• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2020

robertmuszka

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
Reakcje
4.395 174 19
Te poręcze to jakby kiedys były. Te stopnie też już były. Ile sie sprzeda tych felernych modeli akurat tego producenta?
Może trzeba zmienić nastawienie, albo wykombinować sposób, jakim może kolega wpłynąć na producenta, zeby to wszysto było super, bo samo kolejne pisanie , ze jest żle, nic nie daje.

Bolutek

Znany użytkownik
Reakcje
1.660 392 7
Przecież Piko tłucze to samo od 2014 r... Nic w formie się nie zmieniło i nie zapowiada się zmiana. Wszystkie plusy i minusy modelu już dawno temu opisano
A ile tego Piko "natłukło" od 2014 roku?... Myślałem że od tego niebieskiego potworka chociaż ten szczegół poprawią...a tu zonk...
A model jest po to aby o nim dyskutować a nie strzelać fochy...

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.420 23 0
Parę lat już minęło od debiutu tego modelu, a Piko się "za diabła" nie morze/nie chce nauczyć, jak podnosić pantografy (o tych przekrzywionych ślizgaczach nie wspominając), żeby to sensownie wyglądało ... ! :rolleyes:

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.464 111 11
To dla mnie z kolei powyższa informacja oznacza, że planując wahadło (bo mam nadzieje, że "lodówki" w takim wydaniu jeździły) trzeba nastawić się na edycje wagonów z epoki najwyżej 4b :)
Pamiętam te wagony za dziecka. Na liniach drugorzędnych jak najbardziej podpinano jeden, lub dwa do pociągów zbiorowych. A do mojego małego miasta raczej tyle wystarczało.

old_jawa

Znany użytkownik
Reakcje
1.680 61 1
A ile tego Piko "natłukło" od 2014 roku?... Myślałem że od tego niebieskiego potworka chociaż ten szczegół poprawią...a tu zonk... A model jest po to aby o nim dyskutować a nie strzelać fochy...
Jest na to taki jeden niemalże już mityczny sposób znany garstce ludzi z tego forum jak mam wrażenie - kawałek cienkiego drutu, trochę kleju, biała farba, a czasem nawet wiertarka modelarska :D

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
756 35 5
A ile tego Piko "natłukło" od 2014 roku?... Myślałem że od tego niebieskiego potworka chociaż ten szczegół poprawią...a tu zonk...
A model jest po to aby o nim dyskutować a nie strzelać fochy...
O ile wiem, to te elementy używane są także do produkcji EU07 i pochodnych. I gdyby doliczyć od tego "niebieskiego potworka" Cargo te modele to wyszło już ich dość sporo. I ja drogi kolego żadnych fochów nie strzelam. Po prostu plusy i minusy tych modeli już przedstawiono. Nie tylko poręcze, ale także i światełka i trąbki.

michu88

Aktywny użytkownik
Reakcje
756 35 5
Według mnie to trochę dziwne.
Prezentowali zdjęcie ET41 - 125 a będzie ET41 - 130?
Bardzo ciekawe.
Niedawno robiłem porządki w domu i wyrzucałem katalog Piko na ten rok. I rzeczywiście zdjęcie było 125, ale pod spodem w opisie jak byk stało ET41-130 zakład taboru w Skarżysku-Kamiennej. Być może Piko miało lepsze zdjęcie 125, a ich celem zapewne było zaprezentowanie malowania jakie będzie miał nowy model.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.746 41 4
Ale to jest tylko Piko a nie Micro Feinmechanic, Fulgurex czy coś podobnego. Przecież pantografy Roco, Fleischmanna czy Matrixa też tak samo pracują. A co u Brawy? Są sprężynki i też wypadają. A i poręcze nieraz mają odlane z obudową (E91 Matrix) lub jak E94 Roco trawione i przez to płaskie i wypadające. A po drugie oni wznawiają modele wyprodukowane już w latach 90-tych i wcześniejsze z lekkim liftingiem i nie ma u nich problemów. U nas jak się czyta wpisy to chyba jest przerost formy nad treścią i zapominamy, że w końcu mamy modele PKP. Jeszcze w połowie lat 90-tych wszyscy chcieli modele PKP i był problem ze sprzedażą jednego rocowskiego Gbs-a. A teraz jak są modele typowe PKP to po prostu wydziwiamy, że to nie taki, czy nie ten dach, nie ten kolor czy za grube poręcze. Każdy może sobie coś pozmieniać. Ale cieszmy się że jest co raz więcej modeli PKP a nie malowanek i dorabianych na siłę z obcych wagonów jak poczta Tilliga z serii Y.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 77
Tabor 10
Tabor 38
Tabor 408
Tabor 10