• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Nowości PKP 2019

Andrzo

Znany użytkownik
Reakcje
1.253 2 1

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.361 137 19
Bardzo wątpię, by jako CARGO, ST44 pojawiła się taka jak na zdjęciu. Ma ona znaczne różnice w stosunku do standardowej wersji tej lokomotywy. Najwidoczniej zaplanowali sobie malowanie PKP CARGO dla tego modelu, ale jeszcze nie określono jaka to będzie maszyna, więc nie napisali numeru, a zdjęcie jest pierwsze lepsze, w tym jednak przypadku nie pasujące.
Fakt, że dotychczasowa polityka firmy PIKO wskazuje raczej na to, że model będzie miał tylko malowanie PKP Cargo, ale w tym przypadku jest na szczęście inaczej! Model będzie wykonany w takiej wersji jak na fotografii, tj. z halogenowymi reflektorami, klimatyzatorami na dachu i innymi cechami odróżniającymi model lokomotywy serii ST44 z numerami 12XX od klasycznego "Gagarina''. To będzie bardzo ciekawy model jakiego jeszcze fabrycznie nie było!

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.050 6 2
Mnie ciekawi jeszcze trzeci już zestaw z SM42 i wagonami piętrowymi. Nie wiem czy zauważyliście, ale ma inny numer katalogowy niż ten wcześniejszy, co być może oznacza, że będzie się składał z innych pojazdów :) Może Piko pokusiłoby się w ogóle o zupełnie inne numery zarówno lokomotywy jak i wagonów? Albo przynajmniej chociaż jednego z nich :)

ST44 w wersji zmodernizowanej to bardzo dobra wiadomość, jeszcze jakby dało radę ogarnąć do niego oryginalne dźwięki od czterosuwowego silnika :)

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.735 62 3
Mnie ciekawi jeszcze trzeci już zestaw z SM42 i wagonami piętrowymi. Nie wiem czy zauważyliście, ale ma inny numer katalogowy niż ten wcześniejszy, co być może oznacza, że będzie się składał z innych pojazdów :) Może Piko pokusiłoby się w ogóle o zupełnie inne numery zarówno lokomotywy jak i wagonów? Albo przynajmniej chociaż jednego z nich :)

ST44 w wersji zmodernizowanej to bardzo dobra wiadomość, jeszcze jakby dało radę ogarnąć do niego oryginalne dźwięki od czterosuwowego silnika :)
Niektórzy mają takie dźwięki, więc nie ma problemu :cool:

Ostatnio edytowane:

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.945 121 22
Model będzie wykonany w takiej wersji jak na fotografii, tj. z halogenowymi reflektorami, klimatyzatorami na dachu i innymi cechami odróżniającymi model lokomotywy serii ST44 z numerami 12XX od klasycznego "Gagarina''.
Ciekawe, ciekawe... No to z niecierpliwością czekam. Miałem cichą nadzieję na takie coś. Bardzo interesujące posunięcie firmy Piko.

Jacek 83218

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0

Jak się tak wczytać w opis tego zestawu to padają tam takie słowa jak "kociołek" i SP42 tak więc zapewne jest coś na rzeczy.
Była już SM42 i SU42.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.361 137 19
Tak, PIKO zmieni numer lokomotywy :) . Wagony pewnie będą miały te same numery, ale to już pytanie nie do mnie. Natomiast lokomotywa tym razem będzie idealnie pasować do wagonów i można śmiało powiedzieć, że model pociągu z tegorocznego zestawu będzie idealnie odwzorowywać swój pierwowzór z poniższego zdjęcia:

- źródło: http://antygaleria.pl/details.php?image_id=7502&mode=search
- autor: admin (nieznany)
- opis: "SM42-984 z pociągiem osobowym z Grudziądza do Torunia Głównego, odcinek między Toruniem Wschód a Toruniem Miasto. (Toruń 2004-07-19)"

Jest to spełnienie jednego z moich modelarskich marzeń :D ! Co więcej mam satysfakcję, bo zarówno pomysł z wydaniem takie zestawu jest mój jak i miałem swój niewielki wkład w wybór lokomotywy, która pojawi się w tym roku w zestawie ;) . W 2017 roku nie kupiłem zestawu z racji niepasującego modelu lokomotywy (ograniczyłem się do wagonów) - w tym roku "cały" zestaw wpisuję na listę obowiązkowych zakupów :podstepny: !

DieselPower

Znany użytkownik
Reakcje
2.435 481 107
Tak, PIKO zmieni numer lokomotywy :) . Wagony pewnie będą miały te same numery, ale to już pytanie nie do mnie. Natomiast lokomotywa tym razem będzie idealnie pasować do wagonów i można śmiało powiedzieć, że model pociągu z tegorocznego zestawu będzie idealnie odwzorowywać swój pierwowzór z poniższego zdjęcia:

- źródło: http://antygaleria.pl/details.php?image_id=7502&mode=search
- autor: admin (nieznany)
- opis: "SM42-984 z pociągiem osobowym z Grudziądza do Torunia Głównego, odcinek między Toruniem Wschód a Toruniem Miasto. (Toruń 2004-07-19)"

Jest to spełnienie jednego z moich modelarskich marzeń :D ! Co więcej mam satysfakcję, bo zarówno pomysł z wydaniem takie zestawu jest mój jak i miałem swój niewielki wkład w wybór lokomotywy, która pojawi się w tym roku w zestawie ;) . W 2017 roku nie kupiłem zestawu z racji niepasującego modelu lokomotywy (ograniczyłem się do wagonów) - w tym roku "cały" zestaw wpisuję na listę obowiązkowych zakupów :podstepny: !
Czyli, tym razem po raz pierwszy w zestawie znajdzie się premierowa lokomotywa a nie już wcześniej wydana.

ALB_ert

Użytkownik
KKMK
Reakcje
60 5 0
Oo, 110A od Piko... Trzeba zatem liczyć że forma tych wagonów uwzględni podwinięcie ostoi i że wnętrze będzie cokolwiek bardziej szczegółowe niż ostatnie modele. I też dziwi mnie trochę pominięcie w ich przypadku malowania V epoki (bardzo ucieszyłbym się w tym miejscu na wkroczenie błękitnych kuszetek od Robo :giggle:).

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.361 137 19
Czyli, tym razem po raz pierwszy w zestawie znajdzie się premierowa lokomotywa a nie już wcześniej wydana.
Dokładnie :) ! Modelu tej lokomotywy jeszcze nie było i byłem przekonany, że pojawi się w sprzedaży jako osobny model, a tu niespodzianka - będzie model w zestawie, tym samym podnosząc jeszcze bardziej atrakcyjność zestawu :D . Cieszę się bardzo, że jako Polacy mamy taki fajny zestaw dla osób zaczynających przygodę z kolejką elektryczną ;) . Lepszego startu chyba mieć nie można :gwizd: ...
Oo, 110A od Piko... Trzeba zatem liczyć że forma tych wagonów uwzględni podwinięcie ostoi i że wnętrze będzie cokolwiek bardziej szczegółowe niż ostatnie modele. I też dziwi mnie trochę pominięcie w ich przypadku malowania V epoki (bardzo ucieszyłbym się w tym miejscu na wkroczenie błękitnych kuszetek od Robo :giggle:).
Przecież modele wydane w tym roku są już oferowane w wersji z "podwiniętą" lub "prostą" krawędzią ramy, więc dlaczego model wagonu tego typu miałby mieć nieprawidłową wersję ramy? W grudnionym numerze Świata Kolei jest artykuł o modelach wagonów standardu Y produkcji firmy PIKO oraz o ich pierwowzorach - można się sporo dowiedzieć. Co do wnętrza - na pewno będzie takie samo. Jeśli przy wprowadzeniu do produkcji nowe konstrukcji wagonów producent nie pokusił się o zrobienie lepszego wnętrza niż w dotychczas produkowanych modelach (mam na myśli "Bonanzy"), to na pewno nie zmieni wnętrza w trakcie produkcji. Z resztą takie wykonanie wnętrza nie jest przypadkowe - to świadomy i celowy wybór producenta. Była analizowana wersja "bogatsza", ale widocznie uznano produkcję modelu z wnętrzem w takiej wersji za mniej opłacalną lub stwierdzono, że mało kto z największej (docelowej) grupy klientów by to docenił. Ja osobiście wolałbym lepsze wnętrze, ale firma PIKO nie produkuje tych modeli dla mnie czy dla kilku forumowiczów o większych wymaganiach, ale dla tysięcy klientów... o mniejszych wymaganiach.

Jacek 83218

Nowy użytkownik
Reakcje
1 0 0
Nie było jeszcze SU42 od Piko, ani w zestawie, ani pojedyńczo sprzedawanej. Zestaw, który ma kolega na mysli to zestaw startowy PIKO 97918 z SM42-593 i bohunami (srebrno-niebieskimi).
A fakt tam jest SM42. Mój błąd.
Nie mniej ze strony PIKO opis dot nowego zestawu startowego z SM42

"Das Set mit zwei Doppelstockwagen und der Diesellok SM42 Kociolek (Kessel) der PKP bildet einen typischen Personenzug auf einer nicht elektrifizierten Regionalstrecke in Polen nach.

Grundfläche: ca. 158 x 88 cm
Min. Aufbaufläche: 168 x 98 cm

1 x Diesellok SP42 PKP
2 x Doppelstockwagen PKP
12 x 55212 Bogen R2 422 mm
6 x 55201 Gerade Gleise 231 mm
1 x 55270 Anschluss-Clip
1 x Fahrregler
1 x Netzteil (Adapter 5,4 VA)
1 x Aufgleisvorrichtung"

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.361 137 19
A fakt tam jest SM42. Mój błąd.
Nie mniej ze strony PIKO opis dot nowego zestawu startowego z SM42

"Das Set mit zwei Doppelstockwagen und der Diesellok SM42 Kociolek (Kessel) der PKP bildet einen typischen Personenzug auf einer nicht elektrifizierten Regionalstrecke in Polen nach.

Grundfläche: ca. 158 x 88 cm
Min. Aufbaufläche: 168 x 98 cm

1 x Diesellok SP42 PKP
To błąd powielany od dwóch lat :rolleyes: ... ehhh :confused: ... dobrze, że chociaż mają kogoś takiego jak pan @Krzysztof Koj :) , kto im dobrze modele oznakowuje, bo inaczej to byłby dramat ;) !

404W

Znany użytkownik
Reakcje
518 21 0
Takie wycinki na szybko nowości PKP na 2019 od PIKO. ;)
Wreszcie 401K jako wielkoseryjny model. [To jeszcze 401W i 3/4/11W ;) ]
znów Piko rozbija skarbonki.
W natłoku lokomotyw i podstawowych wagonów [pasażerskie 104A i pochodne], koledzy nie zauważyli kilku kopciuszków.
Czyli wagonów towarowych ze starych form dwóch krytych G02 z budkami w epokach IIIa i IIIb i węglarki Om04 z IIIb. Wagony mają wyjść jako standardowe modele z pełnym opisem. I do tego będzie też kontynuacja zubożonych hobby.
Niestety, zgodzę się ze Zbyszkiem, że brakuje wagonów osobowych i towarowych z lepszych nowych form dla epoki III i IV.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.361 137 19
Czyli oni stale mylą te dwie serie i opis jest pewnie co roku taki sam i tak samo błędny.
Nie wiem czy centrala PIKO myli te serie. Moim zdaniem po prostu nie poprawiają opisu zestawu startowego i co roku powielają ten sam błąd. Prowadząc tak dużą firmę i mając o wiele więcej ważniejszych tematów niż opis polskiego zestawu startowego w katalogu można im to wybaczyć, choć oczywiście wystawiają sobie tym takie, a nie inne świadectwo... ale to ich problem. Ważne by w katalogu w języku polskim nie było takich błędów.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 68
Tabor 10
Tabor 20
Tabor 39
Tabor 349