• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

INFO Nowości PKP 2017

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.145 129 19
401z na stronie Piko jako Classic, w katalogu 2017 jako Expert :), a jakość ciekawe czy nie wyjdzie Hobby :D
Spokojnie, będzie w segmencie Expert. Kto nie wierzy niech spojrzy poniżej ;):

20161223_204933.jpg

Dla przypomnienia, kolor niebieski to segment Expert :). Mam nadzieję, że to utnie zbędną dyskusję :cool:.

Dla zainteresowanych oznaczeniami:
- przydział: Stacja Medyka CZ Przemyśl
- naprawa: [4|REV|916|23.07.07]

Ostatnio edytowane:

przemas22223

Aktywny użytkownik
Reakcje
126 16 3
Jeśli chodzi o zestawy startowe.
Zastanawiam się dlaczego Piko nie wydało jeszcze zestawu startowego z husarzem ale tym Piko Expert ( ten z czterema pantografami ). Jak dotąd wydany został zestaw z przemalowanym taurusem OBB 1116.

Ale tak naprawę 2017 rok zapowiada się bardzo obiecująco.

SU45-034

Aktywny użytkownik
Reakcje
802 89 3
Jak dla mnie większość rzeczy słabo pewne dobrze.
SP45- widać że ktoś nie ma ręki do wyboru numerów i ciekawych malowań. Po dwóch całkiem współczesnych 100 i 174, przyszedł czas na nową zieleń z jej początków- tj 2002, 2003 rok. I lokomotywa po PESIE byłaby tu słusznym wyborem, ale nie 263... W tym okresie PESA w bardzo charakterystyczny sposób malowała w nowe barwy, i WSZYSTKIE (także dolne) żaluzje były malowane w kolorze jasnej zieleni. Takie malowanie miały m.in. 006, 023, 028, 034, 048, 054, 071, 082, 096, 112, 113, 121, 123, 159, 166, 178, 184, 190, 206, 209, 211, 217, 227, 231, 239, 247...
Jeżeli PIKO nie planuje przykładać się do prawidłowego malowania żaluzji, to skłaniam się ku 263. Niestety ale to nie jest detal, który może być dodany, a jak nie będzie to też nic się nie stanie. 165 i 204 nie kupiłem właśnie z tego powodu.

tcy

Znany użytkownik
Reakcje
65 0 0
Takich bzurek jest jeszcze tochę.
401z na stronie Piko jako Classic, w katalogu 2017 jako Expert :), a jakość ciekawe czy nie wyjdzie Hobby :D
W katalogu widać, że spora część asortymentu wagonów towarowych została przeniesiona do segmentu Expert, a Classic stało się "Classic Nostalgie". Absurdalne ceny z katalogu 2016 zostały przy tym przeważnie obniżone.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
3.622 8 0
Kurcze, wkradł się błąd - zamiast CBKT-W powinienem napisać CBKT-WT (d/s wagonów towarowych).
Błąd zrzucam na wczorajszy "stan przedimprezowy" :podstepny: Przepraszam.

OP
OP
garou

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.449 442 99
( więc co do mnie to do kupienia mam już nie trzy nie dwa tylko jeden :gwizd: )
Gdyby producenci przy okazji zapowiedzi wagonów takich jak te, podawali bardziej precyzyjne dane, np. Epoka IVa, albo IVb zamiast ogólnego IV, zaoszczędzili by nam dylematu jaki to dokładnie okres eksploatacji przedstwawia dany model w sensie jego oznaczeń. Są osoby, które chciałyby to jednak wiedzieć. Ja też do nich należę. Niestety nie widziałem nigdy takiego precyzyjnego podawania epok w katalogach ani też nie mam pewności, czy dla modeli PKP podawane są tam epoki zawsze dla kolei PKP, czy też wg norm niemieckich. Ja zamówiłem 58414 i 58415 z nadzieją, że będzie to IVb lub IVc...
[DOUBLEPOST=1483287149,1483286634][/DOUBLEPOST]
http://www.modelmania.com.pl/product_info.php?products_id=54378 - wygląda na to, że wagon sypialny pojawi się od Tilliga w 2017 :)
Pojawił się też niebieski Wars z epoki IV (z autopsji wiemy, że z IVc). Niestety cena zamiast spadać, rośnie. Zaznaczam że wagon jest wciąż ten sam, nic w nim nie poprawili, np. namalowane lampki końca składu... :/ moim zdaniem się nie opłaca. Nie ma dobrego sypialnego Warsa w modelu, choć ten Tillig nawet go przypomina.
[DOUBLEPOST=1483287360][/DOUBLEPOST]
Może Roco skusi się na ponowne wydanie sypialnego?
Przecież typ wagonu jaki Roco wydało jako WARS nigdy nie był na stanie PKP... w tym sensie PKP'owskiego sypialnego Warsa bardziej Tillig przypomina, o którym wspomniałem pod komentowanym postem kolegi czacza. Wars Roco to fikcja, choć ten typ wagonu istnieje ale nie PKP...

Ostatnio edytowane:

Krzysztof Koj

Znany użytkownik
Reakcje
635 3 1
Platform grupy Ulm stalowych i drewnianych, w barwach PKP, w epoce IIIa, IIIb, IIIc i IVa, jak nie było, tak nie ma. :(
A jednak był już model platformy "Ulm" wykonany przez PIKO.
Był to model wagonu platformy PKP 0613 150 Pddk31, który opracowałem dla firmy PIKO w październiku 2005 roku.
Model pojawił się w sprzedaży, w roku 2006.
Ale zgadzam się oczywiście z tym, że model takiej platformy PKP powinien ukazać się ponownie na polskim rynku, przykładowo w wersji z pomostem hamulcowym lub w wersji bez kłonic, np.w oznaczeniach z epoki IVa, lub nawet IVb. Platform tego typu było na PKP rzeczywiście dużo i długo utrzymały się w eksploatacji handlowej, a znacznie dłużej jako wagony służbowe oraz techniczno-gospodarcze.
Byłoby np. możliwe i to dosłownie bez żadnego "naciągania", wykonanie całkowicie zgodnego z oryginałem modelu niemieckiej platformy "Ulm", w oznaczeniach PKP (serii Uz) nawet z epoki Vc !
Problem w tym, że firma PIKO sama wybiera "nowości" PKP, zarówno jeśli chodzi o dobór typów taboru, jak i o epoki (okresy), nie zdając sobie zupełnie sprawy z istniejących możliwości wykonania modeli PKP, również w oparciu o już istniejące formy...
Może jednak w tym (Nowym !) 2017 roku, się to zmieni ? Mam taką nadzieję :).

Ostatnio edytowane:

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
857 77 5
A jednak był już model platformy "Ulm" wykonany przez PIKO.
Był to model wagonu platformy PKP 0613 150 Pddk31, który opracowałem dla firmy PIKO w październiku 2005 roku.
Model pojawił się w sprzedaży, w roku 2006.
Problem w tym, że firma PIKO sama wybiera "nowości" PKP, zarówno jeśli chodzi o dobór typów taboru, jak i o epoki (okresy), nie zdając sobie zupełnie sprawy z istniejących możliwości wykonania modeli PKP, również w oparciu o już istniejące formy...
Może jednak w tym (Nowym !) 2017 roku, się to zmieni ? Mam taką nadzieję :).
Zgadza się!!!!:)
Był to model z orłem. Myślę, że przedstawiciele Piko Polska wyciągną wnioski z tej pisaniny i jednak modele tych wagonów powstaną. Jestem skłonny dać ''w łapę'' i przekazać koledze @Remaj12 zdjęcie lokomotywy EP09 z pociągiem osobowym!!! złożonym z wagonów 120A relacji Gdynia Gł.Osob.-Bydgoszcz Gł.:gwizd: za lobbowanie tego tematu.
Co do wagonu Gags, który ma się ukazać, o czym pisał @Drakula, wydaje się to logiczne, skoro opracowano formę modelu wózka polskiej konstrukcji, to myślę, że jeszcze kilka modeli trafi do sprzedaży, np. węglarki 4-oś. Coś te elektrowozy muszą mieć na haku.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 0
Tabor 0
Tabor 10
Tabor 50
Tabor 154