• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2021

404W

Znany użytkownik
Reakcje
519 21 0
Wiem , że to nie miejsce ale ... skoro norma dotyczy krajów a nie zarządów to niestety logicznie i prawnie w Polsce epoka I zaczyna się w 1918r., bo Polska wtedy wróciła na arenę międzynarodową.
I nie da się zbić argumentu, że znowu pod niemiaszków się ustawiamy. Ale ...
Proszę o przerzucenie wpisu do stosownego działu - albo wywalenie.
Sam napisałeś "dotyczy krajów a nie zarządów". Krajów jako ziem. Więc mamy normę dla ziem POLSKI, a nie dla PKP !!!! Przed 1918 na ziemiach polskich też była kolej. I nie dostosowujemy się tu pod Niemców.

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
mamy normę dla ziem POLSKI, a nie dla PKP
No tak :) Przy czym nie są to identyczne lata, jak w innych krajach, bo epoki definiuje się wg pewnych zdarzeń zmieniających wygląd taboru (np. wprowadzenie numeracji UIC; albo dokładniejsze rozróżnienie na okresy wg schematu oznaczania wagonów). Tak więc nie dostosowujemy się "pod Niemców" tylko "pod Polaków" :D

Chociaż w praktyce te definicje w większym stopniu zależą od postępowania głównego przewoźnika (np. PKP), niż drobnych przewoźników prywatnych.

Norma: NEM 825 PL.
Praktyczny (szerszy) opis: Epoki kolejowe w Polsce (ładnie zestawione z Niemcami i Czechami).

Ostatnio edytowane:

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.764 398 7
Dlaczego kolega Gałczyński wycina się w moje wpisy?????? Mam prawo do wyrażenia opinii na temat nowości PKP? Czy nie mam?
Na temat konkretnego modelu i konkretnej firmy. Czyżbym uraził czyjeś uczucia, mysli, etc.???...
Żądam odpoiwedzi a nie bana!!!

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
Reakcje
1.176 135 15
Dlaczego kolega Gałczyński wycina się w moje wpisy?????? Mam prawo do wyrażenia opinii na temat nowości PKP? Czy nie mam?
Na temat konkretnego modelu i konkretnej firmy. Czyżbym uraził czyjeś uczucia, mysli, etc.???...
Ponoć "nie miały nic wspólnego z tematem". Szkoda, że tak chętnie nikt nie wytnie pluszakowego tematu, nie mającego nic wspólnego z tematyką forum...

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.592 32 1
Kolego Bolesławie już odpowiadam - usunąłem wpisy kolegi jako nie mające nic wspólnego z tematem o Nowościach PKP 2022.
A czy tam było coś na temat modelu i konkretnej firmy - chyba nie a potrafię czytać . Zacytuję tu te wpisy :

" Raczej wręcz zabronione, kundelki z SOK jak zobaczyli kogoś z aparatem fotograficznym, reagowali bardziej zdecydowanie niż w przypadku picia piwa... Pamiętam długo jeszcze wiszące tabliczki na wszelkich obiektach kolejowych "Zakaz fotografowania"... No- ale socjalizmu trza było bronić ;)..."

"Jak już to do Kenii...Wszędzie można guza zaliczyć - swego czasu w Santiago de Chile chciałem zrobić zdjęcia przed terminalem lotniskowym, ale kierowca taksówki ostrzegł mnie abym szybko schował aparat jeżeli go nie chcę stracić...Nawet w Paryżu przy dworcu Gare du Nord możesz wieczorem poczuć się niepewnie z aparatem gdy zobaczysz zgromadzonych tam ludków o innej karnacji skóry..."

I gdzie tu wpis o modelu , lub firmie ? I druga sprawa usunięte zostały tylko wpisy - a nie przyznany ban !

Ponoć "nie miały nic wspólnego z tematem". Szkoda, że tak chętnie nikt nie wytnie pluszakowego tematu, nie mającego nic wspólnego z tematyką forum...
A co wspólnego z tym tematem miał Twój wpis kolego ?
"Nie zapominając o tym, że za przecinkiem robimy spację..."
A jeżeli przeszkadza Tobie temat z pluszakami to zgłoś sprawę do moderatora który zajmuje się tym działem. To nie jest w mojej gestii.
Pozdrawiam Panowie

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
1.859 32 2
Cena jest z kosmosu w oryginale. 340 euro za mały tedrzaczek to zdecydowanie więcej, niż porównywalne modele innych firm, więc nie całkiem jest to wina polskich władz, choć faktem jest, że obecna polityka w znaczącym stopniu przyczyniła się do spadku wartości złotówki. Tak więc cały wpis oceniam niestety tak: (n)
Warto jednak uwzględnić również wzrost cen w innych walutach, głownie w euro i usd. Co prawda oficjalne dane nie mówią o wzroście inflacji ale sytuacja jest obecnie bardzo nietypowa - ceny wielu artykułów rosną, np. nowych samoch. a jednocześnie stopy proc. stoją na b. niskim poziomie.

qrchuck

Nowy użytkownik
Reakcje
13 0 0
Mniej więcej od 3 tygodni na stronie internetowej firmy Tillig są pokazane zdjęcia gotowych chłodni PKP. Dzisiaj zapaliło się zielone światło dla modeli 76777 i 76778, co oznacza, że pewnie niedługo będą dostępne w sklepach. Generalnie słyszałem, że ma być bardzo dużo tego typu wagonów. Na razie wiemy o 6 wersjach PKP (2 gładkie i 4 ryflowane).

PP1970

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
3.269 88 0
Widzę, że na znanym portalu pojawiły się EX20766 i EX20762. Jednak ze zdjęć wynika, że mają nr 27 51 104 9 056-0 .Glmr (Kddth) i 21 51 102 4122-5 .Glm (Kddt), czyli identyczne jak wypuszczone w 2016-2017 modele EX20222 i EX20124.

Czyżby Exact wypuścił takie same wagony pod innym nr katalogowym?

Kriz8

Aktywny użytkownik
Reakcje
486 5 3
Tak, z tą różnicą, że bieżące mają mieć ładunek. Tak jest przynajmniej zapowiadane od jesieni 2019 r. Identyczna sytuacja powinna być w przypadku modeli z ep. III o numerach katalogowych 20761 i 20765. Dziwna polityka, ale kto ich tam wszystkich zrozumie ;).

Maciek Wójcik

Znany użytkownik
Reakcje
1.176 135 15
A co wspólnego z tym tematem miał Twój wpis kolego ?
"Nie zapominając o tym, że za przecinkiem robimy spację..."
Znowu wracamy do punktu wyjścia...
To czemu nie są usuwane wpisy Pana Andrzeja, w których zwraca on uwagę na poprawność językową? Przecież one nic nie wnoszą do tematu wątku czy forum...

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.975 531 30
To klasyczna przemalowanka, jak się domyślam, zrobiona przez sam sklep, albo przez kogoś na zlecenie sklepu. Podobne modele od dawna oferuje warszawski sklep Loko-Model i jak dotąd nie traktowaliśmy tego jako "nowości roku". Żeby nie było nieporozumień, nie mam nic przeciwko takim modelom, jeżeli są dobrze wykonane. W wypadku tego Ty1 mam tylko wątpliwość, co do umieszczenia tabliczek ostrzegawczych przed wysokim napięciem, bo nie jestem pewien, czy w 1959 już takie tabliczki stosowano. Nie wiem też, czy w 1959 roku te parowozy miały jeszcze wszystkie detale oryginalne, poniemieckie (reflektory, prądnica przy kominie, nawet dzwon (chociaż z dzwonem to akurat różnie bywało, są zdjęcia Ty5 z lat 1970 z polskim reflektorami i innym osprzętem, ale ciągle jeszcze z dzwonem). Mniej ryzykowne byłoby osadzenie modelu we wczesnych latach 1950., a nie w grudniu 1959.

ABP

Aktywny użytkownik
Reakcje
126 0 0
To klasyczna przemalowanka, jak się domyślam, zrobiona przez sam sklep, albo przez kogoś na zlecenie sklepu. Podobne modele od dawna oferuje warszawski sklep Loko-Model i jak dotąd nie traktowaliśmy tego jako "nowości roku". Żeby nie było nieporozumień, nie mam nic przeciwko takim modelom, jeżeli są dobrze wykonane. W wypadku tego Ty1 mam tylko wątpliwość, co do umieszczenia tabliczek ostrzegawczych przed wysokim napięciem, bo nie jestem pewien, czy w 1959 już takie tabliczki stosowano. Nie wiem też, czy w 1959 roku te parowozy miały jeszcze wszystkie detale oryginalne, poniemieckie (reflektory, prądnica przy kominie, nawet dzwon (chociaż z dzwonem to akurat różnie bywało, są zdjęcia Ty5 z lat 1970 z polskim reflektorami i innym osprzętem, ale ciągle jeszcze z dzwonem). Mniej ryzykowne byłoby osadzenie modelu we wczesnych latach 1950., a nie w grudniu 1959.
Andrzeju, o jakim modelu mowa?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.975 531 30
A czy młody kolega zechciałby się wypowiedzieć bardziej konkretnie? A może popierający go koledzy @ZNTK WWO i @PingwinRico podpowiedzą, czegóż to ja nie wiem, a o czym się wypowiadam? Jak to łatwo tak sobie walnąć złośliwością bez najmniejszego uzasadnienia...
Andrzeju, o jakim modelu mowa?
Mowa o modelu Ty1-76, o którym tuż przede mną poinformował kolega @Pawelec PKP. Z opisu na stronie sklepu wyraźnie widać, że nie jest to produkt fabryczny, a konwersja, wykonana albo przez sam sklep, albo na jego zamówienie. Model ma numer sklepu, a nie producenta (Modelmania 32000), a w opisie jest stwierdzenie "Model wykonany na bazie modelu firmy Roco", więc nie rozumiem, o co chodzi krytykom mojej poprzedniej wypowiedzi. A może nie wiem nic, o tym, jak kiedy wyglądały parowozy? Ale przecież nie napisałem, że model jest źle wykonany, jedynie wyraziłem swoje drobne wątpliwości. Ale koledze @krzysiek341 wystarczyło już to, żeby mnie zaatakować, zresztą nie pierwszy raz...

PS. Kolega @Sachsen jakoś zorientował się, o czym pisałem...

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 86
Tabor 10
Tabor 66
Tabor 18
Tabor 521