zniknęła pod wielocentymetrową warstwą brudu)

W sumie to zastanawiające, dlaczego zdecydowano się akurat na ten parowóz? Czyżby okazja kupienia / zamówienia "po taniości" partii modeli? Model raczej nie powala jakością wykonania, do tego seria zniknęła z PKP w 1970 roku, czyli na nasze standardy względnie szybko. Moim zdaniem lepszym wyborem "na przemalowankę" byłby BR86, no ale pewnie sklep nie miał dużego wyboru, do tego niebagatelne znaczenie może mieć niska jak na parowóz cena.

ABP

Aktywny użytkownik
Reakcje
126 0 0
Mowa o modelu Ty1-76, o którym tuż przede mną poinformował kolega @Pawelec PKP. Z opisu na stronie sklepu wyraźnie widać, że nie jest to produkt fabryczny, a konwersja, wykonana albo przez sam sklep, albo na jego zamówienie. Model ma numer sklepu, a nie producenta (Modelmania 32000), a w opisie jest stwierdzenie "Model wykonany na bazie modelu firmy Roco", więc nie rozumiem, o co chodzi krytykom mojej poprzedniej wypowiedzi.
Nie było moją intencją krytykowanie Twojej wypowiedzi. Moja wina - ignorowałem kolegę Pawelec PKP i coś chyba zmieniło się w skrypcie forum, bo nie pojawił się nawet ślad po tej wypowiedzi u mnie (kiedyś była informacja, że pojawiły się treści, które ignoruję). Stąd pytanie, dziękuję za wyjaśnienie.

SP45-166

Aktywny użytkownik
Reakcje
942 41 3
Modelmania jakkolwiek dobry sklep, to niestety nie oszukujmy się, poziomem swoich "konwersji" nie powala. Wystarczy jak koledzy wyszukają sobie ich konwersje np Ikarusa 280 na "barwy trójmiejskie". Ich przeróbka polega na dodaniu kalek i... tyle. Nic więcej nie zostało tam zrobione, nie pokuszono się nawet o polskie okna. Więc to też jest przekalkowanka dla leniwych :) Nie kwestionuję sensu wykonania. Jeżeli jest rynek i klient, to nic nam do tego, ale myślę że nie jest to produkt (mówimy o Ty1) dla znającego się na szczegółach kolekcjonera, ani też nie jest to target dla osób które mają choćby podstawowe zdolności wykonywania jakichkolwiek najprostszych modyfikacji taboru

am-70

Znany użytkownik
Reakcje
7.388 124 1

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.402 175 19
Niestety poza tymi fotkami nic więcej nie wiadomo. Albo ja nie umiem klikać. Ktokolwiek zna jakieś czszczegóły
Wiem tylko to
- AM 600017 Zestaw 2 wag. 411Vb, .Fad, PKP, DOM Białystok, St. Siedlce, DOKP Centralna, ep. IVb (tlenkowe),
- AM 600018 Zestaw 2 wag. 411Vb, Facc, PL-PNUIK, Karków Prokocim. Tow., ep. VI (żółte),
- AM 689016 Pojedynczy wagon 411Vb, Facc, PKP [P], PRKiI Wrocław, St. Wrocław Kuźniki, CZ Wrocław, ep. Vc (tlenkowy).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 71
Tabor 18
Tabor 521